Drones στην υπηρεσία της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

του Πέτρου Καρσιώτη

Για την πρόληψη των πυρκαγιών με την επιτήρηση των δασών, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και για την κίνηση των Εθνικών Οδών, θα χρησιμοποιηθούν, πιλοτικά σε αυτή τη φάση, τα Drones της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής. Δηλαδή τα εννέα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία μπήκαν πλέον στο… δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας για την χρήση τους.

Σε δεύτερη φάση θα συνδράμουν εξειδικευμένες υπηρεσίες

Σε

επόμενο στάδιο, θα είναι δυνατή η συνδρομή των Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών σε πιο εξειδικευμένες επιχειρησιακές αποστολές των Ειδικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως της ΕΚΑΜ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Δίωξης Ναρκωτικών. Για την έναρξη λειτουργίας των drones της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τα οποία μέχρι τώρα παρέμεναν ανενεργά στις αποθήκες, έγινε στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι, επίδειξη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Όπως εξήγησαν οι χειριστές, τα τρία μικρά drones της ΕΛΑΣ, τύπου Spylite, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν την δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών.

Ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες έχουν τα τρία μεγάλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου Thunder B. Μπορούν να πάρουν καύσιμο και έχουν δυνατότητα πτήσης μέχρι και είκοσι συνεχόμενων ωρών και κάλυψη ακτίνας περίπου 150 χιλιομέτρων, σε όποιο ύψος θέλουν οι χειριστές. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες, κοινές και θερμικές και τον κατάλληλο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (Βαν), που τα κατευθύνει από το έδαφος. Οι κάμερες έχουν την δυνατότητα να «κλειδώσουν» σε συγκεκριμένο σταθερό ή κινούμενο στόχο ή σε μια μεγάλη περιοχή και να μεταφέρουν εικόνα, ώστε να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

«Δεν θα χρησιμοποιηθούν προς το παρόν πάνω από κατοικημένες περιοχές»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας τόνισε ότι σε αυτή την φάση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα drones πάνω από κατοικημένες περιοχές, κάτι που άφησε ανοιχτό για το μέλλον. Διευκρίνισε ότι η λειτουργία τους θα καθορίζεται από αυστηρούς κανόνες και περισσότερες δεσμεύσεις, ακόμα και από τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η λειτουργία των drones θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Όποια καταγραφή κάποιων εγκληματικών πράξεων ή άλλων στοιχείων, θα μπορεί να χρησιμοποιείται για δικαστικούς σκοπούς, μόνο, όμως, με εισαγγελική εντολή, όπως γίνεται και τώρα με τις κάμερες στους δρόμους ή ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά την χρήση τους, είπε ότι θα χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση δασών, οδικών αξόνων, περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, εντοπισμό αγνοουμένων στην ύπαιθρο, φυτειών ναρκωτικών και επιτήρηση συνόρων.

Το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η τεχνολογία προχωράει. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται», συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας και υπογράμμισε ότι «ακόμα είναι ένα νέο μέσο, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιείται με προσοχή και σεβασμό στους υπάρχοντες νόμους, ενώ αναζητείται διεθνώς ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την ασφαλή χρήση του».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, κ. Τσουβάλας, επεσήμανε ότι «η χρησιμοποίηση εξελιγμένης τεχνολογίας με τα drones, είναι φυσιολογική και επιτακτική αναγκαιότητα, προκειμένου η ΕΛΑΣ και το Π.Σ. να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην αποστολή τους και ότι τα drones θα χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένους χειριστές. Ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, επεσήμανε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ολοκληρώνουν το πρόγραμμα συντονισμού της Πυροσβεστικής, προς όφελος της κοινωνίας.

Η διαδικασία της προμήθειας των αεροσκαφών αυτών έχει ξεκινήσει από το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2015. Αποκτήθηκαν τα εννέα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Τα drones μέχρι τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την χρήση τους, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Το άρθρο Drones στην υπηρεσία της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα