F 16 Viper Ελλάδα – αναβάθμιση: Ο Παναγιωτόπουλος στην ΕΑΒ

Στο πρότυπο αεροσκάφος F-16 το οποίο αναβαθμίστηκε στην εκδοχή Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απογειωθεί για τις ΗΠΑ, όπου θα υποστεί εκτεταμένο τεχνικό έλεγχο, ξεναγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τανάγρα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε για τα προγράμματα

που βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Viper καθώς και των μεταγωγικών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΒ, Ιωάννης Κούτρας, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτριος Παπακώστας και ο αντιπρόεδρος Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Lockheed Martin Aeuronautics International, Ντένης Πλέσσας. Περαιτέρω, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους παραγωγής και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, εξέφρασε τα θετικά σχόλιά του, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της ΕΑΒ στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, αντιπτέραρχος (ε.α.) Θεόδωρος Λάγιος.

F-16 viper Ελλάδα: Η “οχιά” των αιθέρων

Το F-16V ή Viper (δηλαδή Οχιά) είναι η τελευταία έκδοση του F-16 Fighting Falcon τέταρτης γενιάς και ενσωματώνει προηγμένες δυνατότητες και λειτουργίες, έτσι ώστε να ανταγωνίζεται τα F-35 και F-22. Τα F-16V μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση της αεράμυνας του εχθρού, για αποστολές αέρος-εδάφους και μάχες αέρος-αέρος. Μπορεί επίσης να εκτελέσει αποστολές βαθιάς διείσδυσης και να χρησιμοποιηθεί σε αεροναυτικές επιχειρήσεις. Το αεροσκάφος μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί δύσκολους στόχους σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη.

Στη νέα έκδοση των F-16 ενσωματώνεται το νέο ενεργό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) που δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 2014. Το ραντάρ παρέχει στον ιπτάμενο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται τόσο για επίγειους όσο και για εναέριους στόχους.

Το F-16V μπορεί να οπλισθεί με μια σειρά βλημάτων αέρος-αέρος (AAM), συμπεριλαμβανομένων των υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM, καθώς και των μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120. Το αεροσκάφος υποστηρίζει επίσης την ενσωμάτωση των βλημάτων (για στόχους στη θάλασσα) AGM-119 / AGM-84 / AGM-65G και των πυραύλων AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος, ενώ μπορεί να φέρει laser καθοδηγούμενες βόμβες και βόμβες GBU-15.

F-16 viper: Το ζήτημα ενδοεπικοινωνίας

Ο προηγμένος σκοπευτής Sniper Advanced Targeting Pod (ATP) προσφέρει υψηλή ικανότητα στόχευσης και υποστηρίζει την καθοδήγηση βλημάτων με λέιζερ και GPS. Παρέχεται επίσης κράνος με ενσωματωμένα σκοπευτικά.

Το Viper είναι ακόμη εξοπλισμένο με αναβαθμισμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου και σύγχρονα προειδοποιητικά συστήματα απειλών, συμπεριλαμβανομένων των jammers, των προειδοποιητικών δεκτών απειλής, των ηλεκτρονικών κεραιών ενεργοποίησης ηλεκτρονικής ασπίδας, καθώς και των συστημάτων υπερύθρων για να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα σενάρια μάχης-εμπλοκής.

Ένας από τους βασικότερους όμως λόγους αναβάθμισης, είναι το ζήτημα ενδοεπικοινωνίας.

Στα νέα F-16 ενσωματώνεται το σύστημα Link 16 με το οποίο τα 85 αεροσκάφη της χώρας θα μπορούν να ανταλλάξουν σημαντικές πληροφορίες μεταξύ τους. Μέχρι τώρα αυτό ήταν εφικτό μόνο για τα F-16 που βρίσκονται στον Άραξο, μιας και οι τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις F-16 που διαθέτουμε σαν χώρα, δεν μπορούσαν να ενδοεπικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Τα Viper θα μπορούν ακόμη να συνεργαστούν με το επόμενο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των 85 F-16 και με τα απάρτια των F-16Block 52 plus που θα έχουν περισσέψει, η ΕΑΒ αναμένεται να προχωρήσει μόνη της στην αναβάθμιση των F-16 Block 50 στο επίπεδο 52 plus.

Δείτε ακόμη

Παναγιωτόπουλος: Φτάσαμε τρεις φορές στο παρά πέντε ελληνοτουρκικού πολέμουΤα ονόματα των ηρώων των Ιμίων λαμβάνουν τρεις πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού

Keywords
Τυχαία Θέματα