FT: Ένας χρόνος σε μια λέξη: Grexit

Τη δική του ανασκόπιση κάνει ο Ραλφ Άτκινς στους Financial Times (FT), θεωρώνοτας ότι η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίστηκε από το ενδεχόμενο του Grexit, ενός «εφιαλτικού σεναρίου, το οποίο αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2012».

Το άρθρο αναφέρει: «Η ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση χτίστηκε πάνω στην αρχή του απαραβίαστου: Από την στιγμή που τα κράτη ενώνονται, δεν θα μπορούν να διαχωριστούν. Όμως η Ελλάδα,

μέλος του ευρώ από το 2001, δεν κατάφερε να διαβάσει τους κανόνες. Η πιθανότητα αποχώρησής της, ζωντάνεψε στα τέλη του 2011, όταν η εκρηκτική ελληνική πολιτική συμπλήρωσε το υπάρχον μίγμα από υστέρηση στην οικονομία και εκτός ελέγχου δημοσιονομική θέση».

Σύμφωνα με τους FT, «στην προσπάθεια να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησή του, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, άφησε με ανοιχτό το στόμα τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη, προτείνοντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ένα θέμα που συζητείτο μόνο κατ' ιδίαν στις κυβερνήσεις της Ευρώπης συζητήθηκε δημοσίως- δημιουργώντας τον νεολογισμό του Grexit για ένα γεγονός που δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση να συμβεί».

«Το "Grexit" εμπνεύστηκε ο Ebrahim Rahbari, οικονομολόγος της Citigroup. Εμφανίστηκεπρώτη φορά σε έκθεση του Φεβρουαρίου που συνυπέγραψε με τον Willem Buiter, τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, όπου δίνονταν πιθανοτητες να εξέλθει η Ελλάδα 50% μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες», τονίζει το δημοσίευμα.

«Εκτοτε, το “Grexit” έχει γίνει κοινό νόμισμα. Από την αναζήτηση της λέξης στο Google προκύπτουν 1,2 εκατομμύρια αποτελέσματα. Δεν την βρίσκεις όμως στο λεξιλόγιο πολλών επισήμων ρυθμιστών της ευρωζώνης. Στο website της ΕΚΤ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο “Grexit” – εκτός από ορισμένα σκανταλιάρικα σχόλια στο εκπαιδευτικό online παιχνίδι νομισματικής πολιτικής "€conomia"».

Keywords
Τυχαία Θέματα