FT: Έτσι δρουν τα κυκλώματα εμπορίας βρεφών

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα ξένα μέσα να ασχολούνται εκτενώς με το θέμα. Οι Financial Times (FT) σε άρθρο τους αναφέρονται εκτενώς στα κυκλώματα εμπορίας βρεφών που δρουν στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τους FT, η μικρή Μαρία έφερε στο φως τα κενά της τοπικής διοίκησης για τις εγγραφές των γεννήσεων, στα οποία «πατούν» οι διακινητές και τα απελπισμένα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να δώσουν για υιοθεσία τα μωρά τους.

Στο

άρθρο σημειώνεται ότι επειδή οι γυναίκες από την κοινότητα των Ρομά γεννούν σπάνια σε μαιευτήρια, οι δηλώσεις τους συνήθως γίνονται δεκτές χωρίς καμία αμφισβήτηση. «Αυτό το νομοθετικό κενό εκμεταλλεύονται οι διακινητές βρεφών για να κανονίσουν παράνομες υιοθεσίες φέρνοντας γυναίκες από την Βουλγαρία για να γεννήσουν σε ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα», σχολιάζει γυναικολόγος από την Αθήνα.

Οι FT σημειώνουν πως οι γεννήσεις σύμφωνα με νόμο του 1976 μπορούν να εγγράφονται με απλή υπεύθυνη δήλωση της μητέρας και δύο μαρτύρων, χωρίς να αναφερθεί το όνομα του πατέρα ή να προσκομισθούν έγγραφα.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να μην υπάρχουν πολλά μωρά προς υιοθεσία. Δεν είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια άκρη στον ιατρικό κόσμο για να κάνεις μία συμφωνία. Η Βουλγαρία είναι σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν πολλοί Βούλγαροι γιατροί που εργάζονται στην Ελλάδα και μέχρι την είσοδο της στην ΕΕ το 2007, η πώληση βρεφών δεν ήταν έγκλημα. Ένα κύκλωμα διακίνησης βρεφών, πουλά ένα αγοράκι μεταξύ 20.000-25.000 ευρώ και ένα κορίτσι 12.000-15.000 ευρώ, ενώ η γυναίκα που γεννά παίρνει 2.000 ευρώ», υποστηρίζει η γυναικολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα