H επόμενη μέρα με την τρόικα

Του Νίκου Ρογκάκου (rogakos@attikipress.gr)

Στις 30 Μαΐου θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές ξεκινά η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και οι εκ νέου συζητήσεις με την τρόικα για την τήρηση όλων των προαπαιτούμενων ώστε να ανοίξει ο δρόμος

για την εκταμίευσης –τον Ιούνιο και τον Ιούλιο- των υποδόσεων των συνολικά 2 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

ΔΝΤ: Τέλος Μαΐου «πράσινο φως» για την δόση

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, έδωσε την έκθεσή του στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και κατά την επικείμενη συνεδρίαση αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση, εκτός απροόπτων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν εντός του δεύτερου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς, ενώ σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι «το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και μετά το καλοκαίρι θα βρίσκεται η αποστολή του ΔΝΤ» τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία.

Παροχές με το σταγονόμετρο ενόψει Τρόικας

Νέες θέσεις εργασίας, αλλά και σύνδεση φοροελαφρύνσεων με σχέδιο ανάπτυξης και πάταξη φοροδιαφυγής, με στόχο συνέπεια δεσμεύσεων- πράξεων, αλλά και με το βλέμμα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις δόσεις και το χρέος που ξεκινούν την επομένη των εκλογών.

Η σύνδεση των φοροελαφρύνσεων και των άλλων παρεμβάσεων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός με την επιτυχία του σχεδίου ανάπτυξης -150 δις€ στην 6ετία- και την πάταξη φοροδιαφυγής, είχε αποδέκτες εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο εσωτερικό, η απουσία χρονικής δέσμευσης για την μείωση των φορολογικών συντελεστών (ΦΠΑ στο 12%, φυσικών προσώπων στο 33%, κερδών στο 15%) συνδέεται με την ανάγκη να υπάρχει συνέπεια μεταξύ δεσμεύσεων και πράξεων.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, ασχολούμενοι μεν προς το παρόν με τις Ευρωεκλογές, αλλά προετοιμάζοντας σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους τις διαπραγματεύσεις για τις δόσεις και το χρέος που ξεκινούν την επομένη.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός στη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα προβλέπει σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δημοσιονομική χαλάρωση και μείωση φόρων, χωρίς όμως να μεταβληθούν οι μνημονιακοί στόχοι περί πλεονάσματος έως το 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Οι επόμενες δόσεις

Ο έλεγχος της τρόικας το επόμενο διάστημα θα γίνει σε δύο στάδια: Μία στο τέλος Ιουνίου και μία περί τον Σεπτέμβριο εκ των οποίων η πρώτη επιχειρείται να γίνει σε επίπεδο στελεχών και όχι επικεφαλής ώστε εντός και εκτός Ελλάδος να αποφύγουν «κακές» εντυπώσεις περί παρατεταμένης διαπραγμάτευσης.

Στην πρώτη κάθοδο η τρόικα θέλει να αποφύγει καθυστερήσεις στις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν καθυστερήσει αλλά και θα τσεκάρει τα 6 + 6 ορόσημα για τις δύο δόσεις που ήδη θεωρείται δεδομένο ότι θα καθυστερήσουν κατά ένα μήνα.

Στα ορόσημα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση-συγχώνευση τελών υπέρ τρίτων, η υιοθέτηση νόμου για την αδειοδότηση επενδύσεων, για την μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων, για την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων του δημοσίου και νέος δασικός νόμος.
Επίσης, στις δεσμεύσεις του καλοκαιριού περιλαμβάνουν και οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία και η νέα μείωση των δαπανών νοσοκομείων.

Μόνο με διασφαλίσεις οι νέες χρηματοδοτήσεις

Τα λεφτά, δηλαδή οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ δεν φτάνουν, όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, γι΄ αυτό –εξηγούν αρμόδια στελέχη– και παρουσιάστηκε εξ αρχής το αναπτυξιακό σχέδιο στο Eurogroup.

Μόνο που όπως φάνηκε από το ίδιο το κείμενο ήδη διαμορφώνονται τα ανταλλάγματα των πιθανών νέων χρηματοδοτήσεων (σημ. που προς το παρόν ξεκινούν με συζητήσεις για πρόσθετα κεφάλαια στο Αναπτυξιακό Ταμείο) σε όρους «τεχνικής βοήθειας».

Στα βασικά συμπεράσματα του σχεδίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας με δύο τρόπους, που έχουν ήδη συζητηθεί στο Eurogroup. Αρχικά, μέσω της συμμετοχής τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution of Growth–IfG) και δεύτερον, μέσω της παροχής τεχνικής στήριξης. Αδιαμφισβήτητα, η τεχνική βοήθεια θα παρασχεθεί μετά από σχετική αίτηση των ελληνικών αρχών.

Στόχος της θα είναι η μεταφορά υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνης, ενώ οι συστάσεις της θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις πολιτικές του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την πετυχημένη παροχή τεχνικής στήριξης είναι η ενεργή συμμετοχή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και Ελλήνων ειδικών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των συστάσεων πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα