H ιστορική έξοδος του Χαλεπίου- Ένα ανατριχιαστικό video

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια σκληρού πολέμου, εξαθλίωσης, πέντε χρόνια γεμάτα αίμα και θάνατο. Τουλάχιστον 450.000 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλα 12 εκατ. άφησαν πίσω τους τα πάντα κι έφυγαν να γλιτώσουν από τη δίνη του πολέμου.

Σήμερα μπορούμε να έχουμε ελπίδα. Το Χαλέπι, που ως τώρα βρισκόταν αιχμάλωτο στα χέρια των ανταρτών, περνά στον έλεγχο των συριακών δυνάμεων. Η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, γεμάτη ιστορία, μνημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,

είναι πια σκέτα συντρίμμια βαμμένα με κόκκινο χρώμα.

Όσοι επέζησαν, μπαίνουν στα πούλμαν και εγκαταλείπουν τον τόπο που μεγάλωσαν. Πράσινα λεωφορεία «ντυμένα» με το χρώμα της ελπίδας, τους πήραν από το μέρος του τρόμου.

«Σήμερα γράφεται ιστορία με αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι», δήλωσε ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Συρίας.

«Λέμε προ Χριστού και μετά Χριστού, λέμε πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Τώρα θα ξεκινήσουμε να λέμε πριν το Χαλέπι και μετά το Χαλέπι, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες για «την αφοσίωσή τους», αλλά και το συριακό στρατό «για το θάρρος τους και τις θυσίες τους».

Δείτε την ιστορική έξοδο:

Ο στρατηγός Βίκτωρ Ποζνίκιρ εξήγησε πως ο ρωσικός στρατός «κάνει χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να ελέγχει την πρόοδο της διαδικασίας ώστε να «αποτραπούν προκλήσεις».

Περίπου 80.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν. Προτεραιότητα δίνεται στους τραυματίες, στη συνέχεια σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και μετά στους μαχητές όπως εξήγησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γιαν Έγκελαντ.

Οι άνθρωποι που έζησαν τον τρόμο έκλαιγαν με λυγμούς και δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως τελειώνει το μαρτύριο τους. Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί που δεν ήθελαν να αφήσουν το χώμα του τόπου τους και δακρυσμένοι κοιτούσαν πίσω τους όπως τα λεωφορεία έφευγαν για ένα καλύτερο μέρος.

Αν και οι ελπίδες γεννιούνται πάλι στο Χαλέπι, οι πιο απαισιόδοξοι προειδοποιούν πως υπάρχουν φόβοι το Ιντλίμπ, στο οποίο κατευθύνονται, να μην γίνει εν τέλει καταφύγιο των αμάχων.

Σύροι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ο εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ μίλησε για ανυπαρξία συμφωνίας που δεν εμποδίζει έναν νέο πόλεμο στο Ιντλίμπ.

«Φοβάμαι ότι το Ιντλίμπ θα μετατραπεί στο νέο Χαλέπι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στεφάν ντε Μιστούρα.

Για την ώρα, τα μάτια όλων είναι στο Χαλέπι και στα συντρίμμια τους που άμαχοι γράφουν «θα επιστρέψουμε», δείχνοντας την απέραντη αγάπη για τον τόπο τους, ακόμη κι αν το μόνο που θυμίζει είναι θάνατος.

Το άρθρο H ιστορική έξοδος του Χαλεπίου- Ένα ανατριχιαστικό video εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα