IfO: «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει φθηνότερη κατά 30%»

Μπορεί να έχουν κοπεί μισθοί και συντάξεις, μπορεί να έχουν αυξηθεί οι φόροι, όμως οικονομικοί αναλυτές διεθνούς κύρους επιμένουν να μιλούν για περαιτέρω μέτρα προκειμένου η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική.

Μεταξύ των παραπάνω συγκαταλέγεται ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, ο οποίος επισημαίνει πως πολλές χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι «πολύ ακριβές», θεμελιώνοντας έτσι την άποψη ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν έχει ανακτήσει ακόμη

την ανταγωνιστικότητα του.

«Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνουν κατά 30% φθηνότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Ακόμη και η Γαλλία θα πρέπει να πέσει κατά 20%», σημειώνει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Αντίστοιχα, θα πρέπει η Γερμανία να γίνει κατά 20% ακριβότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του IfO χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα κινείται στο 2,3% ετησίως. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό θα κινείται στο 4,1%. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι τιμές στην Ισπανία να σημειώνουν μείωση κατά 1,3% ετησίως, ενώ οι τιμές στη Γαλλία να μένουν σταθερές.

Σκληρή δοκιμασία για τις κοινωνίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας

Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στις προβληματικές χώρες, θα πρέπει ο τιμάριθμος στη Γερμανία να αυξάνεται ετησίως κατά 5,5% επί μια δεκαετία, ενώ στο ίδιο διάστημα ο μέσος όρος του τιμάριθμου στην ευρωζώνη θα αυξάνεται κατά 3,6%.

Με λίγα λόγια, εάν οι τιμές στην ευρωζώνη σημειώσουν άνοδο τα επόμενα χρόνια, θα αποδυναμωθούν οι πιέσεις προς τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, οι χώρες της νότιας Ευρώπης καθώς και η Γαλλία βρίσκονται ενώπιον μιας δύσκολης περιόδου προσαρμογής, η οποία θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες τους. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν διαγράφονται στον ορίζοντα οι αναγκαίες μειώσεις τιμών, διαπιστώνει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι συνιστούν σημαντική μετατόπιση των βαρών από τους επενδυτές που επένδυσαν τα χρήματά τους στην νότια Ευρώπη προς τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους των «υγιών» χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα