Kαι πάλι σε τροχιά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Toυ Νίκου Καραμάνογλου

Η εκταμίευση αυτή την εβδομάδα των 7,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESΜ) συνιστά αναμφίβολα μια «αναγνώριση για την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της». Το απόσπασμα προέρχεται από την ομιλία σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα του γενικού διευθυντή του ESΜ Κλάους

Ρέγκλινγκ, ο οποίος φρόντισε να προσθέσει πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει, αν χρειαστεί, την οικονομική συμπαράστασή της προς την Ελλάδα.

Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, με την απλοποίηση των κριτηρίων πρόωρης συνταξιοδότησης και τον εξορθολογισμό των διάφορων συνταξιοδοτικών ταμείων, που θέτουν σε βιώσιμα επίπεδα τις σημερινές και μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, τον αποδοτικότερο δημόσιο φορέα και την μεταρρύθμιση στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Και όμως, παρόλο που προβλέπεται εκκίνηση της ανάπτυξης, είναι αρκετά ακόμη αυτά που υπολείπεται να γίνουν. Κατ’ αρχάς τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης θα δοθούν, όταν η Ελλάδα ικανοποιήσει περαιτέρω προαπαιτούμενα και εξοφληθούν κάποιες από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες, γεγονός που απαιτείται προκειμένου να αιματοδοτηθεί η ιδιωτική οικονομία. Και εδώ βρίσκεται και το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο. Σε ποιό βαθμό και με ποιά κριτήρια ο δημόσιος φορέας θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το πάρουμε αψήφιστα. Όλο αυτό το διάστημα οι ιδιώτες περιμένουν υπομονετικά να μπορέσει το δημόσιο να είναι σε θέση να τους πληρώσει. Ταυτόχρονα όμως όλοι γνωρίζουν πως οι υποχρεώσεις του δημοσίου υπερβαίνουν τα διαθέσιμα ποσά. Ο τρόπος που θα διατεθούν τα τελευταία θα καθορίσει εν πολλοίς όχι μόνο την ποιότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού, αλλά και το ηθικό του πρόσημο.

Έπειτα και προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον και να διευκολύνει το εμπόριο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, «μία επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Ωστόσο, εδώ βρίσκεται και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που αναμένεται να κορυφωθεί το φθινόπωρο. Γιατί ενώ ένα μεγάλο τμήμα του κυβερνητικού σχηματισμού, με προεξάρχοντες τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, είναι «δεσμευμένοι» στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει και ένα άλλο, που ρυθμίζει τη στάση του προσμετρώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και η τελευταία θα σχηματοποιηθεί αμέσως μετά τον «νεκρό» χρόνο του καλοκαιριού, όταν οι συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ και της φορολογίας θα έχουν κάνει περισσότερο από αισθητή την εμφάνισή τους.

Το άρθρο Kαι πάλι σε τροχιά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα