Le Monde:Ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά

Χημικά όπλα χρησιμοποιήσε το καθεστώς Άσαντ σύμφωνα με ρεπορτερς της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που βρέθηκαν στη Δαμασκό τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ Ζαν-Φιλίπ Ρεμί οι απεσταλμένοι της εφημερίδας «ήταν μάρτυρες επί αρκετές ημέρες αδιαλείπτως» της χρήσης χημικών εκρηκτικών όπλων και των συνεπειών τους στους μαχητές που πολεμούν στο μέτωπο στην περιοχή Τζομπάρ, μια «συνοικία στην έξοδο της Δαμασκού όπου εισχώρησαν οι αντάρτες τον Ιανουάριο».

Στις 13 Απριλίου ο φωτογράφος Λοράν Βαν

ντερ Στοκτ είδε τους μαχητές να «αρχίζουν να βήχουν, να φορούν μάσκες προστασίας από τα αέρια, χωρίς σπουδή κατά τα φαινόμενα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν ήδη εκτεθεί. Άνδρες κάθονται οκλαδόν, τους κόβεται η αναπνοή, ξερνούν».

Το άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρει πως ένας από τους φωτογράφους της έβλεπε θολά και είχε αναπνευστικά προβλήματα επί τέσσερις ημέρες, ύστερα από την επίθεση στις 13 Απριλίου στο μέτωπο στη Τζομπάρ, εντός της κεντρικής Δαμασκού.

«Μόλις εκδήλωσαν αναπνευστικά προβλήματα, που σε μερικές περιπτώσεις ήταν οξύτατα, άρχισαν να κάνουν εμετό, να λιποθυμούν. Οι μαχητές που είχαν βαρύτερα συμπτώματα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το σημείο πριν πάθουν ασφυξία».

Οι δημοσιογράφοι έχουν επίσης στα χέρια τους μαρτυρίες για τη χρήση των προϊόντων αυτών «σε μια ευρύτερη ακτίνα» γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα.

Στην ιστοσελίδα monde.fr έχει αναρτηθεί βίντεο του Λοράν Βαν ντερ Στοκτ στο οποίο μαχητές και γιατροί αναφέρουν τα συμπτώματα που προκαλούν τα προϊόντα αυτά: αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, συστολή στις κόρες των ματιών, ναυτίες.
«Αν δεν τα αντιμετωπίσεις αμέσως, είναι θάνατος», είπε γιατρός του νοσοκομείου Αλ Φάτεχ που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ορισμένα δείγματα ελήφθησαν από τα θύματα και γίνονται αναλύσεις, αναφέρουν οι γιατροί.

«Τα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν στο μέτωπο είναι ακριβές ότι ήταν χημικά, και αποφεύχθηκε η μαζική χρήση τους καθώς αυτό θα αποτελούσε εύκολα αδιάσειστη απόδειξη», γράφει ο Ζαν-Φιλίπ Ρεμί, ενώ το συριακό καθεστώς διαψεύδει τη χρήση χημικών όπλων.

«Στους δύο μήνες που περάσαμε κάνοντας ρεπορτάζ στα περίχωρα της Δαμασκού, καταμετρήσαμε παρόμοιες περιπτώσεις σε μια αρκετά ευρύτερη περιοχή. Η βαρύτητά τους, η αυξανόμενη συχνότητά τους, και η μέθοδος της χρήσης τέτοιου είδους όπλων δείχνει ότι δεν ρίφθηκαν μόνο δακρυγόνα, που χρησιμοποιούνται σε όλα τα μέτωπα, αλλά προϊόντα διαφορετικής κατηγορίας που είναι πολύ πιο τοξική», γράφει η εφημερίδα.

Ο ΟΗΕ για άλλη μια φορά κάλεσε την Τετάρτη τη Δαμασκό να δώσει το «πράσινο φως» στους εμπειρογνώμονές του να ερευνήσουν τις πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα