Meteor Ελλάδα: Οι ελάχιστες χώρες που έχουν τον “φονικό” πύραυλο

Στην “ελίτ” των χωρών που έχουν τους πυραύλους Meteor η Ελλάδα, μετά την συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά πλήρως εξοπλισμένων των Rafale. Tον πύραυλο Meteor έχουν μόνο η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ινδία και η Ελλάδα.

Οι

Meteor, με εμβέλεια άνω των 110 χλμ, δίνουν την δυνατότητα στην ελληνική Αεροπορία να πλήττει τα τουρκικά μαχητικά πριν καν μπουν στο Αιγαίο Μάλιστα, έχουν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από τους σημερινούς πυραύλους αέρος – αέρος με δυνατότητα πολλαπλών βολών. Οι Meteor που θα εξοπλίζουν τα ελληνικά Rafale αποτελούν ένα ισχυρότατο όπλο στα χέρια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ένα πανίσχυρο όπλο που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ήδη από το 2015 κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής αεροπορικής άσκησης Tiger Meet η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας, οκτώ μαχητικών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετώπισαν μια τετράδα Γαλλικών Rafale C/D. Και τα οκτώ μαχητικά των Τούρκων καταρρίφθηκαν εικονικά από τα γαλλικά μαχητικά. Μάλιστα τα τουρκικά F-16 καταρρίφθηκαν όλα με Meteor, πριν καν οι Τούρκοι προλάβουν να αντιδράσουν.

«Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αγοράστηκαν κρίσιμα πυρομαχικά όπως τα Exocet, SCALP-EG και Meteor καθώς και αεροσκάφη», αναφέρουν οι Τούρκοι του savunmasanayist.com. Σύμφωνα με τους Τούρκους «είναι άγνωστο αν πραγματικά έχει γίνει αυτή η αγορά (σ.σ. Exocet, SCALP-EG και Meteor) ενώ όπως παραδέχονται «παρόλο που ο αριθμός των Rafale είναι χαμηλός, είναι προφανές ότι πρόκειται για προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος 4 ++ στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Οι Τούρκοι δύσκολα θα χωνέψουν την αγορά των Exocet, SCALP-EG και Meteor από την Ελλάδα, αφού με τα συγκεκριμένα όπλα επάνω στα Rafale η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο γίνονται απαγορευτικές ζώνες για την Άγκυρα.

«Όταν έχεις το Rafale και το Meteor γιατί να εμπλακείς σε κλειστή αερομαχία;» Αντιπτέραρχος Ιατρίδης (2020)Τι κάνει όμως τον πύραυλο Meteor να ξεχωρίζει και γιατί αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί ένα τρομακτικό όπλο απέναντι στα εχθρικά αεροσκάφη;

Δύο είναι τα στοιχεία που το διαφοροποιούν, αφενός το σύστημα πρόωσής του και αφετέρου το σύστημα δεδομένων και «επικοινωνιών».

Σύστημα πρόωσης με ramjet

Σε ό,τι αφορά το σύστημα πρόωσής του, ο Meteor χρησιμοποιεί κινητήρα ramjet στερεού καυσίμου, που του δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ισχύος της πρόωσής του μετά την εκτόξευση του από το μαχητικό αεροσκάφος, σε αντίθεση με άλλους πυραύλους αέρος-αέρος. Ουσιαστικά, όταν ο πύραυλος εκτοξεύεται, τότε χρησιμοποιεί την πρόωση που του παρέχει το σύστημα ramjet εξοικονομώντας έτσι σημαντική ποσότητα καυσίμου, την οποία αξιοποιεί στο επόμενο στάδιο πριν την τελική «εμπλοκή» με τον εχθρικό στόχο, καθιστώντας τον Meteor σε φάση «υψηλής ενέργειας» (high-energy state).

Με άλλα λόγια, ο πύραυλος είναι σε θέση να επιταχύνει μετά την εκτόξευσή του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να χτυπήσει αποτελεσματικά το στόχο, ενώ παράλληλα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ελιγμού και αποφυγής του από τον εχθρό. Εν ολίγοις, ο εξοπλισμένος με ramjet πύραυλος Meteor έχει περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει έναν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις από έναν πύραυλο αέρος-αέρος με έναν τυπικό σύστημα πρόωσης.

Η «mid-flight» ανάλυση δεδομένων

Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι το σύστημα επικοινωνιών που διαθέτει, καθώς ο Meteor χρειάζεται ενημέρωση στοιχείων και δεδομένων, αφού έχει εκτοξευθεί, προκειμένου να κάνει «διορθώσεις» στην πορεία του, για να είναι σε θέση να πλήξει αποτελεσματικά το στόχο.

Ο Meteor μπορεί να λαμβάνει τέτοιες ενημερώσεις όχι μόνο από το μαχητικό αεροσκάφος που τον εκτοξεύει, αλλά και από «τρίτα» μέσα που επιχειρούν στο πεδίο, όπως φίλια και συμμαχικά αεροσκάφη, ραντάρ αλλά και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C), μια ικανότητα του πυραύλου ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ο Meteor «εμπλέκει» στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα