National Interest – Αλεξανδρούπολη: Δημοσίευμα αναδεικνύει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, η υπερατλαντική ασφάλεια είναι νεκρή στις θάλασσες», ένα ακόμα δημοσίευμα – αυτή τη φορά της National Interest – αναδεικνύει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα την αξία της Αλεξανδρούπολης για την παγκόσμια υπερατλαντική ασφάλεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα – το οποίο υπογράφουν οι Jonathan

Ruhe και Ari Cicurel (Διευθυντής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικός αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Jewish Institute for National Security of America-JINSA),η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ιδανικό σημείο για να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να διευθετήσουν καθυστερήσεις στην αποστολή υλικού προς τα ανατολικά, προερχόμενου από την Κεντρική Ευρώπη.

Το National Interest σημειώνει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανεβάζει ταχύτατα το στρατηγικό προφίλ και τις δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης, μιας κάποτε παραμελημένης ελληνικής πόλης στο Βόρειο Αιγαίο, δίπλα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Η εμβληματική ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου

Μέσω της εμβληματικής ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και εταίρου ασφαλείας των ΗΠΑ, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενίσχυση της ευάλωτης ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση ότι οι σοδειές της Ουκρανίας θα μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον κόσμο.

Όμως οι ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσουν, σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους, με σκοπό να εξασφαλίσουν αυτούς τους στόχους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί άμεσα από το ρωσικό αέριο χωρίς την εισαγωγή LNG από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέες διαδρομές από το Νότο

Μάλιστα το δημοσιεύμα αναφέρεται και στον ρόλο της Τουρκίας που πλέον αλλάζει. Το δημοσίευμα τονίζει “Δεδομένων των σοβαρών συμφορήσεων που παρουσιάζονται στη διακίνηση προϊόντων προς τα ανατολικά, από το κέντρο της ηπείρου, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του ιστορικού ρόλου της Τουρκίας ως του νοτιοανατολικού σημείου αναφοράς της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέες διαδρομές από το Νότο για να επιδείξει την ισχύ του έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και οι δύο έχουν διεισδύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα, τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να παρακάμψουν τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και τα τουρκικά Στενά καθώς κατευθύνονται Νότια προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία”.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ, το δημοσίευμα σημειώνει “Ενώ η αμερικανική στήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης μέχρι σήμερα, πρέπει επειγόντως να γίνουν περισσότερα για να αξιοποιηθεί η σημαντική δυναμική του. Για να επιταχυνθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσουν την επέκταση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) και του αγωγού Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), καθώς και να διερευνήσουν την οικονομική βιωσιμότητα αντιστροφής του τεράστιου διαβαλκανικού αγωγού ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς Βορρά, μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και πιθανώς της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη πρόσθετης ελληνικής δυνατότητας, όσον αφορά την τροφοδοσία αυτών των αγωγών με εισαγόμενο LNG, πέρα ​​από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα