Pointgreek.com: Ελλάδα με ένα… κλικ

από τον Κώστα Μοσχολιό (mosxolios@attikipress.gr)

Έχετε πάει στο εξωτερικό και ψάχνετε μανιωδώς ένα παραδοσιακό ελληνικό ταβερνάκι ή βαρεθήκατε την ξενιτιά και θέλετε να ακούσετε κάποιον «πατριώτη»; Το «pointgreek.com» παρέχει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να βρει… Ελλάδα με ένα κλικ. Πρόκειται, δηλαδή για έναν δωρεάν ηλεκτρονικό οδηγό ελληνικών σημείων σε όλη την Ευρώπη.

Πως λειτουργεί, όμως, αυτός ο οδηγός; Πολύ απλά στο χάρτη που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα, επιλέγει κάποιος τη

χώρα και την πόλη, στην οποία είναι ή θέλει να ταξιδέψει, το είδος των- ελληνικών πάντα- υπηρεσιών που επιθυμεί (σούπερ μάρκετ, ταβέρνες και μαγαζιά, σχολεία, πρεσβείες, σημεία πώλησης εφημερίδων κ.ά.) και τότε εμφανίζονται μπροστά του τα αποτελέσματα της αναζήτησής του, με αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας (όνομα, οδός, τηλέφωνο κ.ο.κ.).

Η δημιουργία του «pointgreek.com»

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στην «Αττική free press», οι εφευρέτες του και συνιδρυτές της εταιρείας Western Computer Services, μηχανικοί Η/Υ, Γιάννης Κοτρότσος και Ζώης Κουκουλόπουλος, «το www.pointgreek.com είναι μια ιδέα που γεννήθηκε ύστερα από διάφορες συζητήσεις με φίλους που βρίσκονται στο εξωτερικό και χρειάστηκαν κάποια στιγμή κάτι ελληνικό, ο καθένας για το δικό του λόγο. Όλες αυτές οι ανάγκες αφορούν όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και κάθε άνθρωπο που θέλει να εντοπίσει οτιδήποτε που να χει σχέση με Ελλάδα. Έτσι, λοιπόν αποφασίσαμε εδώ και 10 περίπου μήνες να υλοποιήσουμε την ιδέα αυτή, μια ιστοσελίδα πληροφοριακού τύπου στην οποία θα μπορεί ο χρήστης να επιλέξει μια πόλη ή μια χώρα στον κόσμο, ένα είδος υπηρεσίας και να δει αν και που παρέχεται αυτή από Έλληνες».

5.000 σημεία στην Ευρώπη με «άρωμα» Ελλάδας

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοτρότσος, «στόχος μας είναι να παρέχουμε εύκολα τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε χρήστη να βρει κοντά στο σπίτι του ένα εστιατόριο με ελληνικά φαγητά, μουσακά, τζατζίκι κτλ, ή έναν Έλληνα γιατρό ή ένα κατάστημα στη γειτονιά που να έχει ελληνικά προϊόντα». Όσο για την εγκυρότητα του οδηγού, αλλά και το εάν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν τα απανταχού ελληνικά σημεία, ο κ. Κοτρότσος απάντησε: «Τα δεδομένα μας αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 5.000 σημεία. Αυτός ο αριθμός θα αλλάζει συνεχώς καθώς είναι βέβαιο πως υπάρχουν και άλλα που δεν εντοπίσαμε με την πρώτη ερευνά μας. Θεωρούμε πως η εγκυρότητά τους αγγίζει πολύ υψηλά ποσοστά, χωρίς όμως να είμαστε ακόμη σε θέση να προσδιορίσουμε το ακριβές ποσοστό».

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος και οι προοπτικές του

Ωστόσο, η συγκέντρωση, η καταγραφή και η ηλεκτρονική αποτύπωση όλων αυτών των ελληνικών σημείων και των στοιχείων επικοινωνίας δεν ήταν κάτι απλό και εύκολο, καθώς όπως τονίζει ο κ. Κουκουλόπουλος, «το πρώτο στάδιο, που είναι και ένα στάδιο που δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά, ήταν η συλλογή δεδομένων για την ιστοσελίδα. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε πως αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική χρονικά, για αυτό το λόγο επιλέξαμε να εστιάσουμε στην Ευρώπη, σίγουρα όμως αν έχει ανταπόκριση το pointgreek δεν θα σταματήσουμε εκεί. Οι ιδέες μας σχετικά με τις δυνατότητες και τις παροχές της ιστοσελίδας είναι πάρα πολλές και δεν θα σταματήσει να εξελίσσεται». «Το δεύτερο στάδιο ήταν το στάδιο της υλοποίησης της ιδέας μας. Αυτή η φάση είναι πολυεπίπεδη και είμαστε σε θέση να πιστεύουμε πως έχουμε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που θα πραγματοποιεί το στόχο της γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να κουράζει τον εκάστοτε χρήστη», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

Η πρωτοτυπία της ιστοσελίδας

Αναμφισβήτητα υπάρχουν αντίστοιχες ιστοσελίδες-οδηγοί, αλλά η καινοτομία του pointgreek, σύμφωνα με τους δυο δημιουργούς του, συνίσταται στον τρόπο παρουσίασης των δεδομένων, δηλαδή των ελληνικών σημείων. «Η κλασική μορφή παρουσίασης περιελάμβανε λίστες με σημεία, ταξινομημένα σε σελίδες. Με τον τρόπο αυτόν γνωστοποιούταν στον χρήστη, ουσιαστικά, μόνο οι πρώτες εγγραφές ή οι εγγραφές που είχαν πληρώσει κάποια συνδρομή για να είναι πρώτες. Το pointgreek από την άλλη πλευρά παρουσιάζει τα σημεία πάνω σε ένα πανευρωπαϊκό χάρτη, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα σημεία να φαίνονται άμεσα στον χρήστη εισάγοντας την έννοια της δημοκρατικότητας στην παρουσίαση», δηλώνουν στην «Αττική free press» οι δυο νέοι μηχανικοί, για να καταλήξουν λέγοντας, ότι «το pointgreek προορίζεται να δημιουργήσει μια νέα κοινότητα χρηστών, στην οποία θα συνδέονται όλοι όσοι αγαπούν κάποιο στοιχείο του ελληνικού τρόπου ζωής και προσπαθούν να το βιώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο οπουδήποτε κι αν βρίσκονται».

Το pointgreek, όπως και άλλες τεχνολογικές εφευρέσεις, καταδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο την αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι σε πείσμα των χαλεπών καιρών «επιστρατεύουν» το μεράκι και την εργατικότητά τους, προσπαθώντας να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα