Rip Deal τι είναι: Πώς ο Ρουμάνος και οι συνεργοί του άρπαξαν ρολόγια και κοσμήματα μεγάλης αξίας

Ένας 43χρονος Ρουμάνος, μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων στην Ευρώπη με τη μέθοδο RIP-DEAL, ταυτοποιήθηκε στην Ελλάδα. Προηγήθηκε έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ έπειτα και από τη σχετική ανταλλαγή πληροφοριών με Διεθνείς Διωκτικές Αρχές, διαπιστώθηκε η δράση τουλάχιστον

από το καλοκαίρι του 2023 μετακινούμενης εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε κλοπές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν διαπράξει κλοπές με την ανωτέρω μέθοδο σε διάφορα κράτη της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2023 σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με τη συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να ανέρχεται στις 243.400 ευρώ. Σε βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας σε λόμπι ξενοδοχείου στο οποίο έδρασε ο 43χρονος, αποτυπώθηκε ο Ρουμάνος-«φαντομάς», μέλος σπείρας που έκλεβε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip-Deal.

Τι είναι η μέθοδος Rip-Deal

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ωςς προς τη μεθοδολογία δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη της αρχικά εντόπιζαν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες τα αντικείμενα τα οποία τους ενδιέφεραν και στη συνέχεια προσέγγιζαν τους πωλητές, επιδιώκοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Μάλιστα, για να γίνουν ακόμα πιο πειστικά στα υποψήφια θύματά τους, δεν εμφανίζονταν ως απλοί εργαζόμενοι αλλά ως επιχειρηματίες με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό status.

Ακολούθως, κανόνιζαν διά ζώσης συνάντηση με σκοπό να ελέγξουν τα προς πώληση αντικείμενα, σε κεντρικά ξενοδοχεία της εκάστοτε πόλης που επιλεγόταν. Εκεί, κατά τη διαδικασία επίδειξης των πολυτελών αντικειμένων ο «εκτιμητής – αγοραστής» έπειθε με διάφορες προφάσεις τον πωλητή να του παραδώσει τα αντικείμενα, για να τα συσκευάσει κατάλληλα ενώπιόν του και να τα τοποθετήσει προσωρινά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου. Ωστόσο, κατά την παράδοση της συσκευασίας με τα αντικείμενα, ο «εκτιμητής» δεν παρέδιδε τα πρόσφατα συσκευασμένα αντικείμενα αλλά διαφορετικά – ψεύτικα σε συσκευασίες οι οποίες έμοιαζαν τόσο, ώστε ο πωλητής να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για σακούλα κλώνο (μέθοδος RIP-DEAL).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Rip Deal, Πώς, Ρουμάνος,Rip Deal, pos, roumanos