Sabah για Μητσοτάκη: “Αυτό που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση λέγεται φαρισαϊσμός”

“Κοιτάξτε την ιστορία. Αν πάτε πολύ μακριά, θα σας κοστίσει ακριβά. Έχουμε μια φράση για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν μας νοιάζει που εισβάλατε στα νησιά ή αλλού. Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά”. Τα λόγια αυτά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν σάλο στην Ελλάδα, γράφει σε άρθρο της η κυβερνητική Sabah το οποίο

τιτλοφορεί “Μητσοτάκης: Ο επίδοξος Ζελένσκι”.

Το άρθρο συνεχίζει παραθέτοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που απάντησε: “Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, θα ενημερώσουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τουρκικών αρχών τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές ποιος σαμποτάρει την ενότητα της συμμαχίας. Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία σε αυτή την τρελή δήλωση και απειλή που ξεπερνά τα όρια”.

“Αυτό που επιδεικνύει εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγεται ‘φαρισαϊσμός’. Διότι αγνοεί ότι η συστηματική αντίθεση της σημερινής κυβέρνησης στην Τουρκία είναι αυτή που οδήγησε τον Ερντογάν να κάνει αυτή τη δήλωση. Μετά την ένταση σε περιοχές κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τουρκοελληνικές σχέσεις άρχισαν να αμβλύνονται από τις αρχές του 2021 ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022 για να συναντηθεί με τον Ερντογάν. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης τερμάτισε τη διαδικασία που αναμενόταν να συνεχιστεί με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Μάιο. Έδωσε μια παθιασμένη ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με το πώς τα 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία δεν πρέπει να πουληθούν στη χώρα”.

“Υποκρισία της Ελλάδας”

Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει λόγο για την “υποκρισία της Ελλάδας” και αναφέρει: “Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να εμποδίσει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για την ΕΕ, να ασκήσει το πιο φυσικό δικαίωμά της, ήταν ενάντια τόσο στο νόμο όσο και στις διπλωματικές πρακτικές. Το να ασκεί πίεση για εμπάργκο στον γείτονά της, αφού δηλώνει ότι είναι ανοιχτό σε διάλογο, είναι καθαρή υποκρισία. Το να λέει ο Ερντογάν ότι ο Μητσοτάκης “δεν υπάρχει πια” γι’ αυτόν δεν ήταν υπερβολική αντίδραση.

Η Ελλάδα συνέχισε να εξοπλίζει τα νησιά, τα οποία έπρεπε να είχαν αφοπλιστεί σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού. Αεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 ρωσικής προέλευσης, τα οποία η Ελλάδα ανέπτυξε στο νησί της Κρήτης τις προηγούμενες ημέρες, λόκαραν στα ραντάρ τους τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία υποστηρίζουν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ με πτήσεις συνοδείας στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο, παρενοχλήθηκαν επίσης δύο φορές από την ελληνική αεροπορία μέσω λοκαρίσματος ραντάρ. Το λοκάρισμα ραντάρ σε ένα αεροσκάφος ορίζεται ξεκάθαρα ως εχθρική συμπεριφορά.

“Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τον Μητσοτάκη Φαρισαίο, σωστά;”

Πώς το ονομάζετε όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ παρενοχλεί τα F16 άλλου μέλους του ΝΑΤΟ που εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας ρωσικούς S-300 και στη συνέχεια υποβάλλει καταγγελία στο ΝΑΤΟ;”, γράφει η Sabah, και αφού έχει παραθέσει όλα τα μετέωρα επιχειρήματα της Τουρκίας προχωρά σε προσωπική επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, για τον οποίο λέει: “Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τον Μητσοτάκη Φαρισαίο, σωστά;”.

“Ναι, οι εντάσεις γύρω από το επεισόδιο Μητσοτάκη κλιμακώνουν τον λαϊκισμό για να ενισχύσουν το χέρι του εθνικιστικού κοινού και των ΜΜΕ πριν από τις επικείμενες εκλογές. Προκαλεί επίτηδες την Άγκυρα ρίχνοντας στρατιώτες σε νησιά που κατοικούνται από κατσίκες και σχεδιάζοντας γιγάντιες σημαίες. Θέλει να κάνει λάθος η Άγκυρα. Στόχος του είναι να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή παρουσιάζοντας την Τουρκία ως “επιθετική”, καθώς δεν έχει την ικανότητα να πολεμήσει μόνος του την Τουρκία. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην πουλήσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. Όλο αυτό το διάστημα, σχεδιάζει να αποκτήσει την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας, η οποία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα F-35, χάρη στα Rafale που αγόρασε από τη Γαλλία και τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 που ήθελε να αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Δύση, από την οποία ζήτησε βοήθεια ο Μητσοτάκης, υποφέρει πλέον από ελλείψεις φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ, που αποδείχτηκαν λίγες ως προς την Ουκρανία, δεν θα ανοίξουν μέτωπο στο Αιγαίο ενάντια στο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό. Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δύσκολης περιόδου, είθε ο Αλλάχ να βοηθήσει τον αδελφό ελληνικό λαό που έχει κολλήσει με έναν πρωθυπουργό που προσπαθεί να γίνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι”, γράφει ο αρθρογράφος Μελίχ Αλτινόχ στην τουρκική Sabah.

Keywords
Τυχαία Θέματα