Self test covid – Σκέρτσος: “Δεν θα υπάρχει αμοιβή για τη διάθεση τους από τα φαρμακεία”

Δεν θα υπάρχει προφανώς αμοιβή για την διάθεση των δωρεάν τεστ κορονοϊού από τα φαρμακεία, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε θα ήταν και αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τεστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες.

Εξήγησε
ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο

προκαθορισμένου ύψους, το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς, δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεργαστούν και πρόσθεσε ότι είναι και επιβεβλημένη υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν. Τα θετικά αποτελέσματα των self τεστ εξήγησε ότι θα πρέπει να δηλώνονται, προκειμένου ο πολίτης να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές και να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.

Self test covid – Πιερρακάκης: Ετοιμάζεται πλατφόρμα

Την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν τα self tests για τον κορονοϊό τα οποία έχουν κάνει, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί». Επιπλέον είπε: «θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο».

Οι εμβολιασμοί

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών και την συμμετοχή των ευπαθών ομάδων ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως ήταν η πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί «για να αναζητήσει το υπουργείο τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έπρεπε με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται». Παράλληλα ανέφερε πως στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, μαζί με τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, να έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου. «Αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Έχουμε ήδη πάνω από1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχουν ήδη γίνει και κάθε εβδομάδα προσθέτουμε 200.000 ραντεβού».

Το λιανεμπόριο και το 13032

Σχετικά με τον πενταψήφιο αριθμό 13032 που έχει δημιουργηθεί για τις μετακινήσεις των πολιτών όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ανέφερε ότι είναι στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής, δουλεύει ήδη και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. «Η ιδέα είναι να μπορεί κανείς να στείλει ένα μήνυμα την ημέρα από τη συσκευή του που θα έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που θα οριστεί από την Επιτροπή», συμπλήρωσε. Για τα SMS που αποστέλλονται στο 13033, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι ο απόλυτος δείκτης κινητικότητας, καθώς υπάρχουν και οι φόρμες μετακινήσεων, αλλά σε γενικές γραμμές ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το περυσινό lockdown.

Δείτε ακόμη:Μητσοτάκης: Φτάνουμε στο τέλος του πολέμου – Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές και η επίταξη«Το retweet της Φώφης στον Τσίπρα» – Ένα ποστ για την κυβέρνηση “άναψε φωτιές”Λιτή αλλά επιβλητική η παρέλαση της 25ης ΜαρτίουRafale, F-16 και Mirage στον ουρανό
Keywords
Τυχαία Θέματα