To τρέξιμο συμβάλλει στην μακροζωία!

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μπίσπεμπεργκ της Κοπεγχάγης παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Δουβλίνο, υποστηρίζοντας ότι η έρευνά τους δίνει μία οριστική απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη θνησιμότητα όσων έκαναν τρέξιμο και όσων δεν έκαναν, σε ένα δείγμα πληθυσμού 20.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 93 ετών, από τους οποίους 1.116 άνδρες και 762 γυναίκες έτρεχαν, αρχής γενομένης από το 1976. Οι επιστήμονες συσχέτισαν την υγεία των συμμετεχόντων με το αν έτρεχαν και πόσο συχνά. Στη διάρκεια της επόμενης 35ετίας απεβίωσαν 10.158 άτομα, που δεν έτρεχαν και 122 που έκαναν τζόκινγκ.

Οι Δανοί ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα, ότι το συχνό τρέξιμο μειώνει σε ποσοστό 44% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο θανάτου και για τα δύο φύλα. Οι άνδρες, που τρέχουν, μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή τους κατά 6,2 χρόνια, ενώ οι γυναίκες κατά 5,6.

Το τρέξιμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ωφέλιμο, επειδή-μεταξύ άλλων-αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό, ανεβάζει την καλή χοληστερόλη. Συν τοις άλλοις, μειώνει τα τριγλυκερίδια, ρίχνει την αρτηριακή πίεση του αίματος, προλαμβάνει την παχυσαρκία, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την πυκνότητα των οστών, ευνοεί την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ επιδρά θετικά και στην ψυχολογία του ατόμου.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Σνορ, πέρυσι παρουσίασε μία άλλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία το ποδήλατο αυξάνει τη διάρκεια ζωής έως πέντε χρόνια. Η διαφορά όμως με το τρέξιμο είναι, ότι-ενώ μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι κάνουν μέτριας έντασης άσκηση-στο ποδήλατο ωφελούνται περισσότερο όσοι κάνουν πιο εντατική άσκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press