Α. Τσίπρας: «Προσήλωση στη δουλειά και όχι στελέχωση των τηλεπαραθύρων»

Προσήλωση στα καθήκοντά τους για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση και όχι στελέχωση των τηλεπαραθύρων και των εκπομπών της τηλεόρασης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς του κατά την ομιλία του, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στους υπουργούς ότι χρειάζεται «σκληρή δουλειά, με συλλογικότητα και χωρίς ιδιοτέλειες.

Δεν είστε μόνιμοι, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κυβερνήσουμε», τόνισε προσθέτοντας ότι ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί θα κριθούν από το έργο που θα κάνουν.

Περιγράφοντας τον στόχο που έχει θέσει ο ίδιος για την κυβέρνηση είπε ότι στο τέλος της τετραετίας πρέπει να έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική Ελλάδα, έξω από την κρίση και την επιτροπεία των δανειστών, μια Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το κύρος της, έχοντας επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ζήτησε επίσης προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, οι οποίες απορρέουν από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της συμφωνίας, αλλά αυτή η συμφωνία δεν εμπεριέχει μόνο αγκάθια. Υπάρχουν και θετικά σημεία και δράσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αδήλωτη εργασία και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.» ήταν τα λόγια του, ενώ τους επέστησε την προσοχή λέγοντας: «Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, που ζητά να κυβερνήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα. Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, πρέπει να σπάσουμε το απόστημα της φοροδιαφυγής. Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία, ενώ αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμα και θα κατατεθούν στη Βουλή, μόλις ανοίξει, τα νομοσχέδια για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα όλων των βαθμίδων, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος αναφέρθηκε στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου αναφέροντας πως θα δημιουργηθούν τρεις βασικοί κύκλοι διυπουργικής επαφής. Ο πρώτος κύκλος αφορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Keywords
Τυχαία Θέματα