Αbdulhamid Han: Με «επιστράτευση» των συμμάχων απαντά η Ελλάδα

Συνεχίζοντας την αδιάλειπτη πολιτική πόλωσης, η Τουρκία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αbdulhamid Han», που αναμένεται να γίνει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, αύριο Τρίτη, 9 Αυγούστου, με άγνωστο προς το παρόν προορισμό. Του απόπλου θα προηγηθεί… σουλτανική φιέστα, παρουσία αρκετών μελών της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου του κ. Ερντογάν, με διττό σκοπό. Αφενός να στείλει ένα μήνυμα εσωτερικό ακροατήριο, αφετέρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της εντός της ελληνικής

και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το γεωτρύπανο αναμένεται να συνοδεύσουν τουλάχιστον δύο πλοία, εκ των οποίων το ένα, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του και το δεύτερο, έχοντας από προχθές ξεκινήσει από τον Βόσπορο, διασχίζει το Αιγαίο με κατεύθυνση τη Μερσίνα όπου και αναμένεται να φτάσει εντός της σημερινής ημέρας.

Πέρα από αυτά, ωστόσο, αναμένεται και στρατιωτική συνοδεία, η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος. Η… έξοδος θα αξιοποιηθεί για την τόνωση τόσο του εθνικιστικού αισθήματος των Τούρκων, όσο και του αρχηγικού προφίλ του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας εν όψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται πως η ημερομηνία απόπλου δεν είναι άσχετη και αναμένεται να συνδυαστεί με την αντεπίθεση που ξεκίνησε ο Κεμάλ εναντίον των ελληνικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1922.

Η ελληνική αντίδραση

Από την πλευρά της η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη ένα μεγάλο μέρος του Στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το «Αbdulhamid Han».

Το γεγονός, εξάλλου, ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν πραγματοποιεί απλά έρευνες, αλλά φέρει επάνω του τρυπάνι, αποτελεί από μόνο του μια κλιμάκωση σε βάρος της χώρας μας από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και μάλιστα σε βάθος που ξεπερνά τα 12 χλμ.. Επί της ουσίας, το «Αbdulhamid Han» έρχεται σαν συνέχεια των ερευνών που πραγματοποίησε πριν από δύο χρόνια το «Oruc Reis» στην περιοχή, όταν επί τρεις και πλέον μήνες κινούνταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ από τη Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης, φτάνοντας τότε την Ελλάδα και την Τουρκία στα όρια της θερμής αντιπαράθεσης. «Το πιθανότερο είναι ότι το “Αbdulhamid Han” θα κινηθεί δυτικά και νότια της Κύπρου.

Συμμαχική στήριξη

Από την πρώτη φορά, πάντως, που το τουρκικό γεωτρύπανο ξεμύτισε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, μπήκε στο μικροσκόπιο ισραηλινών αλλά και γαλλικών δορυφόρων, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο μετέδιδαν εικόνα και πληροφορίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ιδιαίτερα η συνεισφορά του Ισραήλ όχι μόνο σε επίπεδο πληροφοριών αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική από ελληνικής πλευράς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την άδεια που παραχώρησε η χώρα μας στο Τελ Αβίβ να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, οι οποίες συμπίπτουν με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ασκήσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ως μήνυμα αμφισβήτησης των τουρκικών ανυπόστατων διεκδικήσεων επί της ελληνικής ΑΟΖ.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιεί η χώρα μας και με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Στις αρχές της εβδομάδας βορειοδυτικά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε ελληνοαμερικανική άσκηση με τη συμμετοχή δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας και τεσσάρων μαχητικών F-18 που ανήκουν στη δύναμη του Αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» των ΗΠΑ, το οποίο τις τελευταίες ημέρες πλέει στην περιοχή. Ταυτόχρονα, πριν από μία εβδομάδα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου δύο ελληνικά F-16 πραγματοποίησαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, με τη συμμετοχή της Γαλλικής Φρεγάτας «FS Provence».

Την ίδια ώρα εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να κινηθεί και σε περιοχές της ΝΑ Μεσογείου, οι οποίες είτε θα βρίσκονται εντελώς εκτός, είτε στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα