Αφγανιστάν – Τουρκία: Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν για την «κοινή πρόκληση»

Κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα, Κυριακή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο την ασφαλή απομάκρυνση ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών, καθώς και την υποστήριξη ευάλωτων Αφγανών. «Συζήτησα τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μία κοινή πρόκληση τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter,

κάνοντας λόγο για «πλήρη κατανόηση σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος των υπηκόων, του τοπικού προσωπικού και των οικογενειών και να διασφαλιστεί η υποστήριξη για τους ευάλωτους Αφγανούς και τις κοινότητες υποδοχής στην περιοχή».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλαπλές συνομιλίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων υπό το φως της χαοτικής διαδικασίας απομάκρυνσης ξένων υπήκοων και Αφγανών πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς και εν όψει του ενδεχομένου μαζικής εξόδου προσφύγων. Ως προς την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε, βάσει ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας, να ενισχυθεί η συνεργασία στο προσφυγικό, με βάση την κατανόηση και τα αμοιβαία συμφέροντα. Είπε ακόμη ότι η πίεση στο προσφυγικό έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Στην Αθήνα η εκτιμήσεις για την τηλεφωνική επικοινωνία ήταν κατ’ αρχήν θετικές

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν. Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικών πιέσεων.

Στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν, κατόπιν συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες, Σάββατο, ο Ερντογάν ζήτησε να υιοθετηθεί μία «προοδευτική» προσέγγιση απέναντι στους Tαλιμπάν, αντί να τεθούν «σκληροί όροι», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. «Πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν και να ακολουθήσουμε μία σταδιακή προσέγγιση, αντί μίας προσέγγισης που θα βασίζεται σε σκληρούς όρους» δήλωσε ο Ερντογάν, βάσει της ανακοίνωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε τις συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και πρώην αξιωματούχους του Αφγανιστάν θεωρώντας τις «ελπιδοφόρες». «Θεωρούμε προς το παρόν τα μετριοπαθή μηνύματα των Ταλιμπάν θετικά, αλλά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα προσαρμοσθεί όχι στα λόγια τους, αλλά στις πράξεις τους» είπε ο ίδιος.

Discussed recent developments in Afghanistan with @RTErdogan

A common challenge for both Turkey and the EU.

Full understanding on need to ensure safe exit of nationals, local staff and families and to ensure support for vulnerable Afghans and host communities in the region.

— Charles Michel (@eucopresident) August 22, 2021

Η Τουρκία και το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Άγκυρα παραμένει έτοιμη να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως δήλωσε εντός της εβδομάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είχαμε την πρόθεση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των Αμερικανών (στρατιωτικών). Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη.

«Κάνουμε τώρα σχεδιασμούς βάσει των νέων πραγματικοτήτων στο πεδίο και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις» όπως το επιβάλλουν, επισήμανε. Από αμερικανικής πλευράς, αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν έχουν δηλώσει πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ.

«Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα [αφγανική] κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της» υποστήριξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Αφγανιστάν. «Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας παράλληλα πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα