Αυθαίρετα παράταση: Έρχεται μόνιμη λύση – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Αυθαίρετα παράταση: Με γρήγορο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά στην ρύθμιση επί των αυθαίρετων κτισμάτων, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση της λεγόμενης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο σχεδιάζει να δοθεί εξάμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής των κτισμάτων τους στις ευεργετικές διατάξεις του Ν.4495/2017. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το Μάιο του 2020 αναμένεται

να τεθεί σε ισχύ η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, βάσει της οποίας η κυβέρνηση αποσκοπεί να δώσει μια μόνιμη λύση στο θέμα των αυθαιρέτων.

Θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να εντάξουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους όποια χρονική περίοδο το επιθυμούν, αλλά με δεδομένο το γεγονός ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα συνεπάγεται τα ανάλογα πρόστιμα. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, παύει η υποχρέωση της δήλωσης επί των νόμιμων ακινήτων στην ΗΤΚ σε βάθος πενταετίας. Η δήλωση αυτή θα αφορά μόνο σε περιπτώσεις μεταβίβασης ή πώλησης ακινήτων.

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Στην ουσία, η ΗΤΚ είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτήριο, ενώ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονταν μέχρι σήμερα, θα κόστιζε στον πολίτη γύρω στα 500 ευρώ – αφού υπήρχε η υποχρέωση να δηλώνονται σταδιακά όλα τα κτίσματα της χώρας. Η έκδοση της ΗΤΚ προϋποθέτει τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα τα περνάει στο εν λόγω σύστημα και κάθε πέντε χρόνια θα πραγματοποιεί ελέγχους (επί πληρωμή), προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι σύννομα.

Χατζηδάκης: Πάμε σε μια συνολική παρέμβαση – μεταρρύθμιση

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό υπογράμμισε τα εξής:

«Στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση-μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθ’ εαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει τη ρύθμιση. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011.

Θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και το οποίο θα οδηγήσει σε ένα τέρμα στο γνωστό σκηνικό, όπου υπουργοί Περιβάλλοντος πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και φέρνουν παρατάσεις επί παρατάσεων. Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Όπως γνωρίζουμε. έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο. Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί λοιπόν συνάντησή μας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προτού ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα