Αυτή είναι η πιο μολυσμένη Ελληνική θάλασσα
Μπορεί το καλοκαίρι να αργεί ακόμη ωστόσο η σκέψη όλων είναι όταν θα έρθει να έχουμε ξεμπερδέψει σε κάποιο βαθμό με τον κορονοϊό για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τις πανέμορφες ελληνικές παραλίες. Γιατί ένας από τους λόγους που φημίζεται η χώρα μας είναι για τις θάλασσές της. Οι κορυφαίες της μάλιστα συγκαταλέγονται και στις ομορφότερες του κόσμου. Και γίνεται να έχουμε αυτό το θησαυρό και να μην το επισκεφτούμε; Όχι βέβαια!
To πανέμορφο νησί της Κρήτης αποτελεί τη ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, με τις
Αποτέλεσμα των παραπάνω, δηλαδή της ανθρώπινης επιπολαιότητας και των συνεπακολούθων της, είναι να δημιουργείται ένα σκηνικό εγκατάλειψης και έντονης οικολογικής υποβάθμισης. Το άλλοτε μαγικό τοπίο, πλέον, θυμίζει περισσότερο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Κατά καιρούς έχουν διοργανωθεί πολλές προσπάθειες καθαρισμού της ακτής (η τελευταία στα τέλη του 2017 από τη WWF), αλλά εις μάτην.
Πως θα καταλάβετε αν η θάλασσα που κολυμπάτε είναι βρώμικηΜια από τις βασικές μας απορίες το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διακοπών και όχι μόνο είναι το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμβηση ή αν είναι μολυσμένη. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να το διαπιστώσουμε με γυμνό μάτι, μιας και η περιεκτικότητα σε μικρόβια είναι αυτή που καθορίζει την καταλληλότητα ή μη των νερών. Σε ποιες λοιπόν περιπτώσεις μπορούμε να καταλάβουμε αν μια θάλασσα είναι βρώμικη;
-Όταν έχει καφέ χρώμα: Συνήθως, τα νερά που δεν είναι καθαρά έχουν καφε-κίτρινο ή καφε-πράσινο χρώμα, που προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν το οποίο βρίσκεται διάχυτο στη θάλασσα. H οργανική ρύπανση βοηθάει το φυτοπλαγκτόν να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, καθώς του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Aν υπάρχει ρύπανση από πετρέλαιο, το νερό ιριδίζει (παίρνει τα χρώματα της ίριδας), καθώς το φως αντανακλάται στην κηλίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.
-Όταν μαζεύει πολλά «γυαλιά»: Διαφανείς μέδουσες δηλαδή (αουρέλια), που εμφανίζονται συχνότερα όταν υπάρχει οργανική ρύπανση (λ.χ. αστικά απόβλητα), καθώς τους εξασφαλίζει τα συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Aυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, καθώς μπορεί να βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή από θαλάσσια ρεύματα.-Όταν το νερό έχει φυσαλίδες: Στην περίπτωση που υπάρχουν φυσαλίδες ή το νερό αφρίζει, υπάρχει πιθανότητα η θάλασσα να μην είναι καθαρή. Aυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρχει κοντά στην ακτή οικισμός που δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο αλλά βόθρους. Yπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η θάλασσα να έχει φυσαλίδες, επειδή από κάπου αναβλύζει γλυκό νερό. Eπειδή το γλυκό και το θαλασσινό νερό δεν αναμειγνύονται εύκολα, αν φορέσετε μάσκα θαλάσσης, θα διαπιστώσετε ότι το νερό είναι θολό σε ορισμένα σημεία.
-Όταν μυρίζει άσχημα: H μυρωδιά είναι συχνά στοιχείο ότι η θάλασσα δεν είναι καθαρή. Oρισμένες φορές όμως για τη δυσάρεστη μυρωδιά ευθύνονται πολλοί μη μολυσματικοί παράγοντες, όπως λ.χ. η οσμή του σαπισμένων φυκιών. Στην περίπτωση που μυρίζει άσχημα και συνυπάρχουν και κάποιοι από τους υπόλοιπους παράγοντες που αναφέραμε (φυσαλίδες ή καφέ χρώμα κτλ.), τότε καλύτερα να προτιμήσετε μία άλλη παραλία για να κολυμπήσετε.
-Όταν επιπλέουν σκουπίδια: Τα αλουμινένια κουτάκια ή οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη και από οργανικούς παράγοντες (μικρόβια, βακτήρια κτλ.) ή χημική ρύπανση. Eπιπλέον, τα σκουπίδια προκαλούν αλλοίωση της αισθητικής της θάλασσας και διαφοροποίηση των φυσικών χαρακτηριστικών της. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι, αν σε μια ακτή βρούμε μερικά κουτάκια από αναψυκτικό να επιπλέουν, δεν είναι καθαρή.
3 σημάδια ότι η θάλασσα είναι καθαρή-Αν έχει τσούχτρες και αχινούς. Για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αυτά τα θαλάσσια είδη θέλουν καθαρά νερά. Σε γενικές γραμμές, η βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών (τα πολλά και διαφορετικά είδη) είναι ένδειξη ότι τα νερά είναι κατάλληλα και ευνοούν την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. Tα περισσότερα ψάρια φεύγουν όταν το νερό δεν είναι καθαρό. Oι τσούχτρες θέλουν καθαρά νερά για να ζήσουν (κυρίως η pelagia, που έχει μοβ, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και είναι μικρή σε μέγεθος). Tο ίδιο ισχύει και για τους αχινούς. Eξαίρεση αποτελούν τα «γυαλιά».
-Αν έχει φύκια. Kάποια φύκια αποτελούν ένδειξη ότι η θάλασσα είναι καθαρή θα πρέπει όμως να προσέξετε το χρώμα και το είδος των φυκιών. Tα λιβάδια «ποσειδώνια» που υπάρχουν στη Mεσόγειο αποτελούν δείκτη καθαρότητας. Tα φύκια αυτά έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και πλατύ φύλλο. Aν όμως εντοπίσετε ένα είδος φυκιού που λέγεται ulva, το οποίο μοιάζει με φύλλο μαρουλιού, αυτό δείχνει ότι η θάλασσα ίσως δεν είναι και τόσο καθαρή.
-Αν υπάρχουν θαλάσσια. Aυτό σημαίνει ότι το νερό ανανεώνεται συνεχώς, και έτσι απαλλάσσεται από τους μολυσματικούς ή ρυπογόνους παράγοντες. Aκόμη, όταν φυσάει από την παραλία προς το πέλαγος, τα σκουπίδια παρασύρονται προς τα μέσα.
Οι πιο ακατάλληλες παραλίες της ΑττικήςΠαραλία Παλαιού Φαλήρου (Αριστερά από την δημοτική πινακοθήκη)
Παραλία Παλαιού Φαλήρου (Στάση ΕΔΕΜ και Ναυαγοσώστη)
Παραλία Μπάτη (Παλαιού Φαλήρου)
Παραλία Αλίμου/Καλαμακίου
Παραλία Αγ.Κοσμά (Πλαζ Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών)
Παραλία Βουλιαγμένης (Απέναντι από το Astir Beach κοντά στον Ναυτικό Όμιλο)
Παραλία Κορωπίου Λουμβάρδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δεδομένα για το Πάσχα
- Ραγδαίες εξελίξεις: Γυναίκα «κλειδί» κατέθεσε για τον καταγγελλόμενο σκηνοθέτη – Έδωσε ονόματα
- Κορωνοϊός: Σε «σκληρό» lockdown Κάλυμνος και δήμος Ευόσμου-Κορδελιού – Στο «κόκκινο» Κόρινθος, Κεφαλονιά, Ηλεία, Ηράκλειο
- Αγωνία για τον Σάκη Τανιμανίδη – Ξανά στο νοσοκομείο η Χριστίνα Μπόμπα
- Δημοσιογράφος της «Καθημερινής»: Λάμβανα «επίμονα, αμήχανα και creepy μηνύματα από τον γνωστό σκηνοθέτη - ηθοποιό»
- Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Ο Λιγδιάρης είναι ένας παιδεραστής και τίποτα παραπάνω
- Σκληρό lockdown από αύριο σε Κάλυμνο, Ηράκλειο, Εύοσμο και πολλές ακόμα περιοχές! LIVE οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά με νέα μέτρα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Με ένα… γράμμα αποχαιρετά το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο»
- ΠΑΟΚ: «Χρυσάφι» στην Τούμπα - Αυτός τινάζει την μπάνκα στον «αέρα»
- «Τρομερό κόλπο Μαρτίνς με Φορτούνη – Μία φορά στα 50 ματς αυτό που έγινε με Παναθηναϊκό»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Αυτή είναι η πιο μολυσμένη Ελληνική θάλασσα
- Η θεία μου η χίπισσα: Σε ποιο νησί γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία
- ΜΕΘ Αττική κορονοϊός: Πιεστική η κατάσταση, ελάχιστες οι κενές κλίνες
- Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 19/2: Στην Αττική οι περισσότερες μολύνσεις
- Έρευνα για τα σκυλιά: To 53% των Αμερικανών δίνει περισσότερα φιλιά στον τετράποδο φίλο του παρά στον σύντροφό του
- 1821 Καλαμάτα: Μια από τις πρώτες ενέργειες του Αγώνα
- Τροχαίο Εκάλη: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του
- ΔΕΔΔΗΕ βλάβες κακοκαιρία: Σε όλη τη χώρα έμειναν χωρίς ρεύμα 100.000 νοικοκυριά
- Κουνάβι – κλωνοποίηση: Μετά την Ντόλι, η Ελίζαμπεθ Αν
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Αυτή είναι η πιο μολυσμένη Ελληνική θάλασσα
- Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 19/2: Στην Αττική οι περισσότερες μολύνσεις
- Η θεία μου η χίπισσα: Σε ποιο νησί γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία
- Κουνάβι – κλωνοποίηση: Μετά την Ντόλι, η Ελίζαμπεθ Αν
- ΔΕΔΔΗΕ βλάβες κακοκαιρία: Σε όλη τη χώρα έμειναν χωρίς ρεύμα 100.000 νοικοκυριά
- 1821 Καλαμάτα: Μια από τις πρώτες ενέργειες του Αγώνα
- ΜΕΘ Αττική κορονοϊός: Πιεστική η κατάσταση, ελάχιστες οι κενές κλίνες
- Τροχαίο Εκάλη: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κονιόρδου : Η Μενδώνη καλύπτει τον Λιγνάδη με αλαζονική αυθαιρεσία
- ΔΑΚΕ Καθηγητών: Μια οφειλόμενη απάντηση στις Παρεμβάσεις
- Ραγδαίες εξελίξεις: Γυναίκα «κλειδί» κατέθεσε για τον καταγγελλόμενο σκηνοθέτη
- Καιρός αύριο: Βροχές σε αρκετές περιοχές – Πού θα έχουμε παγετό
- Πιο κοντά στο Τόκιο η Εθνική Πόλο - «Βούλιαξε» τη Γαλλία η Ελλάδα
- Ραγδαίες εξελίξεις: Προχωρά η έρευνα για τον σκηνοθέτη - Κατέθεσε γυναίκα μάρτυρας
- Το σπίτι των 70 εκατομμυρίων που βρίσκεται δίπλα σε αυτό της Kylie Jenner
- Κρούσματα σήμερα: Τι δείχνουν τα σημερινά (19.02) επιδημιολογικά δεδομένα – Δείτε το Infographic
- Δες το μήνυμα που κρύβει το Fortune Cookie σου για σήμερα 19/02