Αυτή είναι η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για το φάρμακο!

Με ένα non paper το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, που διέρρευσε το ίδιο το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το αρχικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η κατάργηση της προστασίας των off-patent (δηλαδή, των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους) και γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία η τιμή των πρώτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των δεύτερων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.

Η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του εν λόγω

μηχανισμού προστασίας («κόφτη») μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων 4 δελτίων τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Επιπλέον, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018.

Σημειώνεται ότι η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν αφενός η άμεση και άπαξ κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, και αφετέρου, το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

* Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα.

* Σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)

* Εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων.

* Αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.

«Φιάσκο η διαπραγμάτευση», λέει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας

Για «διαπραγμάτευση που κατέληξε σε φιάσκο και οδηγεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε διάλυση», κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σχολιάζοντας την επιτευχθείσα συμφωνία με τους δανειστές για την τιμολόγηση των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι προειδοποιούν ότι «οι πρακτικές αυτές θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών».

Συγκεκριμένα η ΠΕΦ με ανακοίνωσή της κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «υιοθέτησε μια καταστροφική για την ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα».

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι «η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των γενοσήμων και off patent φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, θα σημάνει την αδυναμία παραγωγής τους από τις εγχώριες μονάδες και προοδευτικά θα οδηγήσει στην αντικατάστασή τους από ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα».

Η ΠΕΦ υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας, προτείνει στον πρωθυπουργό και τα μέλη του Κοινοβουλίου την «εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας».

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα