Αυτό είναι το σχέδιο για τους μισθούς στον Ιδιωτικό Τομέα

Όταν η τρόικα λέει ότι το μισθολογικό κόστος πρέπει να μειωθεί κατά 15% στα επόμενα 3 χρόνια, εννοεί ότι η Ελλάδα έχει 2 βασικές επιλογές: Είτε να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά 15% είτε να (ξανα)μειώσει τους μισθούς, επιδεινώνοντας την ύφεση, την εισφοροδιαφυγή και τη μιζέρια.

Η λογική λέει ότι η Ελλάδα

πρέπει να επιλέξει την πρώτη λύση: Να αυξήσει την παραγωγικότητα, ώστε στον ίδιο εργάσιμο χρόνο με τον ίδιο μισθό να παράγεται μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και έτσι να μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Πόσοι όμως από τους εργοδότες θα επιλέξουν τον δρόμο των επενδύσεων και του εκσυγχρονισμού των υποδομών, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα; Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις με κλιμάκια της τρόικα υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη συμφωνία πάνω στα αιτήματα των εργοδοτών, με επιχείρημα την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

Οι επιχειρηματίες ζητούν να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και για τους ήδη εργαζόμενους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το μισθολογικό κόστος επηρεάζει την τελική τιμή του προϊόντος λόγω των υψηλών αμοιβών που παίρνουν συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο πρώτος υπολογισμός ανεβάζει τις ειδικότητες αυτές σε 27 και μεταξύ αυτών βρίσκονται οι λογιστές, οι οικονομικοί διευθυντές, στελέχη μάρκετινγκ, προϊστάμενοι γραμματείας, προϊστάμενοι προμηθειών, επικεφαλής της παραγωγής, επικεφαλής τμημάτων εξαγωγών κ.λπ.

Οι εργοδότες πιέζουν, ώστε να μειωθούν οι μισθοί των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και ιδιαίτερα τα επιδόματά τους, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι φυσικά ο κατώτατος μισθός, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προσλήψεις με μισθούς σε επίπεδα κλαδικών συμβάσεων. Οι ατομικές συμβάσεις που προωθούνται θα περιέχουν έτσι και αλλιώς χαμηλότερους μισθούς. Μεγάλο «αγκάθι» για τους εργοδότες είναι οι αμοιβές που ορίζονται βάσει των κλαδικών συμβάσεων ακόμα και μετά την πρόσφατη μείωση, όπως την επέβαλε η τρόικα.

Μετά και τις τελευταίες μειώσεις που φτάνουν στο 22%, ο βασικός μηνιαίος μισθός διαμορφώνεται ήδη σε 586,08 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι 32% και ο βασικός μισθός τους διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.

Πολλοί επιχειρηματίες, μέλη των οργανώσεων που δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για τον «διπλωματικό» χειρισμό του όλου θέματος από τον ΣΕΒ, θα επιμείνουν για τις καταργήσεις των συλλογικών συμβάσεων και επιδομάτων, ακόμα και αν χρειαστεί να έρθουν σε ρήξη με την κορυφαία εργοδοτική οργάνωση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των βιομηχανιών που λειτουργούν στην Αττική και επιχειρήσεων του κλάδου των πλαστικών, των οικοδομικών υλικών, άλλα και του ενδύματος, που ζητούν να οργανωθούν ως κίνηση με τις επιχειρήσεις της περιφέρειας για να πετύχουν από κοινού την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και να συνεχιστούν οι υπαναχωρήσεις από τον ΣΕΒ.

Αυτό άλλωστε φάνη

Keywords
Τυχαία Θέματα