Αυτοκόλλητα στα παιδιά – Ουκρανία: Οι γονείς προετοιμάζονται για τα χειρότερα

Ψιθυρίζοντας προσευχές και σκουπίζοντας τα δάκρυά τους για να μην τις δουν τα αθώα ματάκια των παιδιών, οι μανούλες αφήνουν τα χεράκια των μικρών τους για το σχολείο… Όπως όλα δείχνουν, παλεύουν να προετοιμαστούν για την τραγωδία. Σύμφωνα με το Business Insider, γονείς στην Ουκρανία στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με αυτοκόλλητα στα ρούχα τους που αναγράφουν τις ομάδες αίματός τους, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο Βασίλ

και η Μάρτα, γονείς δύο κοριτσιών ηλικίας εννέα και πέντε ετών, ζουν σε ένα χωριό κάπου 15 χλμ. από το Κίεβο. Η μεγάλη κόρη τους πάει σε σχολείο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Η χώρα ολόκληρη ζει υπό την απειλή του πολέμου, μια απειλή που εντάθηκε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε τη Δευτέρα. Έκτοτε πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία του Κιέβου με αυτοκόλλητα πάνω στα ρούχα τους, όπου αναγράφεται η ομάδα αίματός τους σε περίπτωση που τραυματιστούν σε κάποια επίθεση και χρειαστούν μετάγγιση.

«Κάποια σχολεία κατέστησαν μάλιστα υποχρεωτικά τα αυτοκόλλητα»

«Είναι σαν ένα κομμάτι χαρτί με πληροφορίες για την ομάδα αίματος, τα ονόματα των γονέων και τον τηλεφωνικό τους αριθμό», λέει ο Βασίλ στο Today.com. Ουκρανές μητέρες άρχισαν να συζητούν για τα αυτοκόλλητα στο Facebook μετά την ομιλία του Πούτιν, λέει η ανταποκρίτρια του ισπανικού πρακτορείου EFE, Όλγκα Τόκαριουκ, που έχει την έδρα της στο Κίεβο. «Κάποια σχολεία κατέστησαν μάλιστα υποχρεωτικά τα αυτοκόλλητα», συμπληρώνει.

Μητέρα τριών κοριτσιών, η Κριστίνα έκανε ολόκληρη κουβέντα με τη μεγαλύτερη κόρη της, ηλικίας 13 ετών, για να την προετοιμάσει για το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμη και η πρωτεύουσα της Ουκρανίας στο σταυρόνημα των ρωσικών δυνάμεων. Της είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ακούσει τη δασκάλα της, τής έδωσε οδηγίες για το πού θα συναντηθούν και μελέτησαν μαζί «οδηγίες για εφήβους σε επικίνδυνες καταστάσεις». Η συζήτηση με τις μικρότερες κόρες, ηλικίας πέντε και τριών ετών, δεν επεκτάθηκαν ιδιαίτερα επειδή είναι πολύ μικρές. Όμως βοήθησε τα κορίτσια να αποστηθίσουν τη διεύθυνση του σπιτιού τους, τα ονοματεπώνυμά τους και εκείνο της μητέρας τους.

«Το θέμα είναι, φυσικά, πολύ ευαίσθητο γι’ αυτές και μπορούσαν να τρομάξουν. Εκείνο που γνωρίζουν είναι ότι θα πρέπει να ακούν τη μητέρα τους και να κάνουν ό,τι τους λέει. Κι αν τους πω “ελάτε μαζί μου” -επειδή τα παιδιά, ξέρετε, θέλουν να κάνουν το δικό τους- θα πρέπει να το κάνουν. Κι αν ακούν δυνατούς κρότους, να με ακούν προσεκτικά».

Οι γονείς στην Ουκρανία προετοιμάζουν τα παιδιά τους σε περίπτωση πολέμου

Η Κριστίνα συνεχίζει να στέλνει τη 13χρονη κόρη της στο σχολείο, αλλά κρατά στο σπίτι τις δύο μικρότερες. «Το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός απέχουν από το σχολείο της μεγάλης και το σπίτι μας. Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να τις μαζέψω αν κάτι συμβεί», λέει. Η κλιμάκωση της κρίσης, προσθέτει, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο της μητρότητας -συχνά αναζητεί τις τελευταίες πληροφορίες σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σαν να βρίσκομαι διαρκώς υπό απόλυτη πίεση», λέει. «Αυτά που γράφουν κάποιοι για τις αεροπορικές επιθέσεις, για μένα είναι εντελώς αδιανόητο. Απίστευτο. Πολλές λέξεις είναι πρωτάκουστες για μένα στα αγγλικά, όπως “πύραυλοι”, “αεροπορική επίθεση” και “καταφύγιο”», υπογραμμίζει.

Ο Βασίλ λέει ότι τα σχολεία όπου φοιτούν οι κόρες του προετοιμάζουν τα παιδιά με ασκήσεις ετοιμότητας για το τι πρέπει να κάνουν αν η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεχθεί επίθεση. «Η μεγαλύτερη κόρη μου μετείχε σε ασκήσεις για διάφορα σενάρια, π.χ. πυρκαγιάς ή βομβαρδισμού. Τους εκπαιδεύουν πώς να εκκενώνουν με τάξη και γρήγορα το κτίριο και να κατευθύνονται σε υπόγειους σταθμούς του μετρό ή καταφύγια».

Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται εδώ και οκτώ χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση…

Κατά την άποψή του, η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται εδώ και οκτώ χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση, αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, αλλά η μαζική ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα και οι τελευταίες κινήσεις του Πούτιν εκτόξευσαν στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης. «Φυσικά, ο κόσμος στο Κίεβο -και όχι μόνο εδώ- νιώθει ανησυχία. Αλλά δεν βλέπεις πανικό στους δρόμους. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι συνεχίζουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά προετοιμάζονται για μια άσχημη κατάσταση, μια επίθεση στο Κίεβο. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα ο φόβος αυτός», λέει ο Βασίλ.

«Από ιστορικής άποψης, η Ουκρανία έχει έναν από τους πιο επιθετικούς γείτονες στον κόσμο», προσθέτει η Κριστίνα. «Αλλά η Ουκρανία είναι η πατρίδα μας, θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογική ζωή, να μιλούμε τη γλώσσα μας, να αναπτύξουμε την οικονομία μας, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με πανανθρώπινες αξίες, όπως η αγάπη και ο σεβασμός. Έτσι προσευχόμαστε. Προσευχόμαστε πολύ για να υπάρξει ειρήνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα