Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Τρομάζουν τα στοιχεία – Η πιο συχνή μέθοδος και οι ηλικίες
Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες παρά από τον πόλεμο καθώς κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του. Αυτό καταδεικνύει η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε ενόψει μάλιστα και της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ,«Κλίμακα», περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα
H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2016 ανήλθαν σε 484.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα» κατά τα έτη 2017, 2018 και μέχρι και την τελευταία ημέρα του Αυγούστου 2019:Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.
Άτομα ηλικίας 60-64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 – 49 και 50 – 59.
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική.
Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.
Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. (Μάρτιος έως Αύγουστος)
Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: O ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης για τις αυτοκτονίες ανηλίκωνΗ φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει κεντρικό σύνθημα «Να εργαστούμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας» και σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλο τον κόσμο για να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.«Εδώ και χρόνια μας κινητοποιεί το ίδιο μήνυμα, ο ρόλος δηλαδή, που μπορεί να παίξει η κοινότητα στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με το ζήτημα, ότι ένα 90% των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών -όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και παγκόσμια- θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιστημονικός διευθυντής της «Κλίμακα» και ψυχίατρος, Κυριάκος Κατσαδώρος.
Σ ύμφωνα με τον κ. Κατσαδώρο, οι αυτόχειρες αλλάζουν συμπεριφορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προτού θέσουν τέρμα στη ζωή τους. «Η εσωτερίκευση , η απόσυρση, η μοναχικότητα και η μοναξιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις μαρτυρίες, αποτελούν κάποια από τα σημάδια που εμφανίζουν τα άτομα αυτά , δέκα μέρες, ένα μήνα ίσως και δύο μήνες πριν δώσουν τέλος στη ζωή τους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσαδώρος.
Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν και οι ηλικίες άνω των 65Μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν και οι ηλικίες άνω των 65, οι οποίοι όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία καθώς αναπτύσσουν όλο και περισσότερο, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Όπως τονίζει ο κ. Κατσαδώρος οι δείκτες παρουσιάζουν αύξηση σε αυτές τις ηλικίες καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το κομμάτι της μοναξιάς, ένα βίωμα που είναι τρομερό, για έναν άνθρωπο 70, 75, 80, 90 που συν τοις άλλοις έχει και παθολογικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει».
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο ένα γεγονός που έμεινε σταθερό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι αυτοκτονίες και οι αυτόχειρες από την κοινωνία. «Το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικό ταμπού και αυτό είναι και το πρόβλημα και δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι παγκόσμιο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσαδώρος, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη των αυτοκτονιών όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ζήτημα της υποκαταγραφής των αυτοκτονιών θέτει η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» καθώς όπως αναφέρει «ακόμη, στην Ελλάδα δεν έχουμε καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους».
Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Στοιχεία του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της ΑυτοκτονίαςΑπό την ίδρυση του ως τον Αύγουστο του 2019 ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Ημέρας 3.102 άτομα και πραγματοποιηθήκαν 24.988 επισκέψεις.
Το 60,5% των ατόμων που επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας ήταν γυναίκες και το 39,5% άνδρες.
Από το σύνολο των χρηστών των υπηρεσιών του Κέντρου το 24,8% κατά την πρώτη τους επίσκεψη ήταν από 19-33 ετών, το 35,4% ήταν από 34 έως και 50 ετών, το 29,7% από 51-67 ετών ενώ το 8,2% ήταν πάνω από 68 ετών και μόλις το 1,9% κάτω των 18 ετών.
Το 40,2% των χρηστών δήλωσαν άνεργοι, το 25,9% μισθωτοί, το 15,8% συνταξιούχοι (συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων αναπηρίας), το 10,7% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 5,7% φοιτητές/-τριες και το 1,7% μαθητές/-τριες.
Τρεις στους τέσσερις χρήστες επισκέφθηκαν το Κέντρο Ημέρας για λιγότερο από ένα χρόνο, το 17,4% από 1 ως 2 χρόνια, το 6,2% από 3-5 χρόνια, ενώ το 1% πάνω από 6 χρόνια.
Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Στοιχεία της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018Από την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής το 2007, το 1018 έχει δεχτεί περισσότερες από 200.000 κλήσεις
Το 2018 στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία-1018 έγιναν 16.424 κλήσεις, εκ των οποίων 3.757 κλήσεις με αίτημα στο φάσμα της αυτοκτονικότητας.
59%των καλούντων στο 1018 το έτος 2018 και 57% των καλούντων το έτος 2017, δεν είχαν έρθει σε επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
To 30% των καλούντων στη Γραμμή το 2018 είχε προηγούμενη ψυχιατρική νοσηλεία.
Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ’ αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλλάζουν τα πάντα στις πληρωμές με κάρτα από 14 Σεπτεμβρίου
- Ο δήμαρχος που «αφόρισε» τον Λ. Μαχαιρίτσα τον αποχαιρετά μέσω του ethnos.gr
- Μίκαελ Σουμάχερ: Αποκάλυψη «βόμβα» για την κατάσταση της υγείας του
- Αυτές τις εφαρμογές πρέπει να διαγράψετε από το κινητό σας
- Ο Sin Boy ποστάρει συνέντευξη του Στέλιου Καζαντζίδη και προκαλεί ξανά
- 800 γιατροί όλων των ειδικοτήτων εντάσσονται άμεσα και στοχευμένα στο σύστημα υγείας και στον ΕΟΠΥΥ
- Κρήτη: Πανικός σε παραλία - «Πάγωσαν» όλοι με αυτό που είδαν στην θάλασσα
- Οι θάνατοι που συγκλόνισαν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τα αγαπημένα του τραγούδια (video)
- «Έσπασε» ο Λάκης Παπαδόπουλος για τον Μαχαιρίτσα: Σήμερα πονάει, τσούζει πιο πολύ
- Live streaming Αργεντινή – Σερβία: Η μάχη των προημιτελικών του Μουντομπάσκετ 2019
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Φώτης Σεργουλόπουλος: Σε μεγάλο πένθος ο αγαπημένος παρουσιαστής
- Λάκης Παπαδόπουλος – Μαχαιρίτσας: “Σήμερα πονάει, τσούζει πιο πολύ”
- Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Τρομάζουν τα στοιχεία – Η πιο συχνή μέθοδος και οι ηλικίες
- Τροχαίο στο Ηράκλειο: Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή της σύγκρουσης
- Πολεμικό Ναυτικό Λέρος: Χάθηκε στρατιωτικό υλικό – Στο νησί η Αντιτρομοκρατική
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Τρομάζουν τα στοιχεία – Η πιο συχνή μέθοδος και οι ηλικίες
- Τροχαίο στο Ηράκλειο: Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή της σύγκρουσης
- Λάκης Παπαδόπουλος – Μαχαιρίτσας: “Σήμερα πονάει, τσούζει πιο πολύ”
- Φώτης Σεργουλόπουλος: Σε μεγάλο πένθος ο αγαπημένος παρουσιαστής
- Πολεμικό Ναυτικό Λέρος: Χάθηκε στρατιωτικό υλικό – Στο νησί η Αντιτρομοκρατική
- Ανατινάξεις ΑΤΜ: Νέα απόπειρα στη Μεσσηνία
- Νοσοκομείο Αιγίου διάρρηξη: “Σήκωσαν” το κυλικείο, πάλι
- Ελευθέριος Βενιζέλος αφίξεις: Ρεκόρ επιβατών τον Αύγουστο
- Μητσοτάκης αδέσποτα: Οι αγκαλιές και οι εμβολιασμοί – Ο πρωθυπουργός, έχει ευαισθησίες
- Φωτεινή Πιπιλή ληστεία: Τρόμος για τη βουλευτή, έξω από το σπίτι της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρήτη: 12χρονος έσωσε τη μητέρα του από 42χρονο που επιχειρούσε να τη στραγγαλίσει σε χωράφι
- Τραγικά στοιχεία: Μόνο 1 στους 10 μαθητές ΑΜεΑ λαμβάνει εξειδικευμένη υποστήριξη
- Κασόγκι: Σοκάρει ο τελευταίος διάλογος του δημοσιογράφου με τους δολοφόνους
- Ο Ευκ. Τσακαλώτος απαντά στην μιντιακή κατασκευή περί «διχογνωμίας» για τα πλεονάσματα
- Ενημέρωση Δήμου Πεντέλης για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
- Live streaming Αργεντινή – Σερβία: Η μάχη των προημιτελικών του Μουντομπάσκετ 2019
- Τα δάκρυα του Σταρόβα επί σκηνής για τον Μαχαιρίτσα
- Υπόθεση Νοvartis: Άρχισε την κατάθεσή του ο Αντώνης Σαμαράς - Τι θα υποστηρίξει
- Πώς να δημιουργήσεις ένα stylish σπίτι που θ' αντανακλά την προσωπικότητά σου
- GNTM 2: Διαγωνιζόμενη έφαγε τυράκι μαζί με τη συσκευασία! (photo)