Αυξάνονται συνεχώς τα είδη υπό εξαφάνιση

Η νέα «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης δημοσιοποιήθηκε προσφάτως, με τα είδη των οργανισμών που απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για 23.000 είδη οργανισμών, μεταξύ των οποίων λιοντάρια, τίγρεις, ιπποπόταμους κ.α.

Η έκθεση του οργανισμού αναφέρει επίσης κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις όπου οι προσπάθειες διάσωσης κάποιων απειλουμένων ειδών σημείωσαν σημαντική πρόοδο, όπως στην περίπτωση του ιβηρικού λύγκα. Ο αριθμός των λυγκών ανέβηκε από 52 ενήλικες το 2002 σε 156 μία δεκαετία μετά,

ενώ οι φώκιες της Γουαδελούπης ανακάμπτουν επίσης, παρά το ότι δύο φορές στο παρελθόν θεωρήθηκε ότι εξαφανίστηκαν λόγω εκτεταμένου κυνηγιού. Ωστόσο, η κατάσταση των περισσοτέρων θηλαστικών χειροτέρεψε, κυρίως λόγω κυνηγιού και καταστροφής των φυσικών βιοτόπων τους.

Ταυτόχρονα το ένα τρίτο των πτηνών στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση «Κατάσταση της Φύσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την πιο λεπτομερή μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος της ηπείρου μας μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των τρυγονιών στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά περίπου 90% από το 1980, ενώ ο πληθυσμός ενός είδους κορυδαλλού έχει μειωθεί κατά περίπου 50%. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες θετικές ενδείξεις όσον αφορά στους πληθυσμούς κάποιων απειλούμενων πτηνών. Οι γύπες, οι αγριόγαλοι και οι γερανοί δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, λόγω των νέων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα