Αυξήσεις ρεύμα- Ευρώπη: Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται διεθνώς καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Η τάση αυτή ενισχύεται στην Ευρώπη από το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που παράγουν ρεύμα από ορυκτά καύσιμα πρέπει να πληρώνουν τιμές – ρεκόρ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg,

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το έλλειμμα στην προσφορά αερίου, το αποτέλεσμα είναι η εκτίναξη του κόστους παραγωγής ρεύματος, με τους καταναλωτές να κληθούν τελικά να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Μείωση
των ενεργειακών φόρων στην Ισπανία – Αυξήσεις τιμολογίων στη Βρετανία

Η Ισπανία αποφάσισε να μειώσει τη φορολογία της ενέργειας καθώς οι τιμές του ρεύματος έφθασαν σε ύψος – ρεκόρ, ενώ η Βρετανία αναμένεται να επιτρέψει στις εταιρείες παροχής ρεύματος να αυξήσουν για δεύτερη φορά φέτος τους λογαριασμούς τους.

Η αύξηση των ενεργειακών τιμών δημιουργεί πρόσθετο πονοκέφαλο εν όψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία τον Νοέμβριο. Οι κυβερνήσεις φοβούνται αντιδράσεις καθώς τα υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος αυξάνουν την αντίσταση των ψηφοφόρων στο κόστος που πρέπει να πληρώσουν για την ενεργειακή μετάβαση. Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν σε δημοψήφισμα την πρόταση για ένα φιλόδοξο νόμο σχετικά με την κλιματική αλλαγή, επειδή θα αύξανε τη φορολογία στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και αεροπλάνο.

«Αν οδηγηθεί πολύς κόσμος σε ενεργειακή φτώχεια, δεν θα επανεκλεγούν. Πρόκειται για καμπανάκι στις κυβερνήσεις», δήλωσε καθηγητής για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος αναμένεται να συνεχιστεί. Η Ρωσία μεταφέρει λιγότερο αέριο στην Ευρώπη και η Ασία σταματά τα φορτία υγροποιημένου αερίου, κάνοντας δυσκολότερη την αναπλήρωση των αποθεμάτων μετά τον κρύο χειμώνα.

Τεράστιες αυξήσεις στις  τιμές αερίου

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς για τις τιμές του αερίου έφθασαν ήδη σε επίπεδα – ρεκόρ, ωθώντας ανοδικά και τις τιμές του ρεύματος.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών ρύπων το 2030 κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έχει αρχίσει να βάλλεται από αρκετές χώρες.

Η Γαλλία κινείται παρασκηνιακά για τη μείωση ή αναβολής των προτάσεων της Κομισιόν που προβλέπουν σύστημα εμπορίας ρύπων και για τα μεταφορικά μέσα και τη θέρμανση. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Ουγγαρία, ανησυχούν επίσης για τον κοινωνικό αντίκτυπο των προτάσεων αυτών, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα