Αγωνιούν οι δήμαρχοι για τα περιθώρια χρηματοδότησης

Οι προοπτικές ανάπτυξης των Δήμων στις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες τέθηκαν επί τάπητος στην τελευταία συνεδρία της πρώτης ημέρας έναρξης του συνεδρίου «Αναπτυξιακές Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα». Ζητούμενο παραμένει εάν το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και έκδηλη ήταν η αγωνία των δημάρχων για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν πλέον να υλοποιήσουν τα εκκρεμή έργα στους δήμους τους, μιας και το νέο ΕΣΠΑ παρουσιάζει πολλαπλές δυσλειτουργίες.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «Διαχειριζόμαστε τα προγράμματα των δήμων αλλά και τα συσσίτια των πολιτών…»
O δήμαρχος Πατρέων

Κώστας Πελετίδης σημείωσε: « Θέλουμε να ικανοποιήσουμε ανάγκες του λαού μας. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε χρηματοδότηση. Γιατί δεν την έχουμε αυτή τη χρηματοδότηση; Τι είναι αυτό που εμποδίζει κοινωνία και κράτος να μοιράσει συγκεκριμένα ποσά; Φτιάξαμε προγράμματα που ποτέ δεν κατάλαβε πως κινούνται και τα έργα δεν γίνονται. Όλοι οι δήμοι θέλουν ένα ρόλο. Το ζήτημα είναι πολιτικό».Και στη συνέχεια σε μια έκρηξη οργής σημείωσε ότι : «Θα φθάσουμε το 2020 και ακόμη θα δίνουμε συσσίτια. Από την άλλη τρέχουμε να βάλουμε στη μελέτη προγράμματα και ταυτόχρονα ασχολούμαστε με συσσίτια… Υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να δούμε γιατί δεν λύνονται. Όλοι γνωρίζουν πώς μπορούν να λυθούν και πρέπει να δούμε που πάνε τα χρήματα». Στη συνέχεια σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν πολίτες με ετήσιο εισόδημα 2.500 ευρώ(!) και ότι πλέον η κοινωνία έχει φθάσει σε οριακό σημείο .
«Πρέπει να κάνουμε άλλα πράγματα, αλλιώς θα κάνουμε συσσίτια μέχρι να πεθάνουμε. Είναι πρόκληση για όλη την κοινωνία μας. Πρέπει να κάτσουμε να δούμε τι γίνεται και πώς γίνεται η πρόοδος έχει φθάσει στο απόγειό της και εμείς να λέμε δεν είναι επιλέξιμο το πρόγραμμα».
ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΑΚΗΣ: «Συγκεντρωτικό το νέο ΕΣΠΑ».
Ο Νίκος Χιωτάκης, πρώην δήμαρχος Κηφισιάς και μέλος ΔΣ Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, σημείωσε ότι: « Η κρίση έχουν δημιουργήσει στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό. Απαιτείται συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλούς ρόλους Οι δήμοι μπορεί να έχουν ρόλο στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Πρέπει να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση. Το νέο ΕΣΠΑ είναι ανταγωνιστικό και έχει πολλές απαιτήσεις. Σχεδιάστηκε συγκεντρωτικά και όλοι καταλαβαίνουν ότι για το σύνολο των δήμων θα υπάρχουν ανάγκες προσαρμογής».¨
Στη συνέχεια εξήγησε ποια είναι τα προαπαιτούμενά του σημειώνοντας: « Χρειάζεται καλή προετοιμασία κυρίως σε δίκτυα μεγάλων δήμων. Αυτή την περίοδο οι οκτώ επιτροπές ΚΕΔΕ ετοιμάζουν εισηγήσεις τους για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Οι περιφερειακές επιτροπές σχεδιασμού ΕΣΠΑ είναι θεσμοθετημένες επιτροπές και μπορούν αποτελέσουν τον χώρο συνάντησης κάθε περιφέρειας. Η επικαιροποίηση του ΕΣΠΑ είναι απαραίτητη μαζί με την αποκέντρωση, τη συνταγματικά δηλαδή κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των Δήμων».
Τέλος σημείωσε ότι με το νέο σχεδιασμό τα προγράμματα θα δοθούν σε ανθρωπιστικά προγράμματα και δευτερευόντως στις υποδομές.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: «Παραμένουν οι δήμοι δύο ταχυτήτων»
Ο Νίκος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, εξήγησε ότι : «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε δίκτυ ασφαλείας ευπαθών οικονομικά ομάδων. Σε αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε τη βοήθεια που θα έπρεπε να έχουμε από εθνικό κράτος. Σήμερα υπάρχουν δράσεις κοινωνικές, όπως παντοπωλεία και ιατρεία, είναι καθοριστική η συμβολή των πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο. Υπάρχει χώρος εθελοντισμού που αρχίζει να λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει υπάρχουν θεσμικά κατοχυρωμένοι θεσμοί. Κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι έχει μειωμένη κατά 60% χρηματοδότηση από κρατικό προϋπολογισμό».
Και εξήγησε ότι σήμερα στην Ελλάδα οι δήμοι είναι δύο ταχυτήτων: « Δεν έχουμε στην Ελλάδα την ίδια κατηγορία δήμων. Οι δήμοι των περιφερειών πρέπει να λύσουν θέμα σκουπιδιών, όταν στην Αθήνα το διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Στην Αθήνα έχει λυθεί ζήτημα ύδρευσης και αποχέτευσης, όταν σε άλλους δήμους δεν υπάρχουν λύσεις. Δεν υπάρχει η ίδια ποιότητα υπηρεσιών ούτε η ίδια παροχή υπηρεσιών. Το μεγάλο ζήτημα ό,τι αφορά τοπικές κοινωνίες έπρεπε περνάει πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης».
ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Μας έδωσαν αρμοδιότητες χωρίς πόρους»
Ο Χρήστος Νικολάου, δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας εξήγησε ότι : «Η παγκοσμιοποίηση έφερε τα πάνω κάτω. Τώρα πρέπει να διαχειριστούμε όχι φτώχια αλλά και χρεοκοπία. Με τον Καλλικράτη φθάσαμε να έχουμε στο δήμο Δυτικής Αχαΐας 110 χωριά. Φανταστείτε τα καύσιμα και εργατοώρες που χάνονται. Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας έχει να εισπράξει 26 μήνες ανταποδοτικά. Οι πολίτες πληρώνουν έναντι. Οι δεύτεροι με ρύθμιση και οι παροχές. Ο Καλλικράτης έφερε πολλές αρμοδιότητες με μηδέν πόρους και υποδομές».
ΘΑΝΟΣ ΚΑΡΠΗΣ: «Χάσαμε και τα ψίχουλα που μας είχαν αφήσει»
Ο Θάνος Καρπής, δήμαρχος Ερυμάνθου ανέφερε ότι : « Με το που ξεκίνησε η υλοποίηση και εφαρμογή του θεσμού του Καλλικράτη, όχι μόνο δεν υπήρξε ένα ευρώ για υποστήριξη, απεναντίας άρχισαν να αφαιρούν πόρους και φθάσαμε σήμερα να μας έχουν κόψει το 70% της χρηματοδότησης. Με το 30% κάναμε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, χωρίς περιθώρια για άλλους σχεδιασμούς. Ήρθε όμως η καινούργια κυβέρνηση και από το 30% που είχε μείνει, μας έχει στερήσει ένα 30% επί του συνόλου. Τα λίγα αυτά χρήματα τα είχαμε προγραμματίσει για την καθημερινότητα. Η κατάσταση είναι τραγική. Και οι δήμοι σε ένα κράτος ανύπαρκτο, που λειτουργεί μόνο για το σήμερα, είναι το μοναδικό αποκούμπι. Εάν καταρρεύσουν οι δήμοι, τελειώσαμε».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ: «Τα δίπολα ανάπτυξης συγκρούονταν μεταξύ τους»
Ο Κώστας Σπαρτινός, υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων, έφερε μια σειρά από αλληλοσυγκρουόμενα δίπολα ανάπτυξης στην περιοχή μας, τα οποία καταδεικνύουν πόσο προβληματική είναι η ανάπτυξη.
« Εδώ πιο πέρα είναι η Βούντενη και ακριβώς δίπλα της βρίσκεται η Ξερόλακκα. Αυτό είναι εμβληματικό. Από τη μία έχουμε την Ξερόλακκα με τα γνωστά της προβλήματα και δίπλα έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο , όπου δεν έχει πρόσβαση σε λεωφορεία. Και δεν είναι το μοναδικό δίπολο. Υπάρχει το Λιμάνι της Πάτρας με το θαλάσσιο μέτωπο. Αντί για εναρμόνιση βρίσκονται σε σύγκρουση. Το τρένο πρέπει να έρθει στην Πάτρα για να μας συνδέσει με την Αθήνα . Και φοβόμαστε ότι εάν έρθει θα υψώσει πάλι τείχη στην πόλη και την θάλασσα. Παρόλη την κρίση και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης χρειαζόμαστε αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμό και θα στηρίζεται σε μια αναπτυξιακή βάση».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΞΗΣ: «Διασύνδεση δήμων με κοινωνία»
Ο Γιάννης Μέξης, διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ, τόνισε ότι υπάρχει διασύνδεση των δήμων με την κοινωνία και ανακοίνωσε ότι : « Σε ένα μήνα ξεκινάει πρόγραμμα παιδικών σταθμών και προηγούμενες δέκα ημέρες στην ΚΕΔ με κ. Πατούλη παρουσιόασαμε μεταπτυχιακό για αυτοδιοίκηση που μετέχουν τέσσερα πανεπιστήμια».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Ζητούμενο παραμένει η απορρόφηση»
Ο Βαγγέλης Γεωργίου, προϊστάμενος Μονάδας Α Προγραμματισμού ΕΠ και αξιολόγησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος εξήγησε ότι: « Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της. Δυστυχώς είμαστε απρόβλεπτοι. Οι μεγάλοι δήμοι παρουσιάζουν δυσκολίες. Η δουλειά από την απορρόφηση. Αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι η απορρόφηση. Η υποστήριξη της Περιφέρειας στους Δήμους σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρήκε ανταπόκριση».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ: « Πρέπει η χρηματοδότηση να πάει στους δήμους»
Ο Παναγιώτης Κορκόλης, Σύμβουλος για θέματα ΕΣΠΑ, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού εξήγησε οτι: « Έχουμε ένα νόμο ψηφισμένο για το νέο ΕΣΠΑ με εγκεκριμένα προγράμματα. Το νέο ΕΣΠΑ έχει περισσότερη γραφειοκρατία και πιο βαρύ σύστημα. Υπάρχει μια θεματική συγκέντρωση, άρα έχουμε να «παίξουμε» σε μικρό γήπεδο. Πήραμε μια στρατηγική επιλογή και καλούμαστε να πορευτούμε με το ΕΣΠΑ με βάση αυτά που πήραμε. Θα έχουμε δυνατότητα να κάνουμε αναθεώρηση. Μπορούμε να δούμε με πιο τρόπο αυτά τα δύο δις πρέπει να πάνε στους δήμους».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: «Χρηματοδότης η κοινωνία»
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, επιχειρηματικός σύμβουλος Ανάπτυξης, εξήγησε ποια είναι η λογική του crowdfanding, δηλαδή της χρηματοδότησης ενός έργου από το πλήθος. « Είναι μια πραγματικότητα στο εξωτερικό. Μιλάμε για χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα είναι πώς αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οργανωθεί και σχηματοποιηθεί για έργα των δήμων, από 5000 έως 50.000 ευρώ. Υπάρχουν πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης και είναι σημαντικό ότι είναι διαφανή η διαδικασία. Ξεκίνησε από έναν Δήμο όσο και εάν φαίνεται οξύμωρο. Η αρχή έγινε το 1885 από Δήμο Νέας Υόρκης γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για βάση του αγάλματος της Ελευθερίας. Τελικά βρέθηκαν 120.000 δολάρια και συλλέχθηκαν χρήματα για το άγαλμα».

Keywords
νικοσ παπαναστασιου, ελλαδα, βομβα mall, συμμετοχή, κεδε, σημαίνει, αθηνα, χρεοκοπια, καλλικρατης, λεωφορεια, πατρα, εεταα, κεδ, γεωργιου, δις, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, κοινωνια, αυτοδιοικηση, εεταα, το θεμα, δουλεια, θαλασσα, θεμα, προγραμμα, αγωνια, βοηθεια, βρισκεται, γεωργιου, γινεται, γινονται, γηπεδο, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, δις, δικτυα, δυτικη, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκρηξη, εργα, επενδυσεις, επρεπε, ιδια, υπηρχαν, κεδ, κεδε, κυβερνηση, κηφισιας, κρατικο, μηνες, μηδεν, μικρο, οκτω, οξυμωρο, οραμα, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, τι ειναι, τειχη, τοπικη αυτοδιοικηση, τρενο, υλοποιηση, χρηστος, χιωτακης, εφαρμογη, εθνικο, υπουργειο, κωστας, μεινει, μελετη, πηγες, σημαίνει, θανος, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα