Ακρίβεια: Οι κυβερνητικές κινήσεις ανάσχεσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σίγουροι ότι με μερικές ακόμη στοχευμένες κινήσεις μπορεί να αντιστραφεί το «βαρύ» κατά γενική ομολογία κλίμα που επικρατεί για την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια που καταγράφεται αυτήν την περίοδο στην κοινωνία είναι οπωσδήποτε απότοκο του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας τόσο στην ενέργεια και τα καύσιμα, όσο και σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι γενναίες παροχές και οι εκπτώσεις, αλλά και τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται για την ενέργεια, ώστε να μην επιβαρυνθούν

τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, δεν επαρκούν. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν και σε άλλες παρόμοιες δράσεις υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών και μάλιστα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, δηλαδή για όσους επιπλέον μήνες θα διατηρηθεί η ενεργειακή κρίση, που συμπαρασύρει και το κόστος τόσο των προϊόντων, όσο και των μεταφορών.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Πρώτη κίνηση που έγινε ήταν η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και μάλιστα σε ένα ποσοστό που κυμάνθηκε στο 9%, δηλαδή πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις όλων το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με τα επιδόματα που εξαρτώνται από αυτόν, θα δώσει ένα επιπλέον εισόδημα στους πολίτες που θα αυξήσουν την καταναλωτική τους δύναμη και έτσι θα ενισχυθεί και η αγορά. Άλλωστε, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η αύξηση σωρευτικά αγγίζει το 9,7%, άρα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό, άρα θα μένουν στους εργαζόμενους καθαρά χρήματα στην τσέπη τους.

Νέες κινήσεις από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν ανακοινώσεις για προγράμματα επιδότησης στέγασης σε νέους εργαζόμενους πριν το τέλος Μαΐου. Η αμέσως επόμενη μεγάλη κυβερνητική εξαγγελία αναμένεται να είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένους κλάδους, όπως και η επιπλέον μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Επίσης παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το αίτημά τους για μακροχρόνια αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις την διετία της πανδημίας και μάλιστα αναφέρουν ότι μια λύση μέσω ενός προγράμματος 120 δόσεων θα έδινε μεγάλη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό το αίτημα έχει μπει στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου και ίσως να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός του Μαΐου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ζήτημα της ενέργειας

Και ερχόμαστε στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας που προκαλεί και την μεγαλύτερη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου σαφώς και θα αναμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Μάϊου, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ζητησει από τους Ευρωπαίους ηγέτες μια συνολική και ενιαία πολιτική αντιμετώπισης των υψηλών λογαρισμών στα νοικοκυριά. Ο ίδιος όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές προς το εσωτερικό της χώρας ότι, αν η Ευρώπη δείξει απροθυμία στην κοινή αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, τότε η χώρα μας θα προχωρήσει μονομερώς στην αντιμετώπισή του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αναζητηθούν εθνικοί πόροι για την ενίσχυση των νοικοκυριών και ακόμη αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα «όριο» στις τιμές της κιλοβατώρας. Με την σειρά του αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ρεύματος δεν θα μπορεί να ξεπερνά μια συγκεκριμένη τιμή που θα ορίσει η κυβέρνηση και επομένως θα περιοριστούν οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τέλος, τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν και οι πρώτες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού τμηματικά θα αρχίσει και η εισροή κεφαλαίων στην χώρα και από αυτό το ευρωπαϊκό εργαλείο .

«Ζεστό χρήμα»

Με αυτές τις κινήσεις κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα σταματήσει η όποια δυσαρέσκεια επικρατεί τώρα κατά της κυβέρνησης, καθώς, όπως λένε, οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση κινείται πολύ γρήγορα και αποφασιστικά, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και επιστρέφει στους πολίτες «ζεστό χρήμα» και όχι κούφιες και μη ρεαλιστικές υποσχέσεις ότι τα πάντα θα διορθωθούν στο μέλλον. Χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου υπουργού στην Alpha freepress που έλεγε: «Τώρα έχουμε πρόβλημα, τώρα το αντιμετωπίζουμε». Να δούμε βέβαια αν την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα