Άκρως επιθετικά αλλά όχι μολυσματικά φέτος τα κουνούπια

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ως «άκρως επιθετικά αλλά όχι μολυσματικά», σύμφωνα τουλάχιστον με τα διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα, χαρακτηρίζονται φέτος από τους ειδικούς τα σμήνη των κουνουπιών που εντοπίζονται ανά την επικράτεια και κυρίως σε περιοχές με πολύ πράσινο, υγρασία ή λιμνώδεις περιοχές.

Μπορεί να εμφανίζονται αυξημένα και επιθετικά, ωστόσο σε σχέση με προηγούμενα καλοκαίρια τα εφετινά κουνούπια προκαλούν μόνο ενόχληση στα «θύματά» τους και όχι μετάδοση ιών και μολυσματικών παραγόντων.

Τα βασικά είδη κουνουπιών που συναντώνται εφέτος στη χώρα μας

είναι το κοινό κουνούπι (culex pipiens) το οποίο αποτελούσε και τον βασικό διαβιβαστή του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και τα ανωφελή κουνούπια (anopheles) που είναι οι κλασικοί «μεταφορείς» για τα πλασμώδια, που προκαλούν την ελονοσία.

Η συγκεκριμένη μεταδοτική ασθένεια είχε εκριζωθεί από την Ελλάδα από το 1974, ωστόσο το 2009 εμφανίστηκε και πάλι μαζί με τους χιλιάδες μετανάστες που εισέρρεαν χωρίς υγειονομικό έλεγχο στη χώρα. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν καταγράφει περίπου 310 κρούσματα ελονοσίας, στην πλειοψηφία τους σε μετανάστες. Σε ο, τι αφορά στην ελονοσία, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο το δήμο Ευρώτα στη Λακωνία και το δήμο Σοφάδων στην Καρδίτσα.

Εξάλλου, ο ιός του Δυτικού Νείλου, που έχει προκαλέσει ουκ ολίγους θανάτους, με εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες τα τελευταία χρόνια, εφέτος έχει πολύ χαμηλή έως ανύπαρκτη σε πολλές περιοχές κυκλοφορία στους πληθυσμούς των κουνουπιών. Πέρυσι είχαν καταγράφει 86 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 11 ήταν θανατηφόρα. Το 2010, χρονιά εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου, ο ιός είχε μεγάλη επίπτωση καθώς προκάλεσε 262 βαριά κρούσματα και 35 θανάτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα οι μετρήσεις που γίνονται καθημερινά σε ζώα-δείκτες, π.χ. κουνούπια, περιστέρια, άλογα, δείχνουν πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ σε όλη τη χώρα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα σε ζώο ούτε και σε άνθρωπο.

Ανεξάρτητα πάντως από αυτό οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή καθώς αυτό που επίσης χαρακτηρίζει τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι η μη προβλεψιμότητά του. Όπως λένε, «πρόκειται για έναν ιό μη απολύτως απρόβλεπτο, τόσο από χρόνο σε χρόνο εμφάνισής του, όσο και στη διάρκεια της ίδιας σεζόν». Τα προηγούμενα έτη τα κουνούπια που ήταν θετικά στον ιό του Δυτικού Νείλου συνήθως είχαν δώσει και κρούσματα σε ανθρώπους τον Ιούλιο.

Επίσης, είναι θετικό ότι οι Περιφέρειες συνεχίζουν τους ψεκασμούς, τους οποίους είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με άλλα έτη, και όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αναχαίτιση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Τρόποι αντιμετώπισης της «επιδρομής» κουνουπιών

- Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

- Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντεδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.

- Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

- Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγιση εντόμων.

- Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

- Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).

- Με το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

- Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

- Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Το άρθρο Άκρως επιθετικά αλλά όχι μολυσματικά φέτος τα κουνούπια εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα