Αλέξης Τσίπρας: «Να σταματήσει το Αιγαίο να ξεβράζει πτώματα και μαζί τον πολιτισμό της Ευρώπης»

«Να σταματήσει να ξεβράζει πτώματα η θάλασσα στο Αιγαίο και μαζί τον πολιτισμό της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή που έγινε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από τις πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα,

σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, χώρας από την οποία προέρχονται οι μεταναστευτικές ροές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση και να ξεκινούν από εκεί οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση τους.

Στην τελετή της αναχώρησης των πρώτων 30 προσφύγων, λίγο μετά τις 7 το πρωί, οι οποίοι ταξιδεύουν για το Λουξεμβούργο, παρέστησαν, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, o επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Οι πρώτες έξι οικογένειες προσφύγων, με συνολικά 30 άτομα (τέσσερις οικογένειες από τη Συρία και δύο από το Ιράκ) αναχώρησαν με πτήση της Aegean για το Λουξεμβούργο, όπου θα εγκατασταθούν. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες εισήλθαν από την Λέσβο στη χώρα μας, καταγράφηκαν και ταυτοποιήθηκαν από την Frontex και την ΕΛ.ΑΣ., ενώ στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήματα ασύλου για χώρες της Ε.Ε. Στο ταξίδι τους θα συνοδεύονται από ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Keywords
Τυχαία Θέματα