Αλέξης Τσίπρας: «Σε έκτακτες μη φυσιολογικές συνθήκες ο καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και την ιστορία»

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, στη συμφωνία, στο τι θα σήμαινε η μη υπογραφή της συμφωνίας και η επιστροφή στο ευρώ, στον Γιάννη Βαρουφάκη για τον οποίο είπε ότι είναι καλός οικονομολόγος «αλλά ένας καλός οικονομολόγος δεν σημαίνει

απαραίτητα ότι κάνει και για πολιτικός». Τόνισε επίσης ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι έχει γίνει αλλά και για την υπογραφή της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε κακή αλλά αναγκαία, ενώ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ίδιος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την ενότητα, όμως «από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Αναλυτικά τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες, Η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για την οποία εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη της υπογραφής της».«Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω ό,τι ήταν δυνατόν. Είναι σίγουρα μια συμφωνία με κακό κείμενο και αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων και εκβιασμών, όμως περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους και δέσμευση γι’ αυτό από το 2022 και μετά. Είναι μια συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία, αλλά ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή. Σίγουρα περιλαμβάνει σκληρά διαρθρωτικά μέτρα, όμως όπως είπα και πριν δημοσιονομικά είναι ηπιότερη.»«Με τη συμφωνία αυτή καλύπτονται οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, ενώ διασφαλίζονται και οι καταθέσεις των πολιτών και απομακρύνει τη χώρα από το Grexit. Aν και δεν μειώνονται μισθοί και συντάξεις, μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων, ενώ θα πρέεπι να σημειωθεί ότι είναι παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό. Επίσης περιλαμβάνει και πράγματα τα οποία θα έπρεπε να τα κάνουμε από μόνοι μας και εννοώ την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, Δεν είναι προοδευτική πολιτική να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 45 ή στα 50 του. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και το ασφαλιστικό σύστημα».«Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Δεν μας την έδωσαν όμως στη ζωή και στην πολιτική, πρέπει να παίρνεις ρίσκο. και να παραδέχεσαι την ήττα σου, όταν έρχεται. Κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν έπεφτε αυτή η κυβέρνηση, σε εσωτερικό και εξωτερικό».«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του καθενός ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ορθή πολιτική και ότι δεν λέω ότι εγώ έχω φέρει ένα “success story”. Kλήθηκa να κάνω μία επιλογή με βάση τις εναλλακτικές λύσεις που είχαμε και λειτούργησα σκεπτόμενος το καλό της χώρας».«Η χώρα δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει εθνικό νόμισμα. Ένα νέο νόμισμα θα είχε δραματική υποτίμηση. Από όσους συνάντησα και μίλησα διεθνώς, κανείς δεν μου είπε ότι θα με στηρίξει για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα».

«Η λογική του κ. Σόιμπλε οδηγούσε σε συναινετική έξοδο από το ευρώ, σχέδιο που ήταν γνωστό από τον Μάρτιο. Το συναινετικό Grexit θα σήμαινε και μνημόνιο και δραχμή. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από τη μεριά του δεν υπήρξε κρυφό σχέδιο, ούτε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Ζήτησα να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit, όταν τη διάβασα, διαπίστωσα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική».

«Σε έκτακτες, μη φυσιολογικές ευθύνες, καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και την Ιστορία. Στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη δική μου δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο διάλογος».

«Το ενδεχόμενο εκλογών θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες της συγκυβέρνησης και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

«Έγιναν λάθη, είναι προφανές. Δεν θα φορτώσω τα λάθη στον Γιάννη Βαρουφάκη. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός και σε εμένα ανήκει η ευθύνη. Ο κ. Βαρουφάκης είναι ευφυής και ξέρει καλύτερα οικονομικά από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών. Έκανε και λάθη. Κίνητρό του ήταν να υπηρετήσει τη χώρα, όμως το να είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και άνθρωπος δεν σημαίνει ότι είναι και καλός πολιτικός».

Για το θέμα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων θα ήθελα να πω ότι δεν θα προέλθουν όλα τα ποσά από αποκρατικοποιήσεις. Στη Σύνοδο Κορυφής διαπραγματεύτηκα γι” αυτό μέχρι τέλους, σταματώντας δύο φορές τη συνεδρίαση. Στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας».

«Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση της τελικής κύρωσης της συμφωνίας και μετά θα υπάρξει σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας».
Keywords
Τυχαία Θέματα