Άλωση της πόλης 1453: Τα μηνύματα Δένδια – Σαμαρά
Με ένα τραγούδι σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θυμήθηκε την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης η οποία έγινε σαν σήμερα πριν από 568 χρόνια, στις 29 Μαΐου 1453.
«Μες στον αέρα σου ακόμα και απ’ των καιρών τα χαλάσματα οι εποχές σαν φαντάσματα ανασαίνουνε», έγραψε ο κ. Δένδιας παραθέτοντας στίχο από το εν λόγω τραγούδι.
«Μες στον αέρα σου ακόμα και
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 29, 2021
Άλωση της πόλης: Το μήνυμα ΣαμαράΤο δικό του μήνυμα για την επέτειο των 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω ανάρτησης στο Twitter.
Η ανάρτηση περιλαμβάνει μια εικόνα της Αγίας Σοφιάς, η οποία συνοδεύεται απο τη φράση «Εάλω η Πόλις, ουκ εάλω το Φως».
pic.twitter.com/784yrmCqiP
— Σαμαράς Αντώνης (@samaras_antonis) May 29, 2021
«Η πόλις εάλω»: Σαν σήμερα πριν από 568 χρόνια η Άλωση της ΚωνσταντινούποληςΗ άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε στις 29 Μαΐου του 1453, μετά από πολιορκία που είχε ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Ο υπερασπιστής της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει απόρθητα τα οχυρά. Χρησιμοποίησε ακόμα και τη διπλωματία. Προτού ξεκινήσει η στρατιωτική αναμέτρηση έστειλε αντιπρόσωπό του στο σουλτάνο και του υπενθύμιζε ότι στην πόλη παραμένει φρουρούμενος ο πρίγκιπας Ορχάν, διεκδικητής του οθωμανικού θρόνου. Ο Παλαιολόγος ζήτησε από τον σουλτάνο να πληρώσει τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί για τη φρούρηση του εσωτερικού του αντιπάλου.
Είναι παιχνίδι της ιστορίας, αλλά έτσι ξεκίνησε η Άλωση της Πόλης. Με την άρνηση του Μωάμεθ να πληρώσει λεφτά στον Παλαιολόγο. Καθοριστική ήταν η χρήση της μπομπάρδας, του τεράστιου κανονιού που σημάδευε τα τείχη της πόλης.
Πολλά έχουν γραφτεί για τις αιτίες που οδήγησαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.Η Κερκόπορτα, η βοήθεια που δεν ήρθε από τη Δύση, η πολιτική και στρατιωτική παρακμή, ο ρόλος της εκκλησίας και των αρχόντων που κοίταζαν το θησαυροφυλάκιό τους και όχι την Πόλη… Το Βυζάντιο σ’ εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε’ για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.
Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των αζύμων λατρεία».
«Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν»Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της ΚωνσταντινούποληςΜε έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού. Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς. Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Η τελική έφοδοςΟ Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός Ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.
Με πληροφορίες από in, Μηχανή του Χρόνου- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δολοφονία 20χρονης: Το νέο στοιχείο που αποκάλυψε η Αγγελική Νικολούλη (VIDEO)
- Κώστας Καραμανλής: Παρών
- Ερευνα σοκ: Κινέζοι δημιούργησαν τον κορωνοϊό και μετά προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους!
- Γιώργος Λιάγκας: Οικογενειακά γενέθλια με μίνι απόδραση
- Επικός Τροχός της Τύχης: Το είδε αλλά δεν το έπαιξε…
- Κορονοϊός: Στην τελική ευθεία το εμβόλιο mRNA της CureVac
- Φρικιαστική ανακάλυψη στον Καναδά: Απομεινάρια 215 παιδιών σε παλιό σχολείο ιθαγενών
- House of Fame: Η τελική κατάταξη των φιναλίστ και το who is who του μεγάλου νικητή
- Αντηλιακό: Δεν θα πιστεύεις που πρέπει να βάζουμε!
- Η Κροατία αγοράζει 12 μεταχειρισμένα Rafale από τη Γαλλία για 999 εκατ. ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Άλωση της πόλης 1453: Τα μηνύματα Δένδια – Σαμαρά
- Λευκορωσία: Μια περίκλειστη χώρα
- Μυθριδάτης Μαξίμου: Το νέο τραγούδι που προκαλεί “σεισμό” και η αιχμηρή “απάντηση” Μανδραβέλη
- Κοινωνικός τουρισμός 2021 – αιτήσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι οι δικαιούχοι
- Τράπεζες: Αισιόδοξος ο Γιώργος Ζαββός
- ΑΕΚ: Στήνει το νέο ρόστερ
- Ολυμπιακός: Μετά τον Τικίνιο, για εξτρέμ
- Εμβολιασμός 18 και άνω: Σημαντικό να «σπάσουν» οι νέοι τη διασπορά του ιού
- Άγριες Μέλισσες spoiler 31/5: Ο θάνατος του Μιλτιάδη και της Ανέτ
- Ολυμπιακός: Μια συγκινητική αναγνώριση
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Άλωση της πόλης 1453: Τα μηνύματα Δένδια – Σαμαρά
- Ξεβάφει το παντελόνι: Δείτε πώς να το αντιμετωπίσετε
- Έλεγχοι για κορονοϊό: Σαρωτικά “ντου” σε μπαρ και εστιατόρια
- Μυθριδάτης Μαξίμου: Το νέο τραγούδι που προκαλεί “σεισμό” και η αιχμηρή “απάντηση” Μανδραβέλη
- House of fame – νικητής: Ποιος είναι ο Στέφανος Πιτσίνιαγκας
- Απόδημος ελληνισμός: Η οικουμενικότητα του ελληνισμού
- Ψηφιακό πιστοποιητικό Ελλάδα: Τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τον Μητσοτάκη
- Ολυμπιακός: Μια συγκινητική αναγνώριση
- Βόρεια Κορέα – απαγορεύσεις: Όχι στα τζιν και ό,τι θυμίζει Δύση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μας λείπεις και ειδικά σήμερα…»: Η Ντόρα Μπακογιάννη για την επέτειο θανάτου του πατέρα της
- Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την Αττική
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Ποιο είναι το δεύτερο πρότζεκτ που θα αναλάβει στον ΣΚΑΪ
- Αποχρώσεις- Τα μέτρα και η φύση τους
- Άρτα: Του έκλεψε 550 ευρώ μέσα από την τσέπη
- Δε γκρανμάδερ, απόψε στις 20:00
- Παναθηναϊκός: Τετραπλασιασμός στις αποδοχές του Αλεξανδρόπουλο
- Γεωργαντάς: «Ξεπερνάμε σήμερα τα 2.000.000 πλήρως εμβολιασμένων -Η χώρα τον Ιούνιο θα έχει άλλη εικόνα»
- House of fame - Έφθασε στη πηγή αλλά... δεν ήπιε νερό ο Πατρινός Άρης Βανταράκης (video)