ΑμεΑ: Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί και πάλι

ΑμεΑ: Το πρώτο ποδήλατο για άτομα με κινητικά προβλήματα πανελλαδικά έκανε χθες την «παρθενική» του βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Το ποδήλατο παρέλαβε, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στον Λευκό Πύργο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης και θα διατίθεται δωρεάν στα ενδιαφερόμενα μέλη, ώστε να απολαμβάνουν μαζί με συνοδό-συνεπιβάτη τις ποδηλατάδες τους.

«Είναι μια εξαιρετική ιδέα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να έχουν στη διάθεση τους ένα ακόμη μέσο μεταφοράς, το ποδήλατο», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Αυγουστίδης. Πρόσθεσε, δε, πως οι μετακινήσεις μέσω του ποδηλάτου για τα άτομα με αναπηρία, μαζί με το συνοδό τους, θα γίνονται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας κορονοϊού.

Άρση των κοινωνικών αποκλεισών

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής συγκοινωνιακού σχεδιασμού στο ΑΠΘ, Γιάννης Πολίτης, εκτίμησε πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα «αγκαλιάσουν» την ιδέα του συγκεκριμένου ποδηλάτου, που είναι ειδικά σχεδιασμένο και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου CHANGE στο οποίο συμμετέχει και η «Lever AE-Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες». «Βασικές αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας είναι η άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και η κοινωνική ισότητα. Σήμερα υλοποιούμε κάτι που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό αυτές τις αρχές και φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη καινοτομία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, τα κοινόχρηστα ποδήλατα για ΑμεΑ», είπε ο κ. Πολίτης.

Εκ μέρους της Brainox S.A., της εταιρείας που παραχώρησε το ηλεκτρικό ποδήλατο κοινόχρηστης χρήσης στο Σύλλογο Παραπληγικών, ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Βουλγαρούδης, υπογράμμισε πως μέσω του ποδηλάτου «θα καταγράφονται οι διαδρομές που πραγματοποιούν τα άτομα με αναπηρία και θα συλλέγονται απαραίτητα στοιχεία ώστε να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε μία πιο προσβάσιμη, πιο βιώσιμη πόλη, καλύτερη για όλους στις μετακινήσεις». Το συγκεκριμένο ποδήλατο διαθέτει φορτιστή που μπορεί να προσφέρει αυτονομία περίπου 60 χλμ και θα το διαχειρίζεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, που θα το διαθέτει δωρεάν στα μέλη του. Το επόμενο διάστημα στο Σύλλογο αναμένεται να παραχωρηθεί και ένα δεύτερο ηλεκτρικό ποδήλατο, με την φόρτιση να γίνεται και σε ένα συμβατικό, οικιακό ρευματοδότη.

Πηγή βίντεο: GR TIMESΔείτε ακόμηΕπιδημιολογική “βόμβα” ο γάμος στη Θεσσαλονίκη – “Δεν κάναμε κάτι που δεν κάνει όλος ο κόσμος”, λέει ο γαμπρόςΤέλος στους κορονο… γάμους: Μπαίνει όριο ατόμων σε γάμους και βαπτίσειςΈκτακτα μέτρα και στις Ένοπλες Δυνάμεις
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑμεΑ, Θεσσαλονίκη,amea, thessaloniki