Αναδοχή παιδιών επίδομα: 300 ως 1200 ευρώ

Άνοιξε σήμερα στις 15:00 η πλατφόρμα paidi.gov.gr όπου παρέχονται όλες οι πληροφορίες για την οικονομική ενίσχυση αναφορικά με την αναδοχή, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Το μηνιαίο επίδομα αναδοχής που θα ξεκινάει από 300 ευρώ και θα φτάνει ως τα 1.200 θα χορηγείται από σήμερα

σε όσους αποφασίζουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, συμπεριλαμβανομένων και των 494 που είναι ήδη. Σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής, η Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνεργασία με τη Unicef, ανακοίνωσε την νέα πολιτική αναφορικά με την αναδοχή παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα, με στόχο, όπως είπε, να δοθούν κίνητρα σε όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Σήμερα 1569 παιδιά ζουν σε κλειστές δομές. Από αυτά, τα 641 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή, ωστόσο τα αιτήματα που έχουν φτάσει από υποψήφιους ανάδοχους γονείς είναι ελάχιστα. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά 984 αιτήματα έχουν γίνει στο Εθνικό Μητρώο, εκ των οποίων τα 966 αφορούν υιοθεσία παιδιών και μόλις τα 18 (ποσοστό μικρότερο του 1.8%) την αναδοχή.

Τι αλλάζει:Η υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την πολιτική που θα ισχύει στο εξής, η οποία θα έχει τρεις άξονες:

Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος αναδοχής, το οποίο θα ξεκινάει από 300 ευρώ και θα φτάνει τα 1.200 ανάλογα με το αν το παιδί είναι τυπικής ανάπτυξης ή έχει κάποια αναπηρία.

Διεύρυνση του ηλικιακού ορίου για τους ανάδοχους γονείς. Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αλλάξει η σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με την οποία κάποιος μπορεί να γίνει ανάδοχος μόνο αν είναι από 30 ως 60 χρονών. Πλέον, η δυνατότητα αυτή δίνεται από την ηλικία των 25 ως τα 75.

Δημιουργία της πλατφόρμας paidi.gov.gr η οποία ξεκινά τη λειτουργία της από σήμερα στις 15:00και στην οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για τις παροχές, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τους διαφορετικούς φορείς παιδικής προστασίας και παιδικής φιλοξενίας, ενώ θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και θα παρέχεται κάθε ενημέρωση για την αναδοχή.

Tο 2020 ξεκίνησε η καταγραφή για πρώτη φορά των παιδιών που βρίσκονται στις δομές της χώρα.

Δημιουργήθηκε μια δεξαμενή ειδικών ώστε να προχωρά ταχύτερα η έρευνα για την καταλληλότητα των υποψηφίων αναδόχων, ξεκίνησε μια διαδικασία εκπαίδευσης των υποψηφίων, μειώθηκε στους οκτώ μήνες ο χρόνος από την κατάθεση της αίτησης για αναδοχή ως την ένταξη στο Εθνικό Μητρώο και τέλος ξεκίνησε η ηλεκτρονική σύνδεση του υποψήφιου γονέα με το παιδί.

«Ως αποτέλεσμα είχαμε, μέσα σε 8 μήνες, 700 παιδιά να φύγουν από τα ιδρύματα και πήγαν σε οικογένειες», υπογράμμισε η υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ανάδοχος γονέας είναι ο άνθρωπος που βγάζει το παιδί από την δομή και του μεταφέρει αξίες και ιδανικά, το φροντίζει, το διδάσκει. Η αναδοχή, ακόμη κι αν είναι περιορισμένη σε χρόνο προσφέρει στους γονείς και τα παιδιά αυτό που έχουν ανάγκη. Το οικογενειακό πλαίσιο ασφάλειας και αγάπης. Πιστεύουμε στη δυνατότητα και το δικαίωμα κάθε παιδιού να βρει μια οικογένεια. Ανάδοχος μπορεί να είναι ο καθένας. Μόνος του, έγγαμο ή άγαμο ζευγάρι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Σας λέμε λοιπόν, άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού, γίνε ανάδοχος».

Την στήριξή του στο πρόγραμμα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Unicef στην Ελλάδα, Luciano Calestini, που έκανε έκκληση,

«Μέσα από τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων, τις οικογένειες σας, τους φίλους σας, σας παρακαλώ βρείτε όσο περισσότερες οικογένειες μπορείτε». Παράλληλα για τις δικές τους εμπειρίες μίλησαν ανάδοχοι γονείς, ενώ την στήριξή τους εξέφρασαν οι καλλιτέχνες Μάριος Φραγκούλης, Ελεονώρα Ζουγανέλη και Γιώργος Περρής που θα συμμετέχουν στην καμπάνια ενημέρωσης του υπουργείου Εργασίας. Το παρών στην παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης, έδωσαν και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Εριέττα Λάτση και η πρόεδρος της ένωσης Μαζί για το Παιδί, Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα