Αναζητώντας τα χαμένα λεφτά του ΟΚΑΝΑ...

από τη Σέβη Σαλαγιάννη (salagianni@attikipress.gr)

«Μήλον της Έριδος» μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της -πρώην πλέον- προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Μένης Μαλλιώρη, είναι 8,4 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι... άφαντα. Ειδικότερα, το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι τα παραστατικά για το ποσό αυτό δεν του έχουν δοθεί, γι’ αυτό και ζήτησε την παραίτηση της κας Μαλλιώρη. Η ίδια υπέβαλε την παραίτησή της, που έγινε δεκτή από τον Άδωνι Γεωργιάδη,

ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες που της προσάπτονται για οικονομική κακοδιαχείριση του ΟΚΑΝΑ.

«Μπαρούτι» μυρίζει έξω από τον ΟΚΑΝΑ, όπου δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το πού πήγαν 8,4 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν εμφανίζονται πουθενά! Στην αντιπαράθεση υπουργείου-Μαλλιώρη, η τέως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημειώνει ότι από τα 73 κέντρα πρόληψης, τα 40 λαμβάνουν χρήματα χωρίς να αποστέλλουν στοιχεία για το πού τα διαθέτουν, αρνούμενη τις κατηγορίες.

Ζ. Μακρή: «Όσο ψάχνω στον ΟΚΑΝΑ, συναντώ άρνηση και ύποπτες απαντήσεις»

Ένα σημαντικό θέμα σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ΟΚΑΝΑ προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, με τον υπουργό Υγείας να ζητά την παραίτηση της προέδρου του. Η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, εξήγησε ότι η παραίτηση ζητήθηκε κατόπιν εισηγήσεώς της, καθώς όπως σημείωσε: «Δύο μήνες ψάχνω μια υπόθεση και κανείς δεν μου έχει πει που έχουν πάει τα χρήματα. Μου λένε με έγγραφό τους ότι έχουν κάνει πρόχειρο εσωτερικό δανεισμό». Η κα Μακρή πρόσθεσε ότι «όσο ψάχνω στον ΟΚΑΝΑ συναντώ άρνηση και ύποπτες απαντήσεις», τονίζοντας πως «η κα Μαλλιώρη μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Έχω έγγραφα του οργανισμού από τα οποία προκύπτει ένα ποσό που ξεκινάει από τα 1,8 εκατ. ευρώ που δεν ξέρουμε που έχει πάει και πολλά ακόμη. Εάν οι κατηγορίες είναι αβάσιμες, θα παραιτηθώ εγώ».

Να σημειωθεί ότι το οικονομικό σκέλος του ΟΚΑΝΑ, με παραμέτρους όπως η κακοδιαχείριση, η έλλειψη παραστατικών, η τακτική του άτυπου εσωτερικού δανεισμού κ.τ.λ., ήταν μια από τις τρεις υποθέσεις που η αρμόδια υφυπουργός κυρία Μακρή έχει αποστείλει στον Εισαγγελέα. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία σημάδια κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας κάνουν την εμφάνισή τους γύρω από τον ΟΚΑΝΑ. Συγκεκριμένα, το 2011, είχε προκύψει μαύρη τρύπα 37,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η ύπαρξή του.

Αρνείται τις κατηγορίες η Μένη Μαλλιώρη

Άμεση ήταν η απάντηση της Μένης Μαλλιώρη, η οποία αρνείται τα περί «μαύρης τρύπας». Η κα Μαλλιώρη εξήγησε σε συνέντευξή της ότι κινήθηκε με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της έχουν ως ακολούθως:

«Βάσει εγγράφων που προκύπτουν, γιατί τα χαρτιά λένε και την αλήθεια και όχι τα λόγια, όταν και όποτε τα χρειαζόμαστε, παραιτήθηκα στις 4/11 και η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό. Στις 11/11 βγήκε ΦΕΚ με τα μέλη του ΔΣ και εμένα πρόεδρο και έκτοτε, ο υπουργός δεν μου έχει ζητήσει την παραίτησή μου. Βεβαίως, έχω στείλει τα έγγραφα στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εφόσον μου ζητηθεί (να παραιτηθώ), θα δω τι θα κάνω και επιφυλάσσομαι να κάνω ό,τι είναι ωφέλιμο για τον Οργανισμό.

Καμία μαύρη τρύπα δεν υπάρχει. Χαίρομαι πάρα πολύ που (η κυρία Μακρή) μιλάει για ελέγχους, αλλά πριν αυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε έναν οργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτά όλα, όμως, είναι εύκολο να τα λέει κανείς με λόγια… Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν κατηγορούν εμένα και θα πρέπει να σας προβληματίσει γιατί αναφέρουν εμένα. Εδώ, υπάρχει ένας Οργανισμός με ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο, με διοικητικό συμβούλιο.

»Δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ δύο κυριών. Για ό,τι και αν κατηγορείται, ας έρθουν να κάνουν έλεγχο και να δούμε τα πορίσματα. Δεν υπάρχει εντολή ελέγχου ούτε ήρθε κάποιος να με ελέγξει. Αλληλογραφία υπάρχει μόνο. Και η υφυπουργός μού ζήτησε να προχωρήσω με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό, όπως ήθελα, για φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός. Από εκεί ξεκίνησε η αντιπαράθεση. Τον Αύγουστο πήρε δελτίο τιμών δεύτερο γενόσημο για σκεύασμα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΑΝΑ στις θεραπευτικές του μονάδες. Εφόσον κυκλοφόρησε δεύτερο γενόσημο, ήμουν υποχρεωμένη να προχωρήσω σε διαγωνισμό, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

»Δεν είχε, όμως, αντίληψη του θέματος και ήθελε να συνεχίσω να προμηθεύομαι από την εταιρεία που το έπαιρνα. Αυτό το ζήτησε εγγράφως δύο φορές – για να μην πω ότι εντελλόμουν. Και επειδή δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις, γίνονται έλεγχοι. Δεν έχω πρόβλημα με τους ελέγχους. Να γίνονται. Και να είναι συνεχείς… Δεν ξέρω αν ήθελε η κυρία Μακρή να διευκολύνει κάποια εταιρεία. Να τη ρωτήσετε. Εγώ ξέρω ότι έχω δύο επιστολές που μου λέει να συνεχίσω να προμηθεύομαι φάρμακο από την ίδια εταιρεία που το έπαιρνα. Στην πρώτη δεν λέει το λόγο. Στη δεύτερη λέει ότι το δεύτερο γενόσημο είναι επικίνδυνο, διότι έκανε αλληλογραφία η ίδια.

Και είπα αν είναι έτσι, να ενημερώσουμε και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, για να προστατεύσουμε και τους Ευρωπαίους πολίτες. Μιλάμε για έναν τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έχω εγγράφως… Δεν υπάρχει (κακοδιοίκηση) ούτε για ένα ευρώ. Ίσα-ίσα, κάποιος θα έπρεπε να πει ένα μπράβο σ’ αυτόν τον Οργανισμό, στη διοίκηση και τους εργαζομένους του, διότι η διοίκηση αυτή, από το Μάρτιο του 2010 που ανέλαβε με 37,5 εκατ. χρέος, καταφέραμε με πολύ μικρότερους οργανισμούς όχι απλώς να επιβιώσει ο Οργανισμός, αλλά να κάνει τις 25 μονάδες 53. Η διαδρομή, το έργο, οι έλεγχοι και τα παραστατικά θα δώσουν την αλήθεια. Και θα δείτε ότι υπάρχει διαφορά αντίληψης, διότι θα δείτε την άψογη συνεργασία με την υφυπουργό και πότε άρχισε αυτό. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ μας…»


Κατηγοριών συνέχεια από το υπουργείο...

Στο θέμα επανήλθε η υφυπουργός Υγείας, η οποία τοποθέτησε το κενό στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ στα 8,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. αφορούν αδιάθετο ποσό που βρισκόταν στα ταμεία του και πλέον έχει εξαφανιστεί. Σε συνέντευξη τύπου για το θέμα η κα Μακρή ανέφερε ότι έχει ζητήσει παραστατικά γι’ αυτό το ποσό, παρόλα αυτά δεν της έχουν δοθεί ακόμα, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από όλους τους εμπλεκόμενους, τις οποίες δεν έχει λάβει. Όσον αφορά τα υπόλοιπα 5 εκατ., η κα Μακρή σημείωσε ότι είναι χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη δημιουργία κέντρων πρόληψης, πρόσληψη προσωπικό και λειτουργίας των κέντρων αυτών. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει σύμβαση 20 εκατ. ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ. Από αυτά έδωσε την πρώτη δόση των 10 εκατ. και όταν ζήτησε απολογισμό για τα χρήματα αυτά, ο ΟΚΑΝΑ έδωσε παραστατικά μόνο για τα 5 εκατ.», σημείωσε προσθέτοντας ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγγείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη σύμβαση.

... αρνήσεως συνέχεια από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ

Από την πλευρά της η κ. Μαλλιώρη δήλωσε ότι «οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε έλεγχο» σχολιάζοντας πως ό,τι της ζητήθηκε «το ελέγξαμε και στάλθηκε στην υφυπουργό» και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες στον ΟΚΑΝΑ». Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αρνείται να δώσει στοιχεία εξήγησε πως «από τα 73 κέντρα πρόληψης, τα 40 λαμβάνουν χρήματα χωρίς να αποστέλλουν στοιχεία για το πού τα διαθέτουν». Όσον αφορά τη σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα 5 εκατομμύρια που αναζητούνται, η κα Μαλλιώρη είπε χαρακτηριστικά ότι «θα μας απαντήσει το δικαστήριο πού πήγαν», καθώς –όπως είπε- από τον Ιανουάριο του 2013 έχει καταθέσει αγωγή κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία εκδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2014. Η κα Μαλλιώρη τόνισε ότι παρέλαβε τον ΟΚΑΝΑ το 2010 με χρέος 37,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση με υπερκοστολογήσεις έργων.

Παραιτήθηκε η Μένη Μαλλιώρη

Στον απόηχο των εξελίξεων, την παραίτησή της υπέβαλε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, την οποία και έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου (η οποία έγινε στο... πεζοδρόμιο, καθώς ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ αρνήθηκε στην παραιτηθείσα πρόεδρο την είσοδο στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού), η κα Μαλλιώρη χαρακτήρισε «ψεύδη και ανακριβή και επιλεκτική πληροφόρηση» τις κατηγορίες εναντίον της για ακόμη μια φορά. Στις καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκε και ο κ. Γεωργιάδης αναφέροντας: «Δεν είμαι δικαστής. Είμαι υπουργός. Έχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά της κας υφυπουργού, η οποία έχει την αρμοδιότητα και την οποία περιβάλλω με απεριόριστη εμπιστοσύνη, οι οποίες έχουν πάει στα αρμόδια όργανα. Η παραίτηση της κας Μαλλιώρη έγινε αποδεκτή, διότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία». Ο ίδιος είχε σημειώσει ότι η κα Μαλλιώρη είχε υποβάλει την παραίτησή της στις 4 Νοεμβρίου, ωστόσο εκείνος δεν την είχε κάνει δεκτή. Κατόπιν των τελευταίων γεγονότων όμως ζήτησε την παραίτησή της, την οποία και έκανε δεκτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα