Αναζητούνται τα μεγάλα ονόματα

του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr)

Ο δρόμος έχει ανοίξει, απομένει να τον διαβεί η Δικαιοσύνη. Οι νέες αποκαλύψεις για τις μίζες που δόθηκαν αναφορικά με την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, δίνουν ελπίδες πως –επιτέλους–θα αποκαλυφθούν τα μεγάλα ονόματα που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση. Εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της έρευνας αποτέλεσε η ανάκριση του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Eξοπλισμών, ο οποίος ομολόγησε πως έγινε αποδέκτης μιζών, κατονομάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετείχαν στη διακίνηση των χρημάτων. Η ομολογία Κάντα έφερε τον Πάνο Ευσταθίου,

εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας STN Atlas, ενώπιον του ανακριτή, στον οποίο ομολόγησε –και αυτός πως δόθηκαν μίζες για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία που συλλέγονται, συνθέτουν κομμάτι­κομμάτι το παζλ μίας πολύ σημαντικής υπόθεσης, για την οποία αναζητούνται πλέον τα μεγάλα ονόματα: αυτοί που όντας σε θέση ισχύος, αποφάσισαν να δοθούν τα χρήματα και να επιλεγούν οι συγκεκριμένες εταιρείες. Ωστόσο ο κ. Ευσταθίου δεν προέβη στην αποκάλυψη των «μεγάλων ονομάτων» που περίμενε ο ανακριτής, με αποτέλεσμα να του γίνει ειδική παρατήρηση, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Από την πλευρά του ο Κάντας επιθυμεί να δείξει την πλήρη μεταμέλειά του για τις πράξεις του, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δικαστικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο οι δηλώσεις του συνηγόρου του – που είπε πως πλέον υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν και επιβάλλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής – όσο και η «επιστροφή» χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό υπέρ του ελληνικού δημοσίου από τον κατηγορούμενο.

Οι μίζες που παραδέχθηκε ο Ευσταθίου

Μαραθώνια ήταν η απολογία του εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας STN Atlas Παναγιώτη Ευσταθίου, το απόγευμα της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται πως το όνομα του κ. Ευσταθίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση, μετά την αναφορά του κ. Κάντα (που βρίσκεται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού) που δήλωσε πως έλαβε 1,5 εκατ. ευρώ από τον Παναγιώτη Ευσταθίου. Μετά την εμπλοκή του ονόματός του, ο κ. Ευσταθίου έσπευσε να δηλώσει ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές – για τον λόγο αυτό δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αλλά κλήθηκε σε απολογία και πήρε προθεσμία χωρίς να κρατηθεί.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά την απολογία του, ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ομολόγησε πως πράγματι έλαβε χρήματα για «ωφέλιμες πληρωμές» από στελέχη της γερμανικής εταιρείας STN Atlas, τα οποία μάλιστα κατονόμασε. Όπως ανέφερε, τα χρήματα αυτά τα μοίρασε σε διάφορα πρόσωπα που είχαν κρίσιμα πόστα στο ΥΠΕΘΑ (μεταξύ των οποίων και στρατιωτικοί).

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε για μίζες περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD. Μάλιστα φέρεται πως εμπλέκει στην υπόθεση της διακίνησης «μιζών» για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, τουλάχιστον δέκα πρόσωπα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ένας πρώην αρχηγός ΓΕΝ (ο ναύαρχος Γιώργος Θεωδουρουλάκης, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή), ένας πρώην

αρχηγός ΓΕΣ (ο στρατηγός Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης), δύο πρώην στελέχη της ΕΒΟ, καθώς και τρεις ή τέσσερις υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της γερμανικής εταιρείας. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι έδωσε χρήματα που κατέληξαν στο πρώην στέλεχος της ΕΒΟ (αντιπρόεδρο και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο) Παύλο Νικολαΐδη, ο οποίος ήταν κουμπάρος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Αντίθετα, στην υπόθεση δεν έμπλεξε ουσιαστικά κάποιον πρώην υπουργό, καθώς φέρεται πως απάντησε αρνητικά στις ερωτήσεις εάν δόθηκαν μίζες στους Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Ευσταθίου διέψευσε τον κ. Κάντα που είχε υποστηρίξει πως έδιναν χρήματα στον 83χρονο για «να μη φέρνει εμπόδια». Αντίθετα, ο Ευσταθίου υποστήριξε πως ήταν ο Κάντας αυτός που ζήτησε χρήματα προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων, καταγγέλλοντάς τον ως «εκβιαστή».

Αποκάλυψε μόνο όσα ήθελε

Η εντύπωση του ανακριτή, κατά τη διάρκεια της απολογίας, ήταν πως ο Ευσταθίου αποκάλυψε μόνο όσα ήθελε εκείνος, καθώς και πως μίλησε για πράγματα που ήταν ήδη γνωστά μετά την κατάθεση του Αντώνη Κάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία που δείχνουν ότι από τους λογαριασμούς του Π. Ευσταθίου πέρασαν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τις μίζες που φέρεται να αποκάλυψε στον ανακριτή, πως έδωσε στα πρόσωπα που ενέπλεξε στην υπόθεση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο κ. Ευσταθίου δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τα 18 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του στο Λονδίνο, ώστε να αποσαφηνιστεί πόσα από αυτά είναι κέρδη που αποκόμισε ο ίδιος και πόσα (αλλά και σε ποιους) διατέθηκαν ως παράνομες αμοιβές.

Ο κ. Ευσταθίου φέρεται να έδωσε τη συγκατάθεσή του για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, τόσο του ιδίου, όσο και των τριών off shore εταιρειών του, ωστόσο ο ανακριτής πίεσε περαιτέρω τον κατηγορούμενο να προβεί σε πιο σημαντικές αποκαλύψεις και στα ονόματα των ισχυρών που κρύβονται πίσω από την υπόθεση.

Μάλιστα, ο ανακριτής φέρεται να ζήτησε «τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν μίζες από την κορυφή έως τη βάση της ιεραρχίας, διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».

Πακτωλό χρημάτων ομολόγησε ο Κάντας

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια «πέρασαν» μέσα από την απολογία τού πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς. Ο ίδιος ομολόγησε πως είχε προσωπικό όφελος εκατοντάδες χιλιάδες (δολάρια και ευρώ)

που αποτελούσαν τις μίζες για συνολικά δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα. Πιο γενναιόδωρη αμοιβή ήταν αυτή για τα ρωσικά όπλα, καθώς το ποσοστό του έφτασε στο 3% της συνολικής αξίας τους, όταν για άλλα οπλικά συστήματα, οι μίζες καθορίζονταν συνήθως στο 0,5%.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κάντας φέρεται να ομολόγησε ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης ότι έλαβε μίζες για τις παρακάτω υποθέσεις:

­ Για το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK περίπου 1.700.000 δολάρια.

­ Για τα υποβρύχια συνολικά ποσά 500­600.000 ευρώ

­ Για το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad περίπου 1.500.000 ευρώ

­ Για τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET γύρω στα 3.000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά

­ Για την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας WEGMANN 750.000 ευρώ, εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά

­ Για το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) 250.000 ευρώ.

­ Για τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR 240.000 ευρώ.

­ Για την προμήθεια των ΜΙRAGE 200­5, 800.000 ευρώ.

­ Για τους πυραύλους επιφάνειας­επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού EXOCET, περίπου 400.000 ευρώ.

­ Για τα LEOPARD 2, 600.000 ευρώ μετρητά

­ Για την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, 1.000.000 ευρώ

Τα πρόσωπα που ανέφερε ο Κάντας

Συνολικά, ο Αντώνης Κάντας – που είναι προσωρινά κρατούμενος – ομολόγησε «ωφέλιμες πληρωμές» από δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα, κατονομάζοντας 17 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολιτικούς, αλλά και πολύ γνωστούς επιχειρηματίες.

Μεταξύ άλλων, στην 30 σελίδων απολογία του, γίνεται αναφορά τόσο στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο (αμφότεροι έχουν ήδη καταδικαστεί για παράνομες αμοιβές σχετιζόμενες με τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1), καθώς και στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. Για τον τελευταίο, ο κ. Κάντας ανέφερε ότι επέκτεινε τις συμβάσεις για τις προμήθειες των ρωσικών Kornet και των γερμανικών Leopard.

Παράλληλα, ο κ. Κάντας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό, κατά το οποίο «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F­16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F­15» συμπληρώνοντας πως στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ «κυκλοφορούσε –με μία δόση χιούμορ– ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F­15». Όπως υποστήριξε, τα όπλα αυτά εκπροσωπούσε πολύ γνωστός επιχειρηματίας, τον οποίο κατονόμασε.

Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών κατονόμασε τον εκπρόσωπο της ρωσικής κατασκευάστριας των Kornet εταιρείας, KBP, ενέπλεξε «πρόεδρο ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ και κουμπάρο του Τσοχατζόπουλου», αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλα τα πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, αλλά και όσους τον βοήθησαν να διακινήσει και να κρύψει το παράνομο χρήμα που έλαβε για τη βοήθεια που παρείχε σε εταιρείες κατά τη διάρκεια τη θητείας του στο υπουργείο Άμυνας.

Μετά την απολογία του, οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας που προμήθευε με αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα το υπουργείο Άμυνας:

πρόκειται για τον Δημήτρη Παπαχρήστο (τον οποίο κατονόμασε στην απολογία του ο κ. Κάντας), ο οποίος είναι εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN και φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα συνολικό ποσό 750 χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού.

Η μεταμέλεια Κάντα

Οι αποκαλύψεις Κάντα έδωσαν νέα ώθηση στην έρευνα για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο ίδιος ο κ. Κάντας φέρεται πως έχει μετανιώσει για τις πράξεις και είναι πλέον απόλυτα συνεργάσιμος με τις αρχές, ελπίζοντας ενδεχομένως πως θα έχει και ευνοϊκότερη μεταχείριση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι δηλώσεις του συνήγορού του, Ι. Μαντζουράνη, ο οποίος έκανε λόγο για «πληθώρα στοιχείων» μετά την απολογία Κάντα, που επιτρέπουν, «χωρίς διακρίσεις», στις αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαντουράνης δήλωσε: «Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων, που επιτρέπουν και επιβάλλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στον χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εν ολίγοις, όσοι θέλουν, τώρα ­με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα μπορούν».

Στο ίδιο πλαίσιο – της «ειλικρινούς μεταμέλειας» – εντάσσεται και η κατάθεση χρηματικού ποσού άνω των 9 εκατ. ευρώ, από τον Αντώνη Κάντα σε τραπεζικό λογαριασμό υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα: «Σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ήδη κατατεθεί ποσό 7.039 εκατ. ευρώ που αποτελεί προϊόν εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Keywords
Αναζητήσεις
τα ονόματα των στελεχών της δεη που πήραν επιπλέον χρήματα
Τυχαία Θέματα