Ανεβάζει τον πήχη ο Τσίπρας για την επίσκεψη Ολάντ – Μήνυμα για το χρέος και επενδύσεις προσδοκά η Αθήνα

Μεγάλες ελπίδες φαίνεται πως έχει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έλευση του ισχυρότερου «φιλικά» προσκείμενου εταίρου της χώρας, που είναι επίσημος προσκεκλημμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, κυρίως, στη δεύτερη ημέρα, την Παρασκευή, που θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ οι δύο ηγέτες θα κατευθυνθούν εν συνεχεία στη Βουλή,

όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει λόγο στην εθνική αντιπροσωπεία μέσα σε πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν τη διήμερη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ ως μία ευκαιρία ενδυνάμωσης των ελληνογαλλικών σχέσεων που αναθερμάνθηκαν ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου απέναντι στα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση και τον σημαίνοντα ρόλο του Γάλλου σοσιαλδημοκράτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ολάντ με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από δύο εβδομάδες, έθεσε, παρούσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, κατηγορώντας, μάλιστα, την Ευρώπη ότι έχει «ξεχάσει» τις υποχρεώσεις της.

Η γαλλική «απόβαση», καθώς ο κ. Ολάντ θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από το… μισό υπουργικό του συμβούλιο και εβδομήντα επιχειρηματίες από την οικονομική ελίτ της χώρας, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση, αφενός να στείλει εκ νέου σαφές μήνυμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας της αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου να σημάνει την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μέσα από νέα επενδυτικά πλάνα και οικονομική συνεργασία στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνγκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά της Γαλλίας έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και για τον τομέα της ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, αλλά και θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες), για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, και για τα δίκτυα και τις μεταφορές (Rosco, ΟΛΘ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως στη διήμερη επίσκεψη θα συζητηθεί εκτενώς και η μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως η αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco, ανοίγει τον δρόμο στους Γάλλους, που επιθυμούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη χώρα μας και να ασκήσουν ταυτόχρονα και οικονομική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή.

Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Το κείμενο της διακήρυξης, όπως αναφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι υπό διαμόρφωση. Κυβερνητικές πηγές, όμως, τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργικό συμβούλιο

Λίγο πριν ο Γάλλος πρόεδρος προσγειωθεί στην Αθήνα στη Βουλή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με τριπλή ατζέντα:

– Εκλογή της δικαστικής ηγεσίας

– Νομοθετικό έργο κυβέρνησης

– Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το τελευταίο θέμα αναμένεται να απασχολήσει διεξοδικά το υπουργικό συμβούλιο μιας και συνδέεται άρρηκτα με τα κόκκινα δάνεια, όπου φαίνεται να υπάρχει «μπλόκο» από την πλευρά των δανειστών.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις «πενταροδεκάρες» και του Δημήτρη Σεβαστάκη που δήλωσε πως ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι σαφώς ενοχλημένο από τέτοιου είδους δηλώσεις ο πρωθυπουργός αναμένεται στην αρχή της συνεδρίασης να προβεί για άλλη μια φορά σε συστάσεις για περισσότερο σύνεση και λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις από τους υπουργούς του.

Keywords
Τυχαία Θέματα