Αγγελίες διαδικτύου απάτη: Πώς να αποφύγετε την εξαπάτηση

Αγγελίες διαδικτύου απάτη: Προσοχή ιδιαίτερη, συστήνει η Αστυνομία, σε επιτήδειους, οι οποίοι εμφανιζόμενοι είτε ως υποψήφιοι αγοραστές είτε ως πωλητές αυτοκινήτων, μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών, έναν σκοπό έχουν. Να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν είτε χρήματα για δήθεν πώληση τροχοφόρου  είτε να υπεξαιρέσουν  ολόκληρα αυτοκίνητα, χωρίς να  καταβάλουν ούτε ένα ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αφορμή για τις σαφείς οδηγίες για την περίπτωση που οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων η ως πωλητές, εξέδωσε η Αστυνομία στη Δυτική Μακεδονία με αφορμή  την εξιχνίαση παρόμοιας υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης  και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 28χρονου ημεδαπού.

Προηγήθηκε καταγγελία στην Αστυνομία 24χρονου ημεδαπού, ότι, μετά από ηλεκτρονική αγγελία του, για πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του, ένας  28χρονος, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, επικοινώνησε μαζί του για την αγορά του οχήματος και τέλη Σεπτεμβρίου το παρέλαβε, χωρίς ωστόσο να έχει καταβάλει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για απάτες μέσω αγοραπωλησίας οχημάτων.

Δύο διαφορετικές μεθοδολογίες των δραστών

Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:

α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων

Μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους.

Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής. Στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό. Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται – πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους.

Απλά εξαφανίζονται και το πουλάνε

Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος

β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων

Σ αυτή την περίπτωση, καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών.

Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές. Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του. Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του. Οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.

Τονίζεται, τέλος από την Αστυνομία,  ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα