Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών για τους πλειστηριασμούς

Με την ανοχή και όχι με τη ρητή συμφωνία της τρόικας είναι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Όπως εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υπάρχουν ενστάσεις εκ μέρους κάποιων βουλευτών, ωστόσο «έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια ρύθμιση δίκαιη, ισορροπημένη που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της».

«Φυσικά το νομοσχέδιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Κάποια πράγματα

μπορεί να αλλάξουν αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά», ξεκαθάρισε σημειώνοντας ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούμε να πάμε γιατί κάποιος θα πρέπει να διαχειριστεί μετά και τις κοινωνικές συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την προστασία της α΄κατοικίας, ανέφερε ότι εφαρμόζονται σωρευτικά, δηλ. πρέπει να ισχύουν και τα τρία.

Έτσι θα προστατευτεί η α’ κατοικία

Τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, που θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος με την ανοχή (όχι πλήρη έγκριση ή μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης) της Τρόικα, παρουσίασε την Τετάρτηο υπουργός Ανάπτυξης .

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη τα κριτήρια αφορούν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, την κινητή και την ακίνητη περιουσία. Παράλληλα στα επιπλέον μέτρα προστασίας εντάσσονται τρίτεκνοι και ανάπηροι, ενώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταλάβει και ελάχιστο ποσό δόσης.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια που προστατεύουν την α’ κατοικία είναι

-Αντικειμενική αξία κατοικίας: 200.000 ευρώ

-Ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, φόρους): 35.000 ευρώ

-Περιουσία κινητή και ακίνητη: 270.000 ευρώ

-Καταθέσεις: 15.000 ευρώ

-Όλα τα παραπάνω προσαυξάνονται κατά 10% για όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω και αναπηρία άνω του 67%

-Το ελάχιστο ποσό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης ετησίως στην τράπεζα είναι 10% του ετήσιου εισοδήματος του για τα πρώτα 15.000 ευρώ εισοδήματος και 20% για το υπερβάλλον ποσό.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, δεν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα, αλλά δεν υπήρξε και ρητή διαφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Διαπραγματευτήκαμε με την τρόικα, αλλά δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε πλήρως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Αναφερόμενος εξάλλου στις τράπεζες είπε ότι δεν διαπραγματεύτηκε μαζί τους, αλλά άκουσε τις απόψεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα