Αντ. Σαμαράς: Θεαματική επιστροφή της Ελλάδας

Οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα του Έλληνα πρωθυπουργου, Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσε στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο σύναψης ενός νέου μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης

είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέσα στον Δεκέμβριο ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης, εφόσον η Ε.Ε. θα τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους που είχε αναληφθεί κατά το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή, τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στο παρελθόν ήταν πολιτικοί εχθροί τώρα είναι σύμμαχοι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σημείωσε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και ότι για κάθε βουλευτή που αποχωρεί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Οι μεταρρυθμίσεις, είπε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι πολύ περισσότερο από μία λέξη, αποτελούν το επίκεντρο της λειτουργίας του πολιτικού σύμπαντος. Δεν υπάρχει τέλεια συνταγή για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις υπάρχουν όμως τέσσερις βασικοί κανόνες:

-Είναι στρατηγική που ακολουθείται βήμα προς βήμα και δεν είναι μία μηχανική διαδικασία είναι πολιτική γιατί αφορά ανθρώπους.

-οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο με την πλήρη υποστήριξη του λαού και ποτέ ενάντια στην θέλησή του.

-οι μεταρρυθμίσεις σε κάθε βήμα πρέπει να δημιουργούν την δική τους λαϊκή συμμαχία και κοινωνική δυναμική. Δεν πηγαίνεις στην κορυφή του βουνού με τη μία, πηγαίνεις από το ένα οροπέδιο στο άλλο.

-πρέπει να είσαι τολμηρός και προσεκτικός ταυτόχρονα. Το πρόβλημα είναι ότι οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων αντιδρούν αμέσως και αυτό είναι πρόβλημα των μεταρρυθμίσεων τις πολεμούν από την πρώτη ημέρα ενώ η υποστήριξη έρχεται σταδιακά.«Πρέπει να πεις την αλήθεια στον κόσμο για τους στόχους. Το μήνυμα της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων είναι εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, ελπίδα».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως είπε, επιτύχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, κόψαμε το έλλειμμα κατά 12% αλλά παράλληλα χάσαμε 25% του ΑΕΠ κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κουρέψαμε συνολικό χρέος 68% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα όμως εξαφανίσαμε την υστέρηση ανταγωνιστικότητας με μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας.

«Διορθώσαμε διαρθρωτικές ανισορροπίες, φέραμε νέο επενδυτικό νόμο προχωρήσαμε στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, συνεχίζουμε την φορολογική μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ακόμη ότι «πολλοί θεωρούσαν την Ελλάδα χαμένη υπόθεση, τώρα όλο και περισσότεροι μιλούν για θεαματική επιστροφή» και έφερε ως παράδειγμα την αποκλιμάκωση των σπρεντς

Εξάλλου, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, αν και σημείωσε πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, έχουμε ακόμη πολλά να αλλάξουμε, δεν έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο, όμως τώρα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ γιατί η ύφεση τελειώνει και αρχίζει η ανάκαμψη», τόνισε.

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 1,5% ενώ το 2013 είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο και πιστεύω ότι και το 2014 θα υπερακοντίσουμε τον στόχο, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ότι κάναμε το πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και το πετύχαμε με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων».

«Πριν από ένα χρόνο πολλοί στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και πολλοί επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει και η Ε.Ε. θα διαλυθεί. Όλοι διαψεύστηκαν. Αποδείξαμε ότι οι πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της δημοκρατικής νομιμότητας», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ζήτησε χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος από την Άγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έκανε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσει την υπογραφή της». Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου «για να πάμε πολύ γρήγορα στο επόμενο στάδιο».

Τέλος είπε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το grexit, τώρα είμαστε στο grecovery. «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση του ευρώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει καμία χώρα να θέλει να βγει από το ευρώ ξερώ όμως χώρες που θέλουν να ενταχθούν.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα πάει στην Βραζιλία για το μουντιάλ αφού η ελληνική ομάδα πέρασε στην τελική φάση και απάντησε ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» «φόσον έχω χρόνο θα πάω αφού είμαι οπαδός του ποδοσφαίρου», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα