Ανθρώπινο δυναμικό: Ένας στους πέντε εργαζομένους θα αναζητήσει νέο εργοδότη
Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο για το ανθρώπινο δυναμικό, μαρτυρά πως ένας στους πέντε εργαζομένους παγκοσμίως δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της «Global Workforce Hopes and Fears», της έρευνας που διενήργησε η PwC σε 52.195 εργαζόμενους σε 44 χώρες. Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 35% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ζητήσει από τον εργοδότη του υψηλότερο μισθό τους επόμενους 12 μήνες. Η μισθολογική πίεση είναι υψηλότερη στον
Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι χαμηλότερα στο δημόσιο τομέα (25%). Μολονότι η αύξηση αποδοχών είναι το κύριο κίνητρο για την αλλαγή εργασίας (71%), η επιθυμία εργασίας από την οποία αντλούν ικανοποίηση (69%) και στην οποία είναι πραγματικά ο εαυτός τους (66%) συμπληρώνουν τα τρία κορυφαία ζητούμενα για τους εργαζομένους. Σχεδόν οι μισοί (47%) έδωσαν προτεραιότητα στο να μπορούν να επιλέξουν τη τοποθεσία εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες αισθάνονται αντίστοιχα λιγότερο ικανοποιημένοι με τον τωρινό εργοδότη τους. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν σκοπεύουν να αλλάξουν δουλειά, είναι 14% πιο πιθανό να θεωρούν την τρέχουσα εργασία τους λιγότερο ικανοποιητική, 11% λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ότι μπορούν πραγματικά να είναι ο εαυτός τους στη δουλειά και 9% λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ότι οι οικονομικές τους ανταμοιβές είναι δίκαιες.
Το 79% όσων συζητούν για κοινωνικά και πολιτικά θέματα στην εργασία ανέφεραν τουλάχιστον μία θετική συνέπειαΣύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 65% των εργαζομένων συζητά συχνά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα με συναδέλφους, με την αναλογία να είναι υψηλότερη στους νεότερους εργαζόμενους (69%) και εκείνους που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες (73%). Ενώ οι επικεφαλής των επιχειρήσεων μερικές φορές δεν νιώθουν άνετα με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι φέρνουν στο χώρο εργασίας ζητήματα που εν δυνάμει μπορούν να δημιουργήσουν πόλωση, ο αντίκτυπος είναι καθαρά θετικός. Το 79% όσων συζητούν για κοινωνικά και πολιτικά θέματα στην εργασία ανέφεραν τουλάχιστον μία θετική συνέπεια από αυτό.
Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αντίκτυπο του εργοδότη τους στην οικονομία, το κλίμα και την κοινωνία. Οι μισοί από αυτούς (53%) θεωρούν ότι είναι σημαντικό ο εργοδότης τους να λειτουργεί με διαφάνεια σε ότι αφορά στον αντίκτυπό του στο περιβάλλον ενώ τα δύο τρίτα (65%) θεωρούν ότι η διαφάνεια αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική. Αντίστοιχα υψηλό είναι το ποσοστό που ενδιαφέρεται για θέματα διαφάνειας σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της επιχείρησης (60%) ενώ ακολουθούν με 54% τα ζητήματα που αφορούν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.
Οι γυναίκες έχουν 8% λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν προαγωγήΌπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα αναδεικνύει την εικόνα ενός ανθρώπινου δυναμικού το οποίο εμφανίζεται πολωμένο σε διάφορα επίπεδα. Οι γυναίκες έχουν κατά 7% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πουν ότι λαμβάνουν ικανοποιητικές οικονομικές αμοιβές και αντίστοιχα είναι κατά 7% λιγότερο πιθανό να ζητήσουν αύξηση. Οι γυναίκες έχουν επίσης 8% λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν προαγωγή και αυτό το αίτημα είναι πιο πιθανό να μην πραγματοποιηθεί – καθώς οι γυναίκες σε ποσοστό 8% περισσότερο από τους άντρες αισθάνονται ότι δεν εισακούγονται από τους προϊσταμένους τους. Από την έρευνα προέκυψαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των γενεών, με τους εργαζόμενους που ανήκουν στη Gen Z να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους και δύο φορές πιο πιθανό από τους Baby Boomers να εκφράσουν την ανησυχία ότι η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τον ρόλο τους τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πόλωσης είναι η εξειδίκευση ή μη των εργαζομένων, καθώς καταγράφονται σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που κατέχουν δεξιότητες υψηλής αξίας και εκείνους που δεν κατέχουν. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι κατέχουν δεξιότητες που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση (29% του δείγματος δηλώνει ότι έχουν δεξιότητες που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα τους) είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους (70% έναντι 52%), νιώθουν ότι εισακούγονται από τους προϊσταμένους τους (63% έναντι 38%) και τους περισσεύουν χρήματα μετά την εξόφληση των υποχρεώσεών τους (56% έναντι 44%).
Το 45% νιώθει ότι η δουλειά τους δεν μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεωςΓια να καλύψουν αυτό το χάσμα δεξιοτήτων, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες επενδύουν στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της αύξησης των μισθών. Αντίθετα, σε μικρότερο ποσοστό αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, την ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) και στην πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 45% νιώθει ότι η δουλειά τους δεν μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεως. Σημειώνεται ότι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η δουλειά τους μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεως, το 63% δηλώνει ότι προτιμά κάποιο συνδυασμό εργασίας με φυσική παρουσία και εξ’ αποστάσεως εργασίας – το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι αναμένει από τον εργοδότη του να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. Ποσοστό 26% των εργαζομένων θα προτιμούσε την αμιγώς εξ αποστάσεως εργασία, αλλά μόνο το 18% εκτιμά ότι οι εργοδότες τους είναι πιθανό να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο. Ποσοστό 18% λέει ότι οι εργοδότες τους είναι πιθανό να απαιτήσουν εργασία με αμιγώς φυσική παρουσία, κάτι που προτιμά μόνο το 11% των εργαζομένων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θάνατος φοιτητή στη Σίφνο: Τι έδειξε η νεκροψία
- «Ηλεκτροσόκ» στον Ολυμπιακό, φεύγουν 15 παίκτες – Ποιοι είναι στη… μαύρη λίστα
- Fuel Pass 2 αίτηση με ΑΦΜ: Ανοίγει το gov.gr - Τα 3 απαραίτητα στοιχεία
- Αυτό είναι το ζώδιο που κουτσομπολεύει περισσότερο από όλα τα άλλα
- Τατιάνα Στεφανίδου: Το νησί που διάλεξε για τα διακοπές της (βίντεο)
- Αναμένεται...τσουνάμι αλλαγών στον Ολυμπιακό
- Χυδαία «Bild»! Έσταξε πάλι χολή κατά της Ελλάδας
- Δίκη Φιλιππίδη: «Τη στρίμωξε, ανέβηκε πάνω της και της κατέβασε το εσώρουχο», λέει μάρτυρας κατηγορίας
- «Άπιστος»: Η Ντερίν μπροστά σε μία σοκαριστική ανακάλυψη - Δείτε το trailer
- Η τελευταία εικόνα του Μαρτίνς στις 2:30 τα ξημερώματα, η έμπνευση, η παραίτηση και το… ρεπό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- 23χρονος φοιτητής Σίφνος: Τι έδειξε η νεκροψία
- Δεκαετή διαβατήρια χωρίς κόστος: Πώς θα γίνει η ανανέωση
- Τσίπρας: Πώς λέγεται ένα κράτος όπου διορίζονται 50 νέοι μετακλητοί κάθε μήνα;
- Θοδωρής Ακάλεστος πέθανε: Στο πένθος ο δημοσιογραφικός κόσμος
- Μητσοτάκης υπουργικό: Οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» να δείχνουν σεβασμό
- Φωτιά σε σπίτι στην Κόρινθο: Στο νοσοκομείο ένας ηλικιωμένος
- «Όλα τα σώματα κάνουν για την παραλία»: Η δημιουργική καμπάνια της Ισπανίας
- Αιτήσεις βρεφονηπιακών σταθμών 2022: «Τέλος χρόνου» για 115 προσλήψεις
- Δένδιας – Κύπρος: Συνάντηση με Αναστασιάδη
- Κόλλησε το αμάξι στην άμμο: Τι κάνω;
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ανθρώπινο δυναμικό: Ένας στους πέντε εργαζομένους θα αναζητήσει νέο εργοδότη
- Αιτήσεις βρεφονηπιακών σταθμών 2022: «Τέλος χρόνου» για 115 προσλήψεις
- Δεκαετή διαβατήρια χωρίς κόστος: Πώς θα γίνει η ανανέωση
- Τσίπρας: Πώς λέγεται ένα κράτος όπου διορίζονται 50 νέοι μετακλητοί κάθε μήνα;
- Φωτιά σε σπίτι στην Κόρινθο: Στο νοσοκομείο ένας ηλικιωμένος
- 23χρονος φοιτητής Σίφνος: Τι έδειξε η νεκροψία
- Φωτιά Δαδιά τώρα: Βελτιωμένη η εικόνα στην περιοχή
- Δένδιας – Κύπρος: Συνάντηση με Αναστασιάδη
- Κόλλησε το αμάξι στην άμμο: Τι κάνω;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται έως αύριο, 29 Ιουλίου
- Η ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη όσα μπορούσε να παράγει ο πλανήτης μέσα σε έναν χρόνο χωρίς να εξαντλείται
- Λατινοπούλου ξεσπά κατά Καπουτζίδη: «Ένα παιδί θέλει μια μητέρα και έναν πατέρα, όχι με 52 φύλα»
- Επίθεση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων
- Μινωικές φιγούρες Μάικλ Τζάκσον
- «Καλό σενάριο αυτή τη στιγμή για τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει» - Όσα είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος για την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη
- Κόντρα κυβέρνησης – Τσίπρα: «Κράτος ΙΧ, κράτος ΑΕ, κράτος τσιφλίκι» – Η απάντηση Οικονόμου
- Βρετανία: Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη χώρα
- Στην προεδρία της Επ. Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ο Καπαρδής
- Οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία θα αυξηθούν κατά 3% το 2022