Αντιδράει η Αντιπολίτευση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΝΔ σχετικά με την στάση της ως αντιπολίτευση για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Σύμφωνα με τη Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι ΠΝΠ υπήρξαν η αιχμή του δόρατος ‘’προπαγάνδας’’ του ΣΥΡΙΖΑ, που σταθερά

εκτόξευε την κατηγορία ότι «η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», μιλώντας για «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα»».

Από τη ΝΔ σημειώνουν ότι «αν και οι περισσότερες ΠΝΠ (αν εξαιρεθούν αυτές που σχετίζονταν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας) ήταν ευεργετικές για τον λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε μία για ‘’λόγους αρχής’’». Κατηγορούν επιπλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μετέτρεψε τις ΠΝΠ σε εργαλείο της προπαγάνδας του, με αποτέλεσμα να απαξιώσει τον κοινοβουλευτισμό παρά το γεγονός ότι όλες συζητήθηκαν επί πολλές ώρες στη Βουλή».

«Είτε επρόκειτο για την καταβολή των χρημάτων για τη μεταφορά των μαθητών, είτε επρόκειτο για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είτε για τον εξαιρετικά αναγκαίο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ, είτε για τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση υπογραφών και περιορισμό γραφειοκρατίας, είτε για νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταθεί δυνατόν να πληρωθούν υπερωρίες σε εργαζόμενους, είτε για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συστηματικά όχι», υπενθυμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ‘’όχι’’ και στην ΠΝΠ για την εξαίρεση του ερευνητικού προσωπικού των ΝΠΙΔ από το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε να μην μειωθούν και άλλο οι μισθοί τους, στην ΠΝΠ για τη νομοτεχνική βελτίωση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στους αποφοίτους κολλεγίων, στην ΠΝΠ για την έκπτωση 10% στο πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτου σε όσους θα κατέβαλαν το 30% του προστίμου, στην ΠΝΠ για την μεταβίβαση αυθαιρέτου χωρίς να είναι απαραίτητη η εξόφληση του συνόλου του προστίμου, αλλά μόνο το 30%, στην ΠΝΠ με την οποία καθορίστηκαν και οι εξαιρέσεις από τις μειώσεις συντάξεων για τους αναπήρους και στην ΠΝΠ που επέτρεπε στους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και στο Ίδρυμα να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα».

ΚΚΕ: Βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στα διαθέσιμα

Και το ΚΚΕ με τη σειρά του καταγγέλλει την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στα διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αυτή είναι η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σε ένα μήνα» και κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι «συνεχίζουν τις απαράδεκτες και αυταρχικές διαδικασίες που προηγούμενα κατήγγειλαν». Να συνειδητοποιήσει την ευθύνη της καλεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για τα «πολλά κρίσιμα θέματα» που προκύπτουν από την «αντισυνταγματική», όπως τη χαρακτηρίζει, ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση εγκλώβισε τη χώρα

«Ποιο είναι επιτέλους το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και τι εγγυάται ότι θα καταστεί εφικτή η έγκαιρη επιστροφή των χρημάτων αυτών σε δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα;», διερωτάται η Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εγκλώβισε τη χώρα στο δίλημμα ‘’βαδίζουμε σε συμφωνία και λύση μέσω του μνημονίου 3 ή σε αδιέξοδο με όλα τα ταμεία ήδη άδεια’’» και συμπληρώνει: «Γιατί η ‘σκληρά διαπραγματευόμενη’ κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου/Βαρουφάκη άφησε το χρόνο να περάσει και ύστερα υποχώρησε στις υποδείξεις της τρόικας και έκανε την πρωτοφανή ενέργεια να στεγνώσει όλη τη ρευστότητα του δημόσιου τομέα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του δημοσίου, στριμωχνόμενη παράλληλα με την πλάτη στο τοίχο στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ; Δεν της έφτανε το χουνέρι με τα 11 δις του ΤΧΣ;».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του δημόσιου τομέα από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ και από εκεί στο δημόσιο, συνεπάγεται την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω ELA για να στηριχθούν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Αυτό όμως, όπως επισημαίνει σημαίνει και ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την ΕΚΤ και την Ε.Ε. χωρίς εμφανές σχέδιο για τα επόμενα βήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα