Αντιδράσεις για την τροπολογία που «πετσοκόβει» τη «Διαύγεια»- Τι απαντά η κυβέρνηση

Εξαίρεση ανάρτησης ορισμένων αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών στη «Διαύγεια», η οποία επιβάλλει κάθε διοικητική απόφαση στο ελληνικό Δημόσιο να ισχύει αμέσως μετά την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και συνυπογράφουν ο υπ. Εσωτερικών Ν. Βούτσης και οι αν. υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών Δ. Μάρδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «οι πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις),

με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μπορούν να δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας» μέχρι τις 31/1 του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την αιτιολογική γνώμη, οι ανακλητικές πράξεις είναι σύνθετες διοικητικές πράξεις που απαιτούν τον συντονισμό των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και των οικονομικών υπηρεσιών του Διατάκτη. Για τους λόγους αυτούς, συχνά οι προμηθευτές του Δημοσίου εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποπληρωμής των απαιτήσεών τους».

Το ΥΠΟΙΚ προκρίνει την ισχύ των ανακλητικών πράξεων χωρίς αυτές να έχουν δημοσιοποιηθεί στη «Διαύγεια», τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα), η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ανοίγει ένα «παράθυρο» για την καταστρατήγηση της βασικής αρχής ισχύος των διοικητικών αποφάσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΛ/ΛΑΚ και πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών Διομήδης Σπινέλλης, στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Γ. Βαρουφάκη και η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζει την τροπολογία «ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που μπορεί να υπονομεύσει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η παρέκκλιση από αυτή τη γενική αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο, που θα επανεμφανιστεί, αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της «Διαύγειας» ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. «Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, τη στιγμή που εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης δαπανών», επισημαίνει ο κ. Σπινέλλης.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ξηλώνει το θεσμό της Διαύγειας και για αυτό την καταγγέλλουμε. Θα δώσουμε μάχη στη Βουλή να μην περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μετά από προσεκτική μελέτη της τροπολογίας επί του Ν.3861- πρόγραμμα»δι@ύγεια»-που υπογράφουν 4 Υπουργοί της Κυβέρνησης Τσίπρα με πρωτοστάτη τον κ. Βαρουφάκη, τελικά εξάγεται ένα και μόνο συμπέρασμα το οποίο δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Εάν η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφισθεί, τότε θα πληγεί βάναυσα η πεμπτουσία της δι@ύγειας και θα βυθιστεί ξανά στο σκοτάδι της αδιαφάνειας ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας της λειτουργίας του κράτους.

Το δε σκεπτικό της αιτιολόγησης της τροπολογίας είναι απολύτως νοσηρό καθότι επικαλείται την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας (αν είναι δυνατόν) προκειμένου να «σβήσει τα φώτα» της διαφάνειας με αυτήν την απροσχημάτιστη απόπειρα εξουδετέρωσης της δι@ύγειας.

Μόνον αυτοί γνωρίζουν την πραγματική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια που κρύβονται πίσω από αυτήν την τροπολογία».

Μαξίμου: Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της!

«Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!», τονίζουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα περί της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ».

Οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι «με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται» και υπογραμμίζουν ότι «αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!». «Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα