Αντιμετώπιση της μετανάστευσης με την δημιουργία καταυλισμών σε Αφρική και Μ. Ανατολή

Το μεταναστευτικό είναι από το κορυφαία θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση και την κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική. Το θέμα θα εξεταστεί αναλυτικά από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Δευτέρα και μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η ίδρυση καταυλισμών με ανθρώπινες συνθήκες σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν επί τόπου άσυλο, χωρίς να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο προσπαθώντας να φτάσουν στην

Ευρώπη.

Μέχρι τώρα περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη, είτε από την Ελλάδα, είτε από την Ιταλία, είτε από τη νότια Ισπανία. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς, πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη.

«Η ιδέα είναι να ιδρυθούν καταυλισμοί στην Αφρική, στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, που θα ασχολούνται με τα αιτήματα όσων ζητούν άσυλο» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να κατατίθενται εκεί και οι πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί θα μοιράζονται εξίσου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι θα στερηθούν οι διακινητές ανθρώπων ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλαν μια επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ προτείνοντας να ξεκινήσουν συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την κατασκευή «τοπικών δυνατοτήτων για τη διαχείριση της μετανάστευσης».

Στην επιστολή αυτή γίνεται αναφορά στην Τυνησία, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, τις χώρες στις οποίες θα μπορούσε να επικεντρωθεί η δημιουργία αυτών των καταυλισμών και βέβαια να δοθεί η βοήθεια των Βρυξελλών για την ίδρυσή τους και η λειτουργία τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με τη συμβολή και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο θέμα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς το θέμα παίρνει κάθε μέρα που περνάει και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα