Αντιπαράθεση, δημοσκοπήσεις και εκλογές

Ήταν δεδομένο ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών θα τροφοδοτούσε μια πολύ έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αναζητούν και να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, γεγονός ωστόσο που κάνει τους πολίτες να ανησυχούν ότι αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να οδηγήσει στην διάχυση των ευθυνών και στο τέλος να μην λογοδοτήσει κανείς για την τραγική κατάσταση που παρουσίαζε διαχρονικά ο σιδηρόδρομος στην χώρα μας. Μετά και την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα μίλησε ο παραιτηθείς υπουργός

Κώστας Καραμανλής, η αντιπαράθεση κορυφώθηκε.

Του Γιάννη Ντσούνου

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή, αλλά και οι απαντήσεις που δόθηκαν κατέρριψαν όλες τις ανακρίβειες που διατύπωνε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως σημειώνουν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, όσο οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και παρουσιάζεται με αποδείξεις η αλήθεια, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει πολιτικά στην υπόθεση αυτή και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Από εδώ και στο εξής τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, λένε στην ΝΔ, η οποία καλείται να εμφανίσει γρήγορα τα αληθινά γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες σε όλους όσοι ήταν υπεύθυνοι.

Ψηλά στην πολιτική ατζέντα

Την ίδια ώρα πάντως στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υπόθεση αυτή θα παραμείνει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα και η όποια αστοχία στην διαχείριση της κατάστασης από εδώ και στο εξής θα στοιχίσει πολιτικά και το πλήγμα θα είναι πολύ ισχυρό. Άλλωστε το πολιτικό πλήγμα που έχει υποστεί η κυβέρνηση φάνηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα, κάτι που είναι απολύτως προφανές, αφού η οργή και ο θυμός ήταν αναμενόμενο να στραφεί σε εκείνους που κυβερνούν τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ωστόσο στην ΝΔ θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι αυτές τις απώλειες, αλλά και τον θυμό των πολιτών δεν τον εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που τους κάνει να εκτιμούν ότι οι πολίτες, αυτοί που «εντάχθηκαν» στην δεξαμενή των αναποφάσιστων, θα αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και κατόπιν θα επιλέξουν αν θα ψηφίσουν την ΝΔ ή όχι.

Σύγκρουση με το «βαθύ κράτος»

Ο τρόπος για να ανακάμψει η κυβέρνηση ενόψει των επικείμενων εκλογών είναι σύνθετος ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει να διακρίνεται. Το βάρος για ακόμη μια φορά πέφτει στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στην βούλησή του να κάνει πράξη την σύγκρουση με αυτό που ο ίδιος δήλωσε ως «βαθύ κράτος» και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό δομών του κράτους που κρατούν την χώρα αρκετές δεκαετίες «πίσω».

Σε αυτήν την φράση «βαθύ κράτος» αναμένεται να τεθεί ένα ακόμη από τα διλήμματα των εκλογών, καθώς από την ΝΔ θα επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό και τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που πλήττουν συντεχνιακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα. Στη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν και τις επόμενες δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μετά τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση, μετά την έναρξη των σιδηροδρόμων και αφού θα έχει προχωρήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης και εκτιμούν ότι τότε θα υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα για τις προθέσεις των πολιτών, που μετά το σοκ της τραγωδίας θα αναζητήσουν εκείνον τον πρωθυπουργό και εκείνο το κόμμα που θα τους εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία.

Το επικρατέστερο σενάριο

Με αυτά ως δεδομένα ουδείς πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ημερομηνία των εκλογών πριν από το Πάσχα. Άλλωστε χρειάζεται χρόνος ώστε να φανούν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει και την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Πάντως μέχρι στιγμής το σενάριο που δείχνει να είναι το επικρατέστερο θέλει τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής να διεξάγονται στις 21 Μαΐου και τις δεύτερες κάλπες να στήνονται στις 2 Ιουλίου, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου διεξάγονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα