Αντιπολίτευση από τα δεξιά

Πολλές συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και όχι μόνο προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των δυο πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Καραμανλή, που μίλησαν σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου. Στις ομιλίες τους και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και ιδιαιτέρως ο Αντώνης Σαμαράς άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τα εθνικά θέματα, όσο και για την μελλοντική πορεία της ΝΔ.

Του Γιάννη Ντσούνου

Ηπιότερος στην κριτική του ήταν ο Κώστας

Καραμανλής, που αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα ζήτησε από την κυβέρνηση πιο καθαρές θέσεις και πιο αυστηρά μηνύματα στις γειτονικές μας χώρες Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία. Σε ό,τι αφορά στην πορεία της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη».

Η επίθεση Σαμαρά

Εντονότερη και εφ’ όλης της ύλης ήταν η κριτική του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση αρχικά για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όπου αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό «δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», ενώ δεν ξέχασε και την ημέρα της δικής του ομιλίας στην Βουλή «αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;».

Όμως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί αλλά εξαπέλυσε επίθεση και κατά του επιτελικού κράτους που, όπως είπε, αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες στις ευρωεκλογές και ζήτησε επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ, αφού όπως ο ίδιος εκτιμά ότι η σημερινή ΝΔ έχει απομακρυνθεί από αυτές, γεγονός που αφήνει «πολύ χώρο» στο δεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων. Η κριτική συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους και για τα εθνικά μας θέματα και κυρίως για την Συμφωνία των Πρεσπών και την Αλβανία, με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη, όπου όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς η χώρα μας «δέχεται την μια ταπείνωση μετά την άλλη».

Οικονομία και πολιτικές συνεργασίες

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ, όπως είχε γίνει το 2012 επί δικής του διακυβέρνησης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν απορρίψει πολλάκις ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε, τέλος, μια αναφορά του κ. Σαμαρά για τις ενδεχόμενες μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες της ΝΔ «ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση».

Οριστική ρήξη

Όπως ήταν αναμενόμενο οι τοποθετήσεις των δυο πρώην προέδρων της ΝΔ επισήμως δεν σχολιάστηκαν και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφεραν ως πάγια τακτική τον μη σχολιασμό των θέσεων των πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της ΝΔ. Ωστόσο η ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά δείχνει να είναι οριστική, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, αφού κάποιες διαρροές έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός υιοθέτησε και πληροφορίες και γεγονότα που ήδη έχουν διαψευστεί και αφορούν στα εθνικά μας θέματα.

Στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να έχει τις απόψεις του, που όμως δεν επηρεάζουν την κυβέρνηση και το κυβερνητικό έργο και παραπέμπουν και στην κίνηση Μητσοτακη να επισκεφθεί την ώρα των ομιλιών των δύο το Λαϊκό Νοσοκομείο, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι η κυβέρνηση έχει ως αντίπαλο τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και όχι τις απόψεις των δυο πρώην πρωθυπουργών.

Μείωση της εσωστρέφειας

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε μια στρατηγική υποβάθμισης των όσων είπε ο κ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να μειώσει την όποια εσωστρέφεια μπορεί να προκαλέσουν οι τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό όμως σημαίνει ότι σε κάθε δημόσια εμφάνιση του ο κ. Σαμαράς θα εντείνει και θα αναβαθμίζει ενδεχομένως την κριτική του, προκαλώντας έτσι έναν μόνιμο «πονοκέφαλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιπολίτευση,antipolitefsi