ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία συμφωνία: Ποια η σημασία, πώς επηρεάζει την Τουρκία

ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία συμφωνία: Στη Βουλή για έγκριση πλέον η διμερούς συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας, το πλήρες κείμενο της οποίας και οι ακριβείς συντεταγμένες είχαν δοθεί στους τομεάρχες των κομμάτων από το απόγευμα της Πέμπτης. Είναι σημαντική η υπενθύμιση για ένα κοίτασμα στα σύνορα μεταξύ του Σαλέντο και της Ελληνικής ακτής του Ιονίου Πελάγους, που διεκδικούσε

η Ελλάδα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το χάρτη, το κοίταγμα αυτό βρίσκεται στη μέση Ελλάδας – Ιταλίας, άρα η συμφωνία αυτή ως μια κοινή εκμετάλλευση ήταν απαραίτητη.

Σύμφωνα από διπλωματικούς κύκλους αλλά και από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελλάδα η συμφωνία αυτή, αποτελεί αρχικά, μια επιβεβαίωση της συμμαχίας με την Ιταλία. Είναι μια φυσική κατάσταση η οποία αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη χερσαία και νησιωτικά, ανταποκρινόμενη πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία συμφωνία: Το κείμενο

Η συμφωνία έχει ως στόχο να καλύψει το κενό της Ιταλίας στον ενεργειακό τομέα. Η συμφωνία αποτελείται από μια ομάδα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και την Αίγυπτο που στην πραγματικότητα δρουν με αντι-τουρκικό πνεύμα,στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη στρατηγική της Ελλάδας στην επίλυση αντίστοιχων θεμάτων, αλλά και στην πρόθεση για συνεννόηση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία είναι ξεκάθαρη και συνδέεται τόσο με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης όσο και με το ζήτημα των συνεπειών της συμφωνίας και της κατάστασης ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία.

Δένδιας: Χρειάστηκαν 40 χρόνια για τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖΣτο κείμενο της συμφωνίας όσον αφορά τα όρια των θαλασσίων ζωνών σημειώνεται ότι:

«η οριοθετική γραμμή των θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν αντιστοίχως τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα είναι η οριοθετική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα που καθορίστηκε με τη Συμφωνία του 1977 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων». Σημείο το οποίο επιβεβαιώνει πέραν των δικαιωμάτων των νησιών και την αρχή της μέσης γραμμής.

«η οριοθέτηση που έγινε προς το παρόν δεν σκοπείται να βαίνει πέραν του σημείου 1 προς Βορρά και πέραν του σημείου 16 προς Νότο. Η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί προς οιαδήποτε κατεύθυνμση μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντιστοίχων γειτονικών κρατών όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες».

Το σημείο 1 προς Βορρά αφορά το τριεθνές Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας, όπου εκκρεμεί η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ το σημείο 16 προς Νότο αναφέρεται σε μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή και δεν φτάνει μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.

Στη συμφωνία τονίζεται ρητά επίσης, ότι αυτή δεν θίγει «τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς της ΕΕ». Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστούν από τη Βουλή οι ημερομηνίες για τη σχετική συζήτηση αλλά και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

ΑΟΖ: Tα επόμενα βήματα της Ελλάδας
Keywords
Τυχαία Θέματα