Απάτες: Αδειάζουν λογαριασμούς με το δέλεαρ της επιστροφής φόρου

Σήμα κινδύνου από την ΕΛ.ΑΣ προς τους πολίτες. Εφιστά την προσοχή τους, καθώς είναι πιθανόν να γίνουν αποδέκτες στους υπολογιστές τους ενός μηνύματος με το οποίο η »Εφορία», δήθεν τους διαβεβαιώνει ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου, αλλά σκοπός είναι το άδειασμα των τραπεζικών λογαριασμών τους. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα» αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση «καταγγέλλονται περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων (smishing)». Είναι η διεθνώς γνωστή απάτη με τη μέθοδο του «στριφογυρίσματος» (smishing), δηλαδή της διαδικασίας της περιπλάνησης

την οποία υποβάλλει η συμμορία τον ανύποπτο, προκειμένου να πατήσει κάποιο υπερσύνδεσμο, να συμπληρώσει στοιχεία κ.λπ., προκειμένου να… εισπράξει τα χρήματα της επιστροφής. Αντί αυτού, βέβαια, υφίσταται ζημιά οικονομική.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει η Αστυνομία «μέσω μηνυμάτων ( sms ), που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα κρατικό οργανισμό(σ.σ. Εφορία, Υπουργείο Οικονομικών), άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα προφασιζόμενοι εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος (επιστροφή φόρου). Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται στον χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Τι λέει το μήνυμα

Εδώ χρήσιμο είναι να γνωρίζετε το περιεχόμενο του μηνύματος, που μιλά για δήθεν επιστροφή φόρου, έτσι όπως έφθασε στα mail πολλών ανύποπτων. «Η Εφορία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση, δικαιούστε επιστροφή φόρου 634,13 ευρώ. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στον λογαριασμό σας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία του τρέχοντος λογαριασμού σας. Το ποσό της επιστροφής φόρου θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας.»

Κι εδώ συνεχίζει η Αστυνομία: «Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Οι συμβουλές της Αστυνομίας

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή και οι χρήστες που τα λαμβάνουν καλούνται: Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους ( links ), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ, καθότι σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά».

Keywords
Τυχαία Θέματα