Απάτες με επιδοτήσεις: Η μεγαλύτερη σπείρα με εγκέφαλο μέσα από τη φυλακή – Εξαπατούσαν και σεισμόπληκτους

Απάτες με επιδοτήσεις: Έταζαν επιδοτήσεις για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων και Ιερών Ναών (ΕΣΠΑ) επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκατάσταση καταστροφών σε οικίες και επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές και επιστροφή… αναδρομικών. Άπλωσαν τα δίχτυα της απάτης σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία μέχρι την Κω, τη Ρόδο και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Από το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό, το Αγρίνιο και το Αίγιο μέχρι την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τα Ιωάννινα

και τη Θεσσαλία. Από την Αττική έως την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και άλλα νησιά. Όλες αυτές τις περιοχές της χώρας, η ΕΛ.ΑΣ τις δείχνει με χάρτη.

Πίσω από όλα αυτά, κρυβόταν ίσως η πολυπληθέστερη συμμορία, που εμφανίστηκε ποτέ, σε υποθέσεις απατών, στην Ελλάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ συμμετείχαν με άμεσο η έμμεσο τρόπο, κεντρικά η περιφερειακά, εβδομήντα δύο άτομα, άνδρες και γυναίκες. Οι δέκα πέντε συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις της Ασφάλειας Μεσολογγίου, που έφερε στο φως την υπόθεση, ενώ κατά των υπολοίπων 47 σχηματίστηκε δικογραφία για τα επί μέρους αδικήματα της συνεργασίας.

Έγκλειστος των φυλακών

Εγκέφαλος της δράσης του μικρού αυτού “στρατού, ήταν, κατά την Αστυνομία, 42χρονος, έγκλειστος στις φυλακές Κρήτης, ο οποίος ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης για άλλες απάτες, συνέχιζε τις νέες.

Με έξι κινητά

Έχοντας στην κατοχή του έξι κινητά τηλέφωνα σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, επικοινωνούσε με τους άμεσους συνεργούς του και ζητούσε να ψάξουν και να βρουν σε όλη τη χώρα, άτομα με καλή οικονομική επιφάνεια και τα τηλέφωνά τους, από τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν. Εκείνοι δικτυώθηκαν με άλλους κατά περιοχή γιατί πέραν της υπόδειξης των ατόμων και της οικονομικής τους κατάστασης, χρειάζονταν και κάτι άλλο.

Άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς

Τους ζητούσαν να δώσουν ή να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό για να κατατεθούν τα χρήματα από τα θύματα. Για την προσφορά τους αυτή, αμείβονταν με ποσοστό επί των συνολικά καταβαλόμενων ποσών της εξαπάτησης.

Στις 600.000 ευρώ τα κέρδη

Μέχρι τώρα, εξιχνιάστηκαν 65 περιπτώσεις εξαπατήσεων, σε όλη την Επικράτεια. Το παράνομο περιουσιακό όφελος, αγγίζει τις 600.000 ευρώ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες απάτες.

Άνοιξαν καταστήματα ή έψαχναν για ακριβά οχήματα

Με τα χρήματα της απάτης κάποια από τα μέλη άνοιξαν… καταστήματα η καφετέριες ή έψαχναν να αγοράσουν πολυτελή αυτοκίνητα. Από την έρευνα προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε από τον Ιούλιο του 2018, υπό την καθοδήγηση του έγκλειστου.

Πώς δρούσε η σπείρα

Ως προς τον τρόπο δράσης, προέκυψαν τα εξής:

Ο 42χρονος αρχηγός αφού λάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από:

Το κόλπο για να πείθει τα θύματα

Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς…

Keywords
Τυχαία Θέματα